GuidePedia

0

Η χθεσινή πρωτοφανής δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για «τα αδέλφια μας τους Τούρκους που καταπιέζονται στην Ξάνθη και την Κομοτηνή» σε ομιλία του επί τη ευκαιρία του «θριάμβου» στην Αφρίν η οποία πραγματοποιήθηκε στην Σακάρια δεν ήταν η μοναδική που απαιτεί αναθεώρηση συνόρων.

Μεθοδικά εδώ και δύο χρόνια πολλές φορές έχει ζητήσει το μεγάλωμα της Τουρκίας στα όρια της παλιάς Οθωμανική Αυτοκρατορίας.

Στις 29/09/2016 ο Ρ.Τ Ερντογάν έθεσε ευθέως ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας αφού υποστήριξε ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σημερινής Τουρκίας.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη».

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»

«Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Συνέδεσε μάλιστα την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ως προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα και είπε: «Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών».

Στις 20/10/2016 - 18:06

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τότε για πρώτη φορά ότι "Η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να δεχθεί την συνθήκη της Λωζάνης" και μέσα σε πολύ λίγο χρόνο από τον το "Δεν μου αρέσει η συνθήκη της Λωζάνης" πέρασε στο "Δεν δεχόμαστε την συνθήκη της Λωζάνης".

Η διαφορά είναι τεράστια και φαίνεται ότι ξεκινά μια εποχή ένοπλων συγκρούσεων, κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ικανή να υπερασπίσει αυτά που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης, αφού ο Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε ότι "Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923".

Μιλώντας τότε σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την αμφισβήτηση της Συνθήκης, τονίζοντας: «Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».

«Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε» επέμεινε.

Διευκρινίζοντας τι εννοεί, όταν μιλάει για αλλαγές, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε: «Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννεά χρόνια στη Λωζάνη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

«Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της, που είναι 1.000 ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους» κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 10.11.2016 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, με αφορμή την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ και αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, επιχείρησε να παραλληλίσει τις ενέργειες του Κεμάλ για την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο και διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός».

Ωστόσο, επανέλαβε τις θέσεις του για «τα σύνορα της καρδιάς» της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Εμείς δεν δύναται να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στην Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια, μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας».

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε την σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η Τουρκική Δημοκατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την ιστορία μας στο σύνολό της», πρόσθεσε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 22/12/2016 σε μια σαφή προσπάθεια να αλλάξει την αρνητική για την Τουρκία «ατζέντα» o Tουρκος πρόεδρος επανέφερε τις αλυτρωτικές απαιτήσεις του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχεται η χώρα φοβάται μια νέα Συνθήκη των Σεβρών «ακρωτηριασμό» δηλαδή της τουρκικής επικράτειας.

Είναι η δεύτερη δημόσια ομολογία των φόβων του.

Σε ομιλία του ο Ερντογάν είπε:

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η Γη και η περιοχή μας αλλάζουν θα βρεθούμε και πάλι στην κατάσταση που βρεθήκαμε με την Συνθήκη των Σεβρών αν σταματήσουμε. Ζούμε στην ίδια κατάσταση θλίψης από τις απώλειές μας από την Συνθήκη της Λωζάννης και θέλω να μιλήσω ανοικτά. Η Τουρκία δίνει την μεγαλύτερη μάχη της μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Σε αυτό τον αγώνα, ένα έθνος, μια σημαία και μια πατρίδα είναι τα μόνα για τα οποία μαχόμαστε.

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μάχες σήμερα είμαστε εντιμέτωποι με μια ασσύμετρη απειλή. Oι τρομοκρατικές οργανώσεις είναια απλά πιόνια σε αυτές τις μάχες. Η αληθινή πρόκληση είναι να βρούμε αυτούς που κρύβονται από πίσω τους. Αυτοί είναι εδώ και ψαχνουν τις αδυναμίες μας», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πριν 10 ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπαρχει κίνδυνος στην Τουρκία να επιβληθεί νέα Συνθήκη των Σεβρών και συνεπώς να «ακρωτηριαστεί η τουρκική επικράτεια»

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η ασφάλεια της χώρας δεν εξαρτάται μόνο από τις δυνάμεις ασφαλείας. «Απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολίτες της χώρας. Ως επικεφαλής του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας καλώ σε εθνική επιστράτευση εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων: PKK, ISIS, FETO. Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τις εργασίες αυτών των οργανώσεων πρέπει να το αναφέρει στις αρχές ασφαλείας μας».

Παράλληλα, σε μια ιστορική αναδρομή στο 1920-1923 ανέφερε πως «η Τουρκία κατάφερε και έκανε κουρέλια τη Συνθήκη των Σεβρών, αλλά σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο νέων Σεβρών. Αυτά που βιώνουμε σήμερα είναι τόσο σημαντικά όσο και κατά την περίοδο της Ανεξαρτησίας μας».

Στις 30/08/2017 ο Ρ.Τ.Ερντογάν για άλλη μια φορά θυμήθηκε το Ματζικέρτ, την «Μεγάλη Επίθεση» εναντίον του Ελληνικού Στρατού που άνοιξε τον δρόμο για την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας και έκανε αναφορά στο «Κόκκινο Μήλο» (“Kizil Elma”) που είναι το σύμβολο του Παντουρκισμού ανοίγοντας εκ νέου θέμα διεκδίκησης εδαφών από γειτονικές χώρες και φυσικά ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα.

Πάλι επανήλθε στην γνωστή θεωρία περί «συνόρων της καρδιάς» και ζήτησε από τους Τούρκους να κάνουν στροφή στον Παντουρκισμό! Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά ότι η Τουρκία ως έχει με τα τωρινά της σύνορα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι.

O Παντουρκισμός αναγνωρίζει ως λίκνο των Τούρκων το μεγάλο Τουράν μια ασαφώς αχανής έκταση που εκτείνεται από την Μογγολία μέχρι τον Καύκασο. Σε αυτό προστίθενται τα εδάφη της άλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι απαιτήσεις των Τούρκων φτάνουν τουλάχιστον μέχρι την Θεσσαλονίκη!

Όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Προεδρίας ο Tayyip Erdogan μιλώντας σε εκδήλωση δήλωσε :

«Άλλα είναι τα επίσημα σύνορα της χώρας μας, άλλα είναι τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα σύνορα της καρδιάς μας περιλαμβάνουν όλα τα μέρη στα οποία ζουν αυτοί που τους βλέπουμε σαν αδέρφια και μας βλέπουν σαν αδέρφια. Στους επισκέπτες μας από την Συρία, τους λέω πως η Τουρκία είναι και δική σας πατρίδα».

Στις 19 Μαΐου του 2017 ο Erdogan είχε κάνει αναφορά για πρώτη φορά στον όρο «Κόκκινο Μήλο» (“Kizil Elma”) που είναι το σύμβολο του Παντουρκισμού, μιλώντας με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης της αντεπίθεσης του Κεμάλ από την Σαμψούντα το 1919 εναντίον του Ελληνικού Στρατού.

Στις 26 Αυγούστου του 2017 στην μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο του Ματζικερτ (1071) και την νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών, που άνοιξε τον δρόμο για την εγκατάσταση τους στην Μικρά Ασία, παρουσία χιλιάδων οπαδών του ο Tayyip Erdogan αναφέρθηκε και πάλι στο «Κόκκινο Μήλο» που συμβολίζει την επανένωση των Τούρκων από τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top