GuidePedia

0

Πολύ επικίνδυνη δείχνει να εξελίσσεται η κατάσταση με αφορμή την επίθεση με χημικά, την οποία η πλευρά της Δύσης έσπευσε να την «φορτώσει» στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ που αρνούνται κάθε ευθύνη, ενώ η Ρωσία, ενδεχομένως οσμιζόμενη τον κίνδυνο, έσπευσε να στηρίξει την εκδοχή Άσαντ.

Το πρόβλημα που δείχνει να ανακύπτει, προκύπτει από δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον μονάρχη της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ στον Λευκό Οίκο, στην οποία ανέφερε ότι η επίθεση με χημικά όπλα εναντίον Σύρων αμάχων, παραβίασε πολλές δικές του κόκκινες γραμμές και άλλαξε τις απόψεις του για τον Σύρο ηγέτη, ενώ ακόμα χειρότερα, έκανε λόγο για «μεγάλη χαμένη ευκαιρία» από την πλευρά του προηγούμενου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Πρόκειται για μια δήλωση που θα μπορούσε αφενός να έχει σαν στόχο να «προετοιμάσει» την επίσκεψη Τίλερσον στη Μόσχα για να οδηγήσει στην απόσπαση περισσότερων ανταλλαγμάτων από ρωσικής πλευράς, ή να επιδιώκει μέσω τέτοιας πολιτικής να σταθεροποιήσει την κυβέρνησή του που κινδυνεύει όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τις επαφές στελεχών του επιτελείου Τραμπ με τους Ρώσους προεκλογικά, μέχρι να αποδειχθεί, αφετέρου, καμπανάκι μεγάλου κινδύνου κάθετης κλιμάκωσης με την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εάν δε προκύψει η τελευταία εξέλιξη, καθώς η «μεγάλη ευκαιρία» στην οποία αναφέρεται πιθανότατα αφορά την οπισθοχώρηση την τελευταία στιγμή, ενώ το αμερικανικό Ναυτικό ήταν έτοιμο να εξαπολύσει πλήγματα σε εκατοντάδες στόχους του καθεστώτος Άσαντ, το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να αλλάξει άρδην.

Ήδη, το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά απόφαση καταδίκης του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο προφανώς θα μπλοκάρει η Ρωσία που ως μόνιμο μέλος διαθέτει δικαίωμα αναβλητικής αρνησικυρίας (βέτο). Εάν φανεί ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε στρατιωτική δράση, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε ότι το γεωγραφικό μειονέκτημα, η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να εξισορροπήσει ανοίγοντας ξανά το μέτωπο της Ουκρανίας που «πονάει» τη Δύση και γιατί όχι νέα μέτωπα σε Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Κόσοβο-Σερβία, Βοσνία) και γιατί όχι ακόμα και στη Λιβύη…

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να αναμένεται, είναι δημοσιεύματα που θα υποστηρίζουν ότι το πλήγμα με τα χημικά αποτέλεσε προβοκάτσια. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μας προκύψει ότι την επίθεση την «έστησε» η CIA, αφενός για να «ευθυγραμμίσει» την κυβέρνηση Τραμπ και αφετέρου για να αντιστρέψει μέσω της εμπλοκής αμερικανικών δυνάμεων το ρωσικό πλεονέκτημα λόγω εμπλοκής στο συριακό έδαφος με στρατεύματα, τα οποία θα μετατραπούν σε ομήρους.

Άλλες εύσχημες ερμηνείες που ακούσαμε ή θα μπορούσαμε να ακούσουμε, είναι είτε η πρωτοβουλία να ανήκε σε κάποια πτέρυγα εξτρεμιστών ισλαμιστών, ή η συριακή Αεροπορία να έχει βομβαρδίσει κάποιο σημείο αποθήκευσης χημικών όπλων (ρωσικός ισχυρισμός που απορρίφθηκε από το State Department) τα οποία στη συνέχεια να εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Εάν αυτές οι εκτιμήσεις υπό τη μορφή σεναρίων δυνητικών εξελίξεων είναι υπερβολικές, θα φανεί από τις εξελίξεις τα 24ωρα που ακολουθούν, τα οποία αναμένονται «καυτά». Πάντως, εξ ορισμού, μια αλλαγή στάσης από την πλευρά των ΗΠΑ, θα είχε δραματικές επιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ας μη λησμονούμε ότι το Πεντάγωνο υπό τον στρατηγό εν αποστρατεία των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις που έχει πού πρόσφατη εμπειρία εμπλοκής στα θέατρα των επιχειρήσεων και πολύ καλή γνώση των δεδομένων, έχει καταθέσει στον Λευκό Οίκο τις εισηγήσεις του. Επίσης, ότι εάν οι ΗΠΑ στραφούν εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, η όλη κατάσταση θα χρήζει επανεξέτασης και από ελληνικής πλευράς, καθώς δεν είναι αυταπόδεικτο, ότι σε πρώτη ανάγνωση, ικανοποιεί αυτό που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν παγίως επιδιώκει.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top