The New York Times Book Review
Στα εννέα έτη από τη μέρα που τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα προσγειώθηκαν στο Αφγανιστάν, ένα νέο είδος θρησκείας έχει προκύψει, το οποίο υπόσχεται την επιτυχία για τους Αμερικανούς ακόμη και αν η έκβαση του πολέμου που έχουν ξεκινήσει στράφηκε επικίνδυνα κοντά στην ήττα. Ακολουθήστε τις αρχές της θρησκείας, δοθείτε σε αυτή και η νέα πίστη θα σας ανταμείψει με πλούτο.Η νέα θρησκεία, φυσικά, έχει να κάνει με την αντι-εξέγερση ή, στην επαγγελματική γλώσσα των στρατιωτικών, με το ΝΟΜΙΣΜΑ.
Το δόγμα της αντιεξέγερσης διαμηνύει τη πιο βασική έννοια των στρατιωτών, ως ομάδα πολεμιστών, των οποίων κύριο καθήκον είναι να καταστραφούν οι εχθροί τους. Κάτω από το ΝΟΜΙΣΜΑ, η νίκη θα επιτευχθεί πρώτα απ' όλα με την προστασία του τοπικού πληθυσμού και με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει τις επιπλέον απώλειες ως άσχετες. Η δολοφονία είναι μια δευτεροβάθμια αναζήτηση. Η βασική έγνοια των αμερικανικών στρατιωτών χτίζει τώρα τις οικονομίες και τα πολιτικά συστήματα. Σκοτώστε εάν πρέπει, αλλά μόνο εάν πρέπει.
Η προθήκη για το ΝΟΜΙΣΜΑ ήρθε στο Ιράκ, όπου, μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας, σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας αμάχους, με σκοπό τη νίκη στον πόλεμο, οι Αμερικανοί άλλαξαν τελικά την ισχύουσα νοοτροπία με τους ντόπιους και το επεδίωξαν την ειρήνη με μια σειρά πολλών άλλων απωλειών. Το 2007 και το 2008, η βία μειώθηκε σημαντικά. Η σχετική σταθερότητα στο Ιράκ έχει επιτρέψει σε πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες να επιστρέψουν στη χώρα και τα σπίτια τους. Κατά συνέπεια, η αντι-εξέγερση έχει γίνει η νέα θρησκεία των αμερικανικών στρατιωτών, το αντίδοτο όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και το Αφγανιστάν. Στην εξέγερση των στρατιωτικών, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει γίνει ένας νεοφώτιστος, ο οποίος διατάζει χιλιάδες πρόσθετους νεαρούς άνδρες και γυναίκες σε εκείνη τη χώρα, με τις ελπίδες της διάσωσης μιας προσπάθειας που άρχιζε να φαίνεται καταδικασμένη. Κανένας στην κυβέρνηση Ομπάμα δεν χρησιμοποιεί τη φράση «κτίσιμο έθνους», αλλά αυτό φυσικά είναι ακριβώς τι προσπαθούν να κάνουν - ή κάποια μικρότερη έκδοσή του. Προστατεύστε τους Αφγανούς ανθρώπους, χτίστε σχολεία και προωθήστε τη διεξαγωγή εκλογών.
Οπότε, σύμφωνα με όλα αυτά, πού βρίσκεται το λάθος; Γιατί η νέα πίστη στο Αφγανιστάν δεν έχει φέρει την επιτυχία που υποσχέθηκε; Στο αξιόλογο βιβλίο του, «The Wrong War», ο συγγραφέας Bing West αναλύει αρκετά προσεκτικά την απάντηση στην πιο πάνω ερώτηση. Το «The Wrong War» παρουσιάζει με τριγμούς την φαινομενικά αδιάψευστη κριτική του αμερικανικού σχεδίου στο Αφγανιστάν. Το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από καθέναν που θέλει να καταλάβει γιατί ο πόλεμος εκεί είναι τόσο σκληρός.
Οι περισσότεροι απολογισμοί των πολέμων της Αμερικής, ιδιαίτερα εκείνοι που γίνονται από προηγούμενους στρατιωτικούς αξιωματούχους, γράφονται στην άνεση ενός γραφείο στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στα πεδία των μαχών. Εντούτοις, στην προκειμένη περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Bing West. Στην ηλικία των 70 ετών, η West, συγγραφέας διάφορων βιβλίων για τους πολέμους της Αμερικής, μετέβη στο Αφγανιστάν και τις στρατιωτικές βάσεις για να δει πώς έχουν τα πράγματα στα βουνά, εν καιρώ πολέμου. Η ενσωμάτωση με τα αμερικανικά στρατεύματα στις έρημες θέσεις, όπως στις επαρχίες Κουνάρ και Χελμάντ είναι σκληρή εμπειρία. Τουλάχιστον αυτό μεταφέρεται στους αναγνώστες του βιβλίου από τα όσα περιέχονται στις σελίδες του.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου