GuidePedia

0
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνειδητοποιεί με αφορμή τα γεγονότα της Τυνησίας, ότι ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή θα έχει πολύ δουλειά…
Η κατάρρευση της κυβέρνησης της Τυνησίας υπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι πιθανότητες διάχυσης της κρίσης δεν μπορούν να παραγνωριστούν.
Ενδεχόμενο ξέσπασμα διαδηλώσεων και σε άλλες αραβικές πρωτεύουσες θα οδηγήσει σε γενικευμένη αναταραχή και πολλές από τις σταθερές που γνωρίζουμε σήμερα και χρησιμοποιούμε στην ανάλυση των τεκταινομένων, μπορεί να μην ισχύουν στο κοντινό μέλλον.
Πόσο απίθανη είναι η διάχυση της κρίσης στην Αλγερία, ή ακόμα και στην Αίγυπτο; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον ασφαλείας; Ως επηρεάζονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και πως η ασφάλεια του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία στους δρόμους των αραβικών πόλεων, σε συνδυασμό με τα απολυταρχικά και εν πολλοίς διεφθαρμένα καθεστώτα, αποτελούν εκρηκτικό μίγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες. Κι αυτό διότι αυτών των καταστάσεων επωφελούνται όσοι προωθούν σταθερά το προφίλ του φιλολαϊκού και του αδιάφθορου, πλασάροντας εαυτούς ως επαναστάτες.

Το πρόβλημα είναι ότι άλλοι είναι οι «επαναστάτες» στην Ευρώπη ή και στην Ελλάδα αν θέλετε και άλλοι στις αραβικές χώρες. Κι επειδή στην Ελλάδα έχουμε αποδειχτεί εξαιρετικά εύπιστοι και έτοιμοι να… χάψουμε αφόρητα απλουστευτικά ιδεολογήματα υπέρ ή κατά κάποιων (π.χ. στη Μέση Ανατολή οι καλοί Άραβες οι κακοί Ισραηλινοί κ.λπ.), να θυμίσουμε ότι οι «καλοί» στην περιοχή έχουν εξτρεμιστικές καταβολές και προδιαθέσεις, ισλαμιστικού τύπου και πολλοί ζουν και αναπνέουν με το όνειρο της ισλαμικής επανάστασης και της εγκαθίδρυσης του ισλαμικού νόμου, της γνωστής «σαρία», η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι εξαιρετικά αρνητικό, πριν πέσει στα χέρια των επίδοξων ερμηνευτών του… Μωάμεθ, οι οποίοι αρχίζουν να κόβουν χέρια, να κόβουν κεφάλια, α κουκουλώνουν τις γυναίκες, να μαστιγώνουν και άλλα τέτοια… επαναστατικά, προοδευτικά και ευρωπαϊκά.
Και αυτά δεν τα σκέπτονται οι αυτόκλητοι υποστηρικτές τέτοιων καθεστώτων που βλέπουν παντού τον… διάολο στον ιμπεριαλισμό. Η πλάκα επικεντρώνεται στο ότι όσοι στηρίζουν κάθε ισλαμιστικής «καρυδιάς καρύδι», είναι οι ίδιοι που το παίζουν… άθεοι στην πολυτέλεια και την ανεκτικότητα της Δύσης ου βρίζουν και πρωταγωνιστούν στο να εξαφανιστεί οτιδήποτε θρησκευτικό από τα σχολεία!

Ωστόσο, ο ορισμός Έλληνα ειδικού αντιπροσώπου στην περιοχή δεν θα μπορούσε να έλθει σε καταλληλότερο χρονικό σημείο. Όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλο πρόσφατο σημείωμά μας, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και την κυβέρνηση εν γένει, είναι ότι η ορθή αυτή πρωτοβουλία δεν πρέπει να εξαντληθεί στα όρια που θέτει η αναθέρμανση των σχέσεων Αθήνας – Τελ Αβίβ, αλλά να αποτελέσει αφορμή για την καθιέρωση της Ελλάδας ως ενός υπεύθυνου ενδιαφερόμενου για το μέλλον της περιοχής, ο οποίος αναζητά συγκλίσεις συμφερόντων και ευφάνταστες λύσεις στα προβλήματα, τις οποίες προωθεί με ενεργό διπλωματία και συνεχή κίνηση στις πρωτεύουσες των αραβικών χωρών.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Αθήνα πρέπει να κοπιάσει για να πείσει τους Άραβες ότι η σχέση της με το Ισραήλ εξυπηρετεί τόσο τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, όσο και τα αραβικά συμφέροντα, ενώ η εμπλοκή της χώρας μας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ώστε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία και ο συντονισμός με την υπηρεσία της οποίας προΐσταται η βαρόνη Κάθριν Άστον, η υπεύθυνη για την άρθρωση λόγου εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για όσους το έχουν λησμονήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι προωθεί τον αποκαλούμενο ως μεσογειακό διάλογο, την προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με τις χώρες του Μαγκρέμπ και του Μασρέγκ στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετατροπής της Μεσογείου σε μια θάλασσα που θα ενώνει την Αφρική, τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. Είναι προφανές ότι αυτή η διατύπωση είναι υπερβολικά ιδεολογικοποιημένη για να απηχεί την πραγματικότητα.


Για να καταλήξουμε, επαναλαμβάνουμε τη «συνταγή»:
Η Ελλάδα, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ενδιαφέρεται για πολύ περισσότερα πράγματα από τη διένεξη Ισραηλινών και Αράβων.

Στον αραβικό κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες άτομα – μέλη των ελίτ κάθε είδους στις αραβικές κοινωνίες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλέλληνες. Επιτέλους, έχει έρθει η ώρα να επιχειρήσει η Ελλάδα να μαζέψει όλους τους συντελεστές ισχύος της και να τους αξιοποιήσει.

Να λειτουργήσει η χώρα μας διαμέσου του εκπροσώπου της κατά τρόπον που να υπενθυμίζει διαρκώς ότι εκπροσωπεί τη χώρα – σύνορο της Ενωμένης Ευρώπης, την πύλη του Δυτικού κόσμου, μια χώρα που δεν έχει αρνητικές στερεοτυπικές πεποιθήσεις εναντίον τους, αλλά αντιθέτως, είναι προδιατεθειμένη απέναντί τους με τον πιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο

Είναι στο χέρι του υπουργείου Εξωτερικών να πετύχει σε αυτή την αποστολή προσφέροντας μέγιστη εθνική υπηρεσία. Και δεν χρειάζεται να ασχολείται και πολύ με την μικροπολιτική καμαρίλα και τις ανακοινώσεις της όποιας αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο για να πειστεί το εκλογικό ακροατήριο (β. τα πρόβατα, έτσι αντιμετωπίζουν την κοινωνία τα κόμματα, δυστυχώς) ότι ο αντίπαλος είναι… ο διάολος μεταμορφωμένος και απλώς δεν το έχουμε καταλάβει, μαζί με το ότι οι καταγγέλλοντες έχουν ευεργετηθεί με τη… Θεία φώτιση και πρέπει να το αντιληφθούμε…

Μόνο αν ξεπεράσουμε τις νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, έχουμε ελπίδα να ανακάμψουμε και να επανέλθουμε δριμύτεροι και σοφότεροι…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top