Στις διχοτομημένες πόλεις, όπως η Μιτρόβιτσα, ο ρόλος της Τουρκίας γεννά καχυποψία και έχθρα.
Η αυξανόμενη ανάμειξη της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο ανέβασε τις εντάσεις ανάμεσα στους αλβανικούς και σερβικούς πληθυσμούς της χώρας, οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις για την ανάμειξη της Τουρκίας.
Αφότου το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, το 2008, η Τουρκία έχει αναπτύξει μια πιο δραστήρια εξωτερική πολιτική προς τη χώρα.
Από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Αλβανοί διατηρούν ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία. Οι Σέρβοι όμως βλέπουν αυτούς τους δεσμούς ως το λόγο ακριβώς γιατί η Τουρκία δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στη βαλκανική πολιτική.
Κατά τον Ντράγκαν Κίρστιτς, δημοσιογράφο στη βόρεια Μιτρόβιτσα όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο, “Η Τουρκία είναι σήμερα εχθρός [της Σερβίας] και υπήρξε εχθρός της εδώ και αιώνες. Οι Τούρκοι υποστήριξαν τη διάσπαση από τη Σερβία και τώρα επιδιώκουν να στηρίξουν διεφθαρμένους πολιτικούς στην Πρίστινα μέσα από την ανάπτυξη αυτοκινητόδρομων και αεροδρομίων”.
Το Μπαϊράμ πασά, προάστειο της Ιστανμπούλ, συνεργάζεται με το Δήμο της Μιτρόβιτσα για την ανέγερση του μεγαλύτερου τζαμιού στο Κοσσυφοπέδιο-- κίνηση ευπρόσδεκτη από τους Αλβανούς στην οποία όμως εναντιώνονται οι Σέρβοι.
“Το παλιό τζαμί καταστράφηκε κατά τον πόλεμο και το νέο θα γίνει δεκτό με μεγάλη χαρά”, λέει ο Μπαϊράμ Σπάχιου, αλβανικής καταγωγής από τη βόρεια Μιτρόβιτσα. Ωστόσο, η ιδέα του νέου τζαμιού δεν αρέσει σε όλους τους δημότες της Μιτρόβιτσα.
Ο Σάσα Ναντζέλκοβιτς από το βορρά λέει, “Οι Οθωμανοί ήλθαν εδώ πριν από αιώνες και έχτισαν τζαμιά και τώρα θέλουν να χτίσουν και νέο για να διώξουν τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μιτρόβιτσα”.
Οι εντάσεις έχουν ανέβει στην εθνοτικά διχοτομημένη πόλη της Μιτρόβιτσα. Το περασμένο έτος, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς μετά την ήττα της Τουρκίας από την εθνική ομάδα μπάσκετμπολ της Σερβίας, στα ημιτελικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος.
Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η ανάμειξη της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο απορρέει από την επιθυμία της να ενεργήσει ως προστάτιδα του Κοσσυφοπεδίου — παρόμοιο ρόλο είχε αναλάβει και στη Βοσνία και Εργεγοβίνη (Β&Ε).
“Η ανάμειξη στη Μιτρόβιτσα είναι στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία. Αργά ή γρήγορα, η Τουρκία θα προσπαθήσει να προάγει τη συνεργασία Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, θα παίζει όμως το ρόλο του προστάτη του Κοσσυφοπεδίου, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις”, λέει ο Χισνί Γκάσι, υποψήφιος διδάκτορας, ο οποίος μελετά την τουρκική εξωτερική πολιτική προς το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Κίρστιτς όμως πιστεύει ότι η τουρκική ανάμειξη στη Μιτρόβιτσα θα οδηγήσει μελλοντικά σε συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανών και των Σέρβων.
“Εάν αντ’ αυτού η Τουρκία αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στην Πρίστινα, η Μιτρόβιτσα δεν θα γνωρίσει ποτέ γαλήνη και θα έχουμε περισσότερες συγκρούσεις”, λέει.
Ο Κίρστιτς υποστηρίζει ότι οι τουρκικές και οι αλβανικές επενδύσεις στο Κοσσυφοπεδίο έχουν συχνά πολιτικά κίνητρα και δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των Σέρβων.
“Το συμφέρον της Σερβίας στη Μιτρόβιτσα είναι να κάνει ευκολότερη τη ζωή των Σέρβων. Η Τουρκία, η Αλβανία και οι τυχόν άλλες ομάδες που υποστηρίζουν τους Αλβανούς δεν υπηρετούν αυτό το σκοπό με το να κάνουν επενδύσεις στην πόλη χωρίς τη συγκατάθεση του Βελιγραδίου”, λέει ο Κίρστιτς.
Ωστόσο, τώρα που βελτιώθηκαν οι σχέσεις Βελιγραδίου-Άγκυρας, ο Γκάσι βλέπει ότι η σερβική αντίδραση στην τουρκική πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή ως βραχυπρόθεσμη. Είναι κυρίως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και της Β&Ε αυτοί που φοβούνται για την ύπαρξή τους σε περίπτωση τουρκικής ανάμειξης.
Ο Γκάσι ανησυχεί περισσότερο ότι τα κατασκευαστικά έργα στη Μιτρόβιτσα — που θεωρούνται ως μονομερή είτε για τους Αλβανούς είτε για τους Σέρβους — θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαμάχες, ιδίως όταν πρόκειται για θρησκευτικό κτίσμα.
“Για τους Σέρβους του βορρά, η ανέγερση τζαμιού θα ερμηνευόταν ως χρηματοδότηση εκ μέρους της Τουρκίας των Αλβανών για να πάρουν σπίτια των Σέρβων”, λέει.
Μουχάμετ Μπραϊσόρι
Η Τουρκία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισαν την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου και εδώ και πολύ καιρό κινείται παρασκηνιακά σε άλλες μουσουλμανικές χώρες για την αναγνώρισή του.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου