Καθώς χιλιάδες ''Αλβανοί'' συρρέουν για να αλλάξουν την εθνικότητά τους σε ελληνική, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Αλβανικού Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Κρεσνίκ Σπαχίου (γνωστός σε εμάς από την πρόσφατη υπόθεση του δικαστή Skender Damini και της οικογένειας του, που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από το φυλάκιο της Κακαβιάς με τον πατέρα του να διαθέτει διαβατήριο στο οποίο αναγραφόταν ότι γεννήθηκε στο χωριό Μαζρέκ της "Τσαμουριάς"), λέει ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να είναι καταστρεπτική στην επόμενη απογραφή στην Αλβανία.
Παραθέτουμε συνέντευξη του Σπαχίου με την Λίντα Καραντάκου των SETimes (πηγή: ''ΜacedoniaHellenicLand''):
SETimes: Έχετε αντιταχθεί έντονα στην αλλαγή της εθνικότητας των Αλβανών πολιτών στα εγχώρια δικαστήρια εξαιτίας των ελληνικών οικονομικών οφελών. Έχετε ακριβείς αριθμούς για τον αριθμό των Αλβανών που έχουν αλλάξει την υπηκοότητά τους;
Κρέσνικ Σπαχίου: Σε επιθεώρηση που έγινε από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης για τις αποφάσεις που σχετίζονται με την αλλαγή της υπηκοότητας από τα δικαστήρια, οι προκαταρκτικοί αριθμοί παρουσιάζουν 4.000 πολίτες περίπου να έχουν αλλάξει την υπηκοότητά τους βάσει δικαστικών αποφάσεων από το 2003. Παρόλα αυτά, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν αλλάξει την υπηκοότητά τους βάσει των διοικητικών πρακτικών στα αστικά ληξιαρχεία.
Αυτό που θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες αλλαγές της υπηκοότητας δεν έχουν πραγματοποιηθεί βάσει δικαστικών αποφάσεων ή με έναν δικαστικό τρόπο, επειδή αυτός είναι ο δυσκολότερος τρόπος. Οι αλλαγές εμφανίστηκαν αρχικά με διοικητικό τρόπο, επεμβαίνοντας με παράνομο τρόπο στο αστικό ληξιαρχείο.
SETimes: Ποιες περιοχές της Αλβανίας είναι οι πιο προβληματικές;
Σπαχίου: Οι περισσότερες υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια της νότιας Αλβανίας, που συνορεύουν με την Ελλάδα, όπως 'Αγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Τεπελένι, Κορυτσά. Σε περίπου 99% των υποθέσεων, ακόμη και όσες υποθέσεις βρίσκονται σε δικαστήρια που δεν είναι στα νότια σύνορα, η υπηκοότητα έχει αλλάξει από αλβανική σε ελληνική.
SETimes: Το δικαστικό σύστημα αποτελεί μέρος του προβλήματος; Οι αλβανικοί νόμοι αποτελούν μέρος του προβλήματος;
Σπαχίου: Το δικαστικό σύστημα βεβαίως και έχει μερίδιο ευθύνης, αλλά η νομοθεσία εν προκειμένω είναι προβληματική και δύσκολο να ερμηνευθεί, ειδικά με την συμπερίληψη της εθνικότητας ως συστατικό του αστικού ληξιαρχείου το 2002. Μέχρι τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
SETimes: Έχετε επίσης εναντιωθεί στην απογραφή με εθνική και θρησκευτική βάση. Ποια είναι τα επιχειρήματά σας ενάντια σε αυτό το είδος απογραφής και ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες για την Αλβανία;
Σπαχίου: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει απογραφή με βάσει τη θρησκεία σε ένα κράτος που είναι ουδέτερο σε θρησκευτικά ζητήματα, όπως το αλβανικό κράτος. Επιδιώκουμε να προστατεύσουμε την εγγραφή με αντικειμενικά κριτήρια, έννομη τάξη και εθνική ασφάλεια, [για να προστατεύσουμε] την αλήθεια από την εξαγορά, την πλαστογραφία και την κατάχρηση, και την αξιοπρέπεια των Αλβανών πολιτών που αναγκάζονται από τις περιστάσεις να αλλάξουν την υπηκοότητά τους.
Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η αλήθεια, αλλά και η εθνική ταυτότητα και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και μειονοτήτων και των εθνικών μειονοτήτων.
SETimes: Ποια είναι τα κύρια προβλήματα του αλβανικού δικαστικού συστήματος, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα;
Σπαχίου: Η υποστήριξη για το δικαστικό σύστημα είναι ανύπαρκτη, ενώ οι απαιτήσεις από αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλές. Νομίζω ότι το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας λειτουργεί με μια αφρικανική υποδομή και το προϊόν του απαιτείται να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο τρόπος που το δικαστικό σύστημα λειτουργεί στην Αλβανία, όσον αφορά στην υποδομή, το οποίο στερείται τα ουσιώδη, όπως χαρτί, στυλό ή εκτυπωτή, έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της δικαιοσύνης που παρέχεται.
Οι μισθοί που δίνονται στους Αλβανούς δικαστές βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο… και σε πολλά δικαστήρια, οι δίκες πραγματοποιούνται στα γραφεία των δικαστών. Οι προκλήσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος απαιτούν αρχικά την εκπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων για να γίνει μια δίκη σε αίθουσα δικαστηρίου και την υλική βάση που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η δίκη.
Παρόλα αυτά, σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα πενταετές πρόγραμμα της USAID, το οποίο θα επιτρέψει την ακουστική καταγραφή των δικαστικών πρακτικών, την χρηματοδότηση υλικών καθώς επίσης και τεχνική βοήθεια. Με αυτό το πρόγραμμα, αναμένουμε όχι μόνο ότι οι δίκες θα είναι πιο διαφανείς, τίμιες και επαγγελματικές, αλλά θα ελέγχονται ευκολότερα και θα είναι επαληθεύσιμες.
SETimes: Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η διαφθορά στο δικαστικό σύστημα; Πόσο την επηρεάζει η πολιτική;
Σπαχίου: Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα που περιλαμβάνει όλη την αλβανική κοινωνία, και συνεπώς το δικαστικό σύστημα δεν μπορεί [να αποφύγει] αυτή την πραγματικότητα. Η πολιτική είναι αυτή που οδηγεί το κράτος και την κοινωνία και μέσω της λήψης αποφάσεων, μπορεί να αλλάξει το παρόν και το μέλλον. Επομένως, είναι λογικό ότι η φυσική συνέπεια του αντίκτυπου της πολιτικής στα ζητήματα της διαφθοράς έχει άμεσες επιπτώσεις σε κάθε τομέα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου