GuidePedia

0
Η ΕΕ ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων
Με επιτυχία βγήκαν χθες στις αγορές η Ισπανία και η Ιταλία, που άντλησαν συνολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ με εκδόσεις πενταετών και δεκαπενταετών τίτλων, καθώς στις αγορές αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, παρότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία θεωρούν προς ώρας πως κάτι παρόμοιο δεν απαιτείται. Με κόστος χαμηλότερο του αναμενόμενου, η Ισπανία διέθεσε 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ.
Η σταθμισμένη μέση απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε στο 4,542%, σημειώνοντας άνοδο 97 μονάδων βάσης (0,97 ποσοστιαίας μονάδας) σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Νοεμβρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της απόδοσης κατά 130 μονάδες βάσης. Το ποσό των 3 δις. ευρώ, το οποίο ζητούσε η Ισπανία, υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ισχυρής ζήτησης.
Η Ιταλία άντλησε συνολικά ποσοό 6 δισ.ευρώ μέσω της δημοπράτησης 5ετών και 15ετών τίτλων. Συγκεκριμένα, αντλήθηκε ποσό 3 δισ. ευρώ από την δημοπρασία τίτλων λήξης το 2015 με μέσο επιτόκιο στο 3,67% έναντι 3,24% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Η προσφορά τίτλων καλύφθηκε κατά 1,412 φορές. Στην δημοπρασία τίτλων λήξης το 2026, επίσης αντλήθηκαν 3 δισ ευρώ, ενώ το μέσο επιτόκιο άγγιξε το 5,06% έναντι 4,81% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Η προσφορά των τίτλων καλύφθηκε κατά 1,420 φορές έναντι 1,3 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων των δύο χωρών, ήρθαν μετά την επιτυχή, επίσης, δημοπρασία προχθές της Ελλάδας και χθες της Πορτογαλίας.
Μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων
Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνουν σήμερα τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τη θεαματική μείωσή τους το τελευταίο διήμερο. Το μεσημέρι, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 834 μονάδες βάσης (8,34%) από τις 840 μονάδες που ήταν το πρωί και από σχεδόν 1.000 μονάδες βάσης την περασμένη Δευτέρα. Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας κινούνται και τα spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με της Πορτογαλίας να διαμορφώνεται στις 386 μ.β., της Ισπανίας στις 236 μ.β. και της Ιταλίας στις 172 μ.β. Την ίδια ώρα, ενισχύoνταν σημαντικά και το ευρώ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να φθάνει το 1,317 και έναντι του ελβετικού φράγκου πάνω από το 1,28.
Στο μεταξύ, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διάρκεια των δανείων που συμφώνησε η Ελλάδα με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πέρυσι τον Μάιο ως μέρος μιας συνολικής, μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε πολύ πρόωρες τις συζητήσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης και μη ρεαλιστικές αυτές που αναφέρονται στην ανάγκη να βελτιωθεί το προσωρινό ταμείου στήριξης.
Ευρωπαϊκές προτάσεις
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, που καλείται να λάβει αποφάσεις, σε μία κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ. Προχθες, τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν ζήτησαν την ενίσχυση της ικανότητας δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη διεύρυνση του ρόλου του. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα συνολικό πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. ενώ διαφώνησε με τις προτάσεις των Μπαρόζο – Ρεν την ώρα που κάποιες χωρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία δανεισμολυ από τις αγορές.
O κ. Σόιμπλε, είχε χθες συνομιλίες στο Βερολίνο , με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ιταλό ομόλογό του. Την ίδια ώρα σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, κορυφαία στελέχη της ΕΕ και αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, εξετάζουν σχέδιο δράσης το οποίο προβλέπει την εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους και τη χορήγηση δανείου 60 δις ευρώ προς την Πορτογαλία.

Γαλλική προσπάθεια προς Λονδίνο
Γαλλική προσπάθεια να πεισθεί το ΛονδίνοΕν τω μεταξύ χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος επισκέπτεται το Λονδίνο, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την εφαρμογή ενός συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης για την ευρωζώνη, για να διασωθεί το ευρώ. Σε δηλώσεις του , τόνισε ότι θα υπογράμμισε στο βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για τη βρετανική οικονομία μια αποτυχία του ευρώ. Από την πλευρά τους όμως είναι σαφές ότι οι βρετανοί φοβούνται πως οι προσπάθειες ενίσχυσης των ελέγχων στην ευρωπαϊκή οικονομία οδηγούν σε έλεγχο των αποφάσεων από τις Βρυξελλες, κάτι στο οποίο είναι κάθετα αντίθετοι.
Για να “προστατευθούν” οι βρετανοί απ’ ότι τους φαίνεται “παρέμβαση” από τις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός συνασπισμός έφερε πρόταση νόμου στη Βουλή των Κοινοτήτων με την οποία δίνει τη δυνατότητα να απαιτείται δημοψήφισμα για έγκριση της όποιας ευρωπαϊκής απόφασης στο μέλλον αν ομάδα συμφερόντων, ατόμων ή τα πολιτικά κόμματα θεωρούν πως καταργεί ή μειώνει τα κρυιαρχικά δικαιώματα της βρετανικής βουλής.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top