GuidePedia

0

Οι Σύροι εκαναν αρχικά το χατίρι στον βόρειο συμμαχο τους κι εφυγαν από την Χάμα , αλλά η νεα σφοδρότατη επίθεση τους τα τελευταία 24ωρα στην Λατάκεια βάζει φωτιά στις σχέσεις τους με την Τουρκία, που δείχνει πλέον να σκέφτεται σοβαρά ακόμη και στρατιωτικές λυσεις.

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί για την κατάσταση στα σύνορα Σύριας και Τουρκίας - αφού ναι μεν το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία περί δημιουργίας ουδέτερης «ζώνης ασφαλείας» («buffer zone») μεταξύ των δύο χωρών, από τα τουρκικά στρατεύματα (είδηση που είχε νωρίτερα το αγγλόφωνο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk), αλλά κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει το γεγονός της μετακίνησης ισχυρών στρατιωτικών μονάδων κατά μήκος της φλεγόμενης μεθορίου.

Είχε άλλωστε προηγηθεί το «τελεσίγραφο» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως και άνευ όρων οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αμάχων και προειδοποίησε ότι αυτή είναι «η τελευταία λέξη» της Άγκυρας.

Ομως ο «απονομιμοποιημένος», συμφωνα με την έκφραση της Χίλαρι Κλίντον, Συρος ηγέτης δεν δείχνει ως τώρα καμιά διάθεση να σταματήσει το μακελειό στην Λατάκεια και άλλες εξεγερμένες πόλεις, και χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες εξακολουθούν να διασχίζουν όπως όπως τα σύνορα με την Τουρκία για να ξεφύγουν από τα πυροβόλα του στρατού, αλλά και του ναυτικού της Δαμασκού.

Να σημειωθεί ότι στο αρχικό δημοσίευμα του CNN Turk περί δημιουργίας «buffer zone», γινόταν λόγος για μετακίνηση τεθωρακισμένων μονάδων προκειμένου «να αποτρέψουν την οποιαδήποτε αιφνιδιαστική διείσδυση» στην Τουρκία μονάδων του συριακού στρατού, οι οποίες «ενδεχομένως να κυνηγούν αντικαθεστωτικούς».

Την είδηση έσπευσαν να επιβεβαιώσουν και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις αρκετών τουρκικών εφημερίδων, οι οποίες επικαλέστηκαν πηγές στο τουρκικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων - κι όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη όσο και «πονηρή» στιγμή, καθώς στο πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντιόταν με τον πρέσβη των ΗΠΑ, και κατόπιν με εκείνον του Ιράν, ενώ και ο ΥΠΕΞ κ.Νταβούτογλου είχε έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι-Μουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο αυτό διπλωματικό θρίλερ, λίγα 24ωρα μετά την όπως αποδεικνύεται πλέον άκαρπη εξάωρη συνάντηση Ασαντ-Νταβούτογλου στην συριακή πρωτεύουσα, υποσκάπτει ακόμη περισσότερο τον ήδη εύθραυστο συμμαχικό άξονα μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού, που ήταν εν πολλοίς βασισμένος στην «εγκάρδια συνεννόηση» των δύο κρατών για την αντιμετώπιση του κοινού κουρδικού κινδύνου.

Χτες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διαμήνυσε εμφανώς εκνευρισμένος ότι αν το καθεστώς της Δαμασκού δεν προχωρήσει «αμέσως και άνευ όρων» σε απόσυρση του στρατού από τα αστικά κέντρα, «δεν θα απομείνει τίποτε να συζητήσουμε». «Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό (σ.σ. ο βομβαρδισμός της Λατάκειας από ξηρά και θάλασσα) δεν είναι κάτι που μπορούμε να το θεωρήσουμε ως εσωτερικό ζήτημα της Συρίας» πρόσθεσε ο κ.Νταβούτογλου.

Η αλήθεια είναι πως με τις νέες επιθέσεις εναντίον αμάχων, το καθεστώς Ασαντ εκθέτει με τον χειρότερο τρόπο την τουρκική πολιτική, αφού ο κ.Νταβούτογλου ήταν ο μόνος που συνέχισε να συζητά με την Δαμασκό και να μεσολαβεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης, δικαιώνοντας ουσιαστικά την διάκριση μεταξύ «καλών» ειρηνικών διαδηλωτών και «κακών» ισλαμιστών τρομοκρατών, που καλά κάνουν οι συριακές δυνάμεις να προσπαθούν να εξολοθρεύσουν. Και όλα αυτά μάλιστα σε μια στιγμή που όχι μόνον η …«σατανική», δήθεν, Δύση, αλλά και σύσσωμες οι αραβικές χώρες κόβουν κάθε επαφή με την Δαμασκό, αποσύροντας τους πρεσβευτές τους.

Όμως οι παραινέσεις του κ.Νταβούτογλου προς την Συρία για άμεση κατάπαυση του πυρός και ευρείες πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτη την νομιμοποίηση της εκτός νόμου (αλλά συγγενούς με το τουρκικό ΑΚP του «μετριοπαθούς ισλαμισμού») Μουσουλμανικής Αδελφότητας, φαίνεται πως έπεσαν στο κενό. Ο κ.Ασαντ απέσυρε προσωρινά τα αρματα μάχης του από την αιματοβαμμένη πόλη - προπύργιο της εξέγερσης, την Χάμα, αλλά επέστρεψε δριμύτερος στην Λατάκεια.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Γιασέρ Άμπεντ Ράμπο κατήγγειλε σαν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την επίθεση στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας στη Λατάκεια. «Ο βομβαρδισμός γίνεται με τη χρήση πολεμικών πλοίων και αρμάτων μάχης σε σπίτια από τσίγκο, σε ανθρώπους που δεν έχουν πού να τρέξουν ή ένα καταφύγιο για να κρυφτούν. Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΟΑΠ.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), περίπου 5.000 με 10.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες του καταυλισμού του αλ- Ραμλ στη Λατάκεια αναγκάσθηκαν να τον εγκαταλείψουν και να καταφύγουν στην Τουρκία, για να γλιτώσουν από τις οβιδες των δυνάμεων ασφαλείας.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top