Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της Τουρκίας
Η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, παραμένει ισχυρή, παρά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, λόγω κυρίως των οικονομικών ζητημάτων στην Αθήνα και των εταιρικών συνεργασιών για την εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που κρατούν μακριά την νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση από την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη.
Αυτό αναφέρει ο Gedalyah Reback σε άρθρο του στη THE JEWISH VOICE με τίτλο «Israeli-Greek-Cypriot Alliance Challenges Turkey in the Med», όπου παρατίθενται και οι απόψεις του πρώην Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα, Arye Mekel.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Η πίεση της Τουρκίας στην ελληνόφωνη Κύπρο σχετικά με την εξόρυξη φυσικού αερίου ώθησε τόσο τους Κύπριους, όπως και τους Έλληνες σε μια πρωτόγνωρη αμυντική και οικονομική σχέση με την Ιερουσαλήμ. Οι σχέσεις ωστόσο αυτές θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν από την νέα ελληνική αριστερή κυβέρνηση.
Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν συζητήσεις στο Ισραήλ σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της πολιτικής της Αθήνας στη Μέση Ανατολή, καθώς ακτιβιστές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμμετάσχει το προηγούμενο καλοκαίρι σε διαδηλώσεις κατά της Επιχείρησης «Protective Edge». Επιπρόσθετα το κόμμα συντίθεται από έναν αριθμό εξαιρετικά φιλοπαλαιστινιακών πολιτικών, αλλά άλλοι παράγοντες υπερκάλυψαν την όποια επίδραση θα μπορούσαν να έχουν οι απόψεις αυτές για την ανατροπή των ολοένα βελτιούμενων σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.
Το ισραηλινό ενημερωτική δίκτυο Arutz Sheva συνομίλησε με τον Arye Mekel, πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και ερευνητή σήμερα στο Begin Sadat Center for Strategic Studies, ο οποίος εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συμμαχία 14 μικρών ακροαριστερών ομάδων, ενώ ένας αναπληρωτής υπουργός συμμετείχε μάλιστα στον στολίσκο με προορισμό τη Γάζα.
Η Ελλάδα διατηρεί στενές σχέσεις με την Κύπρο, το ελληνόφωνο νησιωτικό κράτος το οποίο εδράζεται πάνω στην ίδια δέσμη κοιτασμάτων φυσικού αερίου με το Ισραήλ. Το νησί ωστόσο παραμένει διαιρεμένο, καθώς το 1974 η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει το βόρειο τμήμα της νήσου, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό θύλακα για τους Τούρκους που μετακινήθηκαν εκεί.
Οι αξιώσεις της Τουρκίας ότι ορισμένα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανήκουν στην «Βόρεια Κύπρο», ένα «κράτος» (σημ. Συντ.: τα εισαγωγικά είναι του κειμένου) του οποίου την ανεξαρτησία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, απειλούν την δυνατότητα της Κύπρου να εξορύξει το φυσικό αέριο από την Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο και με τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας να έχουν παγώσει, το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν διευρύνει τις στρατιωτικές τους σχέσεις.
Χάρη στη συμμετοχή του δεξιού κόμματος των ΑΝΕΛ στην κυβερνητική συμμαχία, έχει μετριασθεί ο φόβος κάποιων σχετικά με μια ενδεχόμενη οπισθοχώρηση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Ιερουσαλήμ. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο ηγέτης των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εξήγγειλε νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ και την Κύπρο. Ο κ. Καμμένος δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «ο αμυντικός σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους φίλους και τους συμμάχους που αναζητούν αμυντική συνεργασία στην περιοχή και εννοώ σαφώς προς τα ανατολικά, προς το Ισραήλ».
Ο πρέσβης Arye Mekel δεν θεωρεί ότι η ένταση με την Τουρκία αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για την Ελλάδα. «Υπήρξε μια μικρή κρίση όταν οι Κύπριοι βρήκαν φυσικό αέριο και αρνήθηκαν να το μοιρασθούν με τους Τουρκοκύπριους. Οι Τούρκοι έστειλαν πολεμικά πλοία στην περιοχή, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ οι Κύπριοι συνέχισαν τις εξορύξεις», δήλωσε ο πρέσβης προσθέτοντας ότι «ο ίδιος ο Καμμένος είναι γνωστός σε εμάς. Ο Καμμένος ήταν πάντα φιλικός προς εμάς (το Ισραήλ), ειδικά πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν Υπουργός Ναυτιλίας και είχαμε κάποια προβλήματα στην περιοχή». «Το προηγούμενο καλοκαίρι στείλαμε για πρώτη φορά στρατιωτικό ακόλουθο, έναν στρατηγό, στην Αθήνα. Δεν βλέπω καμία επιδείνωση (των σχέσεων) το επόμενο διάστημα δήλωσε, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Καμμένου ότι οι πρόσφατες ερευνητικές αποστολές της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αποτελούν τον κύριο λόγο για τις νέες ασκήσεις και για το εάν ήταν τόσο σημαντικές για να προκαλέσουν νέες ασκήσεις. Αυτό φαίνεται να έχει σημασία είναι ότι για τον κ. Καμμένο έχουν σημασία.
Υπάρχει επίσης ευρεία οικονομική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας που συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα. Υπήρξαν συνομιλίες για κοινή σχέδια εξόρυξης, για αγωγούς και για επέκταση των υποδομών σε άλλες περιοχές, που θα συνδέουν το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ένα από αυτά είναι η υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση 2.000 megawatt Κύπρου-Ισραήλ για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ τους και προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η αμυντική σχέση συνδέεται άμεσα με την απειλή της Τουρκίας να δεσμεύσει κοιτάσματα φυσικού αερίου εκ μέρους της «Βόρειας Κύπρου».
Το Ισραήλ υπέγραψε μια κατ’ αρχήν συμφωνία κατανόησης με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο, το 2011, αλλά καθυστερήσεις στα ισραηλινά δικαστήρια απέτρεψαν τη συμφωνία κατανόησης να μετατραπεί σε πλήρη συμφωνία. Η απόφαση του Δεκεμβρίου του 2014 από έναν επίτροπο της Αντιμονοπωλιακής Αρχής του Ισραήλ για την διάλυση του καρτέλ το οποίο ελέγχει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Λεβιάθαν προκάλεσε την πτώση του χρηματιστηρίου στο Ισραήλ. Όταν ερωτήθηκε ο πρέσβης εάν η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα, απειλώντας την συμφωνία κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, απάντησε ότι δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.
«Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο πλήγμα καθώς δεν υπάρχει τίποτα να πληγεί» τόνισε προσθέτοντας ότι «υπήρξε κάτι πολύ γενικό που είχε υπογραφεί. Ο Uzi Landau υπέγραψε κάτι με τους Έλληνες αλλά παρέμεινε στο χαρτί». Ο πρέσβης έδωσε έμφαση στις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια σημαντική εμπορική συμφωνία ή σε συνθήκη.
«Η όλη ιστορία με το φυσικό αέριο δεν οδηγεί πουθενά προς το παρόν, καθώς κανείς δεν έχει αποφασίσει στο Ισραήλ πόσο φυσικό αέριο θα εξαχθεί, γιατί θα εξαχθεί, προς που θα εξαχθεί και με ποιον τρόπο», σημείωσε ο πρέσβης προσθέτοντας ότι «είχαμε επισκέψεις του Uzi Landau, ως υπουργού ενέργειας, και του Silvan Shalom, που έγινε αργότερα υπουργός ενέργειας. Είχα κανονίσει ένα ραντεβού με τον Έλληνα Π/Θ, αλλά δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Υπήρξε μέρος των συζητήσεων, όπου περιλαμβάνονταν και το πότε θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τον Π/Θ, Νετανιάχου και τους υπουργούς του.
Την εβδομάδα αυτή ο πρέσβης Arye Mekel θα βρεθεί στο ίδιο πάνελ με τον συγγραφέα Aristotle Tziampiris που έχει ως στόχο την προώθηση του νέου βιβλίου του για τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις. Όπως επισημαίνει η έρευνα του ίδιου αλλά και του Aristotle Tziampiris επηρεάστηκε από την ξαφνική αλλαγή κυβέρνησης. «Ο καθηγητής μόλις εξέδωσε το βιβλίο για τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Κατά ειρωνικό τρόπο η κυβέρνηση κατέρρευσε την ώρα της έκδοσης» ανέφερε ο πρέσβης, ενώ σημείωσε, σχετικά με τον εαυτό του ότι «γράφω την δική μου έρευνα τώρα πάνω στο ίδιο θέμα. Το σχέδιό μου έως πρόσφατα ήταν να γράψω μόνο για τα τέσσερα τελευταία χρόνια – τη μεγάλη εποχή. Η κυβέρνηση ωστόσο κατέρρευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία. Τώρα θα πρέπει να γράψω ένα νέο ολόκληρο κεφάλαιο για τη σημερινή κυβέρνηση».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου