GuidePedia

0
Του Αλεξάντερ Κρίστι-Μίλλερ για τους Southeast European Times
Η σύλληψη κορυφαίων δημοσιογράφων σωρεύει νέες αντιπαραθέσεις για την αποκαλούμενη «δίκη του αιώνα».
Δημοσιογράφοι και υποστηρικτές τους διαμαρτύρονται κατά των συλλήψεων στην Άγκυρα την Παρασκευή (4 Μαρτίου). [Reuters]Η μακρόχρονη έρευνα της Τουρκίας αναφορικά με την υποτιθέμενη οργάνωση «Εργένεκον» είναι μια σταυροφορία
ώστε να προσαχθούν οι υπερεθνικιστές συνωμότες στη δικαιοσύνη ή μήπως εργαλείο για την αποσιώπηση των επικριτών της κυβέρνησης;
Το καυτό και αμφισβητούμενο ζήτημα απασχολεί την έρευνα της υποτιθέμενης συνομωσίας του «βαθιού κράτους» αφότου ξεκίνησε η υπόθεση, σχεδόν πριν τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, μερικοί σχολιαστές πιστεύουν ότι οι πρόσφατες συλλήψεις ενδέχεται να μεταβάλλουν τις αντιλήψεις για την αποκαλούμενη στην Τουρκία «δίκη του αιώνα», μιας διογκούμενης έρευνας που περιλαμβάνει περισσότερους από 200 υπόπτους και στοιχεία χιλιάδων σελίδων.
Την Πέμπτη (3 Μαρτίου), 11 δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι-επικριτές της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου και ενός που το περασμένο έτος του απονεμήθηκε βραβείο τύπου, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι είχαν δεσμούς με την Εργένεκον.
Αξιωματούχοι από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και τουρκικές και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, αντέδρασαν εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.
Ο Ορχάν Κεμάλ Σενγκίζ, δικηγόρος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος υπερασπίστηκε πιστά την έρευνα στην Εργένεκον, πιστεύει ότι οι συλλήψεις απειλούν να επισκιάσουν όλη την υπόθεση.
«Εάν οι διωκτικές αρχές δεν προσκομίσουν ουσιαστικές αποδείξεις, θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα για την έρευνα» είπε στους SETimes.
O Σενγκίζ επέκρινε τις διωκτικές αρχές ότι κυνηγούν μια φημολογούμενη συνωμοσία πραξικοπήματος αντί να εστιάζονται σε εξώδικους σκοτωμούς και άλλα πιο χειροπιαστά και ανεπίλυτα εγκλήματα που συνδέονται με την Εργένεκον.
Τον εξέπληξε ιδίως η σύλληψη του Αχμέτ Σικ, ενός δημοσιογράφου που είχε ο ίδιος φέρει στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν τις συνομωσίες πραξικοπήματος. Ένας άλλος κρατούμενος ήταν ο Νεντίμ Σενέρ, αρθρογράφος της ημερησίας Μιλιέτ, που πέρυσι είχε χαρακτηριστεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ως ήρωας της ελευθερίας του τύπου παγκοσμίως.
Ο Γκάρεθ Τζένκινς, αναλυτής στην Τουρκία, ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι η έρευνα της Εργένεκον είναι ένα εργαλείο εκφοβισμού όσων αντιπολιτεύονται το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) της χώρας.
«Ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε τόσο σκανδαλώδης όσο τώρα», είπε στους SETimes. «Αποκλείεται ο Σικ και ο Σενέρ να είναι υπερεθνικιστές». Πιστεύει δε ότι σκληροπυρηνικοί ακτιβιστές της σημαίνουσας θρησκευτικής κοινότητας Φετουλάχ Γκουλέν, η οποία έχει ισχυρή αντιπροσώπευση στο ΚΔΑ, βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες συλλήψεις.
Ο Σενέρ είχε γράψει στο παρελθόν για την φερόμενη εισχώρηση του κινήματος Γκουλέν στην τουρκική αστυνομία, ενώ ο Σικ είναι στο στάδιο της συγγραφής ενός βιβλίου επί του ιδίου θέματος.
Ο Σόλι Οζέλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπίλτζι της Ιστανμπούλ, είπε ότι οι συλλήψεις των Σικ και Σενέρ είχαν σκοπό «να τιμωρήσουν» και έδειξε προς την κατεύθυνση της ρήξης ανάμεσα στην αστυνομία και τις ανακριτικές αρχές.
«Οι συλλήψεις αυτές δεν έχουν καμιά αξιοπιστία εάν οι ανακριτικές αρχές δεν παρουσιάσουν στοιχεία και μάλιστα πολύ σύντομα -- και όχι μαγειρεμένα στοιχεία – ότι τα άτομα αυτά διήγαν διπλό βίο» είπε στους SETimes.
Ο Μπουλέντ Κενές, ωστόσο, αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Today’s Zaman, η οποία συνδέεται με τον Γκουλέν, επέσυρε την προσοχή στον κίνδυνο πρόωρων συμπερασμάτων.
«Είναι ανήθικο και παράνομο να γίνεται τόσος θόρυβος για μια έρευνα η οποιά διεξάγεται με μυστικότητα και να δηλώνεις ότι όλοι οι ερευνούμενοι δημοσιογράφοι είναι αθώοι» ανάφερε την Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργός Ρέτζιπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν εμπλέκεται στις συλλήψεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη Αχμέτ Αλτούν της ημερησίας «Ταράφ», η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να αντιμετωπίσει «την πιο σκοτεινή περίοδο της πολιτικής της ύπαρξης», εάν δεν παρέξει αξιόπιστες εξηγήσεις για τις τελευταίες συλλήψεις.
«Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορείς να την παρακάμψεις με ρηχές κουβέντες», ανάφερε στη στήλη του την Παρασκευή.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top