Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεπερνώντας για ακόμα μία φορά… τον εαυτό του, σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι όμοια με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ της Συρίας. Επίσης, ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει επιδοθεί σε ένα κύμα «κρατικής τρομοκρατίας», ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι δεν έχει καμία διαφορά με τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ Αλ-Άσαντ.
Καθώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ωρών γύρο από τη πλατεία Ραμσή και το τέμενος Αλ-Φατχ εκτυλίσσονται με ραγδαίους και δραματικούς ρυθμούς, ο Τούρκος πρωθυπουργός, βλέποντας τους «πνευματικούς του πατέρες» δηλαδή τους Αδερφούς Μουσουλμάνους να δοκιμάζονται από τη δυναμική παρέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας, τεντώνει ακόμα περισσότερο το σχοινί στις σχέσεις των δύο χωρών προβαίνοντας σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την αιγυπτιακή ηγεσία.
«Το τέμενος του Αλ-Φάτχ, βρίσκεται σε πολιορκία» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «ένα μέρος λατρείας των ανθρώπων είναι αθώο», ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουν κάψει και καταστρέψει τα τζαμιά μας στη Συρία και στην Αίγυπτο».
Πέραν του γεγονότος ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει μία εκπληκτικά επιλεκτική μνήμη – προσόν γνωστό άλλωστε σε εμάς τους Έλληνες αναφορικά με τους Τούρκους πολιτικούς γενικότερα – αφού δεν φαίνεται να δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους κοπτικούς χριστιανικούς ναούς οι οποίοι έχουν καταστραφεί, από αυτούς που υποστηρίζει με τόση ζέση στην Αίγυπτο, αλλά και τους Ορθόδοξους ναούς της Συρίας. Μάλλον αυτοί οι ναοί ως τόποι λατρείας… δεν είναι «αθώοι».
Προχωράει και σε μία τεράστια διαστρέβλωση της πραγματικότητας αφού έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι οι χριστιανικοί ναοί στην ουσία «προστατεύονται» από τους Αδερφούς Μουσουλμάνους, όπως φυσικά και οι πιστοί ανά ενορία.
Η προσβλητική δε συμπεριφορά προς την ηγεσία της Αιγύπτου, τόσο την στρατιωτική όσο και την πολιτική είναι προφανές, ότι ακόμα και εάν τα πράγματα μεταξύ των δύο χωρών ομαλοποιηθούν, δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από το Κάιρο.
Με λίγα λόγια, πέτυχε με μία ακόμη χώρα της περιοχής να καταστρέψει για πολλά χρόνια τις διμερείς σχέσεις. Και καλά, στην περίπτωση του Ισραήλ είναι ο… σιωνιστής εχθρός, άρα, ενδεχομένως, η ζημιά στην περίπτωση της Αιγύπτου να είναι ακόμα πιο μεγάλη.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου