GuidePedia

0

Άκρως θετική και ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση του αμερικανικού και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές, μεταξύ τους, επαφές, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι άκρως θετικές και τα «αφεντικά» να δηλώνουν ότι βρίσκονται πιο κοντά από όσο φαινόταν.
«Τα δύο υπουργεία συμφώνησαν στην αποκατάσταση των μεταξύ τους στρατιωτικών επαφών και του μεταξύ τους διαλόγου», ανέφερε ο Ρώσος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Άστον Κάρτερ και Σεργκέι Σοϊγκού, ήδη επανέλαβαν τις επαφές, έχοντας τηλεφωνική συνομιλία την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Όπως μάλιστα ανέφερε ο Ρώσος εκπρόσωπος, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν πως οι θέσεις των χωρών τους σχετικά με τη Μέση Ανατολή, δεν απέχει πολύ.
«Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στην Συρία και τους τρόπους εξουδετέρωσης του Ισλαμικού Κράτους», επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το Reuters. Η συνδιάλεξη των δύο υπουργών διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε αναφερθεί σε ρωσική πρόταση στρατιωτικού διαλόγου για την κατάσταση στην Συρία.

Οι Αμερικανοί είχαν διακόψει τις στρατιωτικές τους επαφές με τη Ρωσία, λόγω της ρωσικής εμπλοκής στην Ουκρανία. Όσον αφορά την Συρία, η Ρωσία εξακολουθεί να υποστηρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει τερματισμός της κρίσης χωρίς την συμμετοχή του καθεστώτος Άσαντ.
Αυτός είναι ο λόγος που παρέχει ανθρωπιστική, αλλά και στρατιωτική βοήθεια στην Συρία, όπως η ίδια τουλάχιστον υποστηρίζει. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αποκατάσταση των διαύλων συνεννόησης και διαβούλευσης είναι εξέλιξη μέγιστης σημασίας, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα μέτωπα στην υφήλιο που εμπλέκουν τα συμφέροντα της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, είναι συγκοινωνούντα.
Από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσει η αποκατάσταση της συνεργασίας και της από κοινού δράσης, το οποίο θα γίνει, σχεδόν νομοτελειακά. Η Συρία προσφέρεται, παρά τις ανάγκες σε επίπεδο τακτικής, όπως π.χ. ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν οι Αμερικανοί τους ανεξέλεγκτους Τούρκους που έχουν δική τους διακριτή ατζέντα για την περιοχή, η οποία εκτός του ότι περιπλέκει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την περιοχή, συγκρούεται και με τα συμφέροντα της Μόσχας.
Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να τύχει προσεκτικής παρακολούθησης και ανάλυσης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να αποβούν είτε υπέρ είτε κατά των συμφερόντων της χώρας και μάλιστα με ταχύτητες που θα μπορούσαν να μας αιφνιδιάσουν δυσάρεστα.

Μια ηττημένη Τουρκία στο μέτωπο της περιοχής και με την ανάδυση ενός Κουρδικού κράτους, θα μπορούσε εύκολα να αναζητήσει μια «νίκη» για να ενισχύσει το «εθνικιστικό προφίλ» της οποιασδήποτε κυβέρνησης, όχι μόνο των ισλαμιστών του Ερντογάν. Ας μαντέψουν οι αναγνώστες μας που νομίζουν ότι βρίσκεται ο αδύναμος κρίκος…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top