GuidePedia

0
Της Αγγελικής Σπανού
Δεν υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γιατί η τρόικα (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) δεν πρόκειται να το επιτρέψει.
Κοινοτικές πηγές που ρωτήθηκαν από την «Ι», ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε εκλογικές δαπάνες, εφόσον η κυβέρνηση διατηρεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε στη δημιουργία κατάστασης πολιτικής αστάθειας, οπότε δεν θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Εκφράζουν απορία για το σκεπτικό με το οποίο διακινούνται τέτοιου είδους σενάρια στην Ελλάδα και επιμένουν ότι ο μόνος ουσιαστικός λόγος προσφυγής στις κάλπες είναι το (ανύπαρκτο αυτή τη στιγμή) ενδεχόμενο να μην ψηφίζονται από τη Βουλή τα αναγκαία για την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης νομοσχέδια. «Το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει αναφορά σε εκλογικές δαπάνες, τελεία και παύλα», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Φημολογίες

Η κατηγορηματική απόρριψη της σχετικής εικοτολογίας, που εκπορεύεται από τη Ρηγίλλης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εκταμίευση των δανείων δεν είναι αυτονόητη, αλλά συνδέεται με την εκπλήρωση των όρων και την αξιολόγηση που γίνεται ανά τρίμηνο για την πορεία του κυβερνητικού προγράμματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δίδυμες κάλπες που βλέπουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά το Νοέμβριο, εάν στήνονταν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώχευση, γιατί -πιθανότατα- δεν θα δινόταν η τρίτη δόση του δανείου (ύψους 9 περίπου δισ. ευρώ) τον Δεκέμβριο.

Η επιμονή κύκλων της Ρηγίλλης σ’ αυτή τη θεωρία επιβεβαιώνει, πέρα από όλα τα άλλα, τις εκτιμήσεις ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει ανοιχτούς διαύλους ουσιαστικής επικοινωνίας με την ηγεσία της Ευρωζώνης και κατά συνέπεια, δεν έχει σαφή εικόνα της κατάστασης.

«Όποιος πιστεύει ότι ο τόπος αντέχει άλλες εκλογές, ας βγει να το πει». Η ένταση με την οποία τοποθετήθηκε σχετικά τις προηγούμενες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έχει να κάνει με την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για τα απογοητευτικά μηνύματα που φτάνουν στους επιτηρητές από την εσωτερική πολιτική συζήτηση, η οποία συχνά εκτρέπεται σε σενάρια ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Είναι προφανές ότι οι ξένοι επόπτες εκνευρίζονται όταν ακούνε οτιδήποτε σχετικό με προεκλογική προετοιμασία ή με κομματικές διεργασίες άσχετες με την προσπάθεια εφαρμογής ενός δύσκολου και σκληρού οικονομικού προγράμματος.

Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργεί ανασφάλεια στους συνομιλητές της από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, καθώς γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία κατανόηση όταν πρόκειται για πολιτικό κόστος ή κομματικούς υπολογισμούς. Το μόνο που ενδιαφέρει την τρόικα, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι εάν υπάρχει η αναγκαία κοινοβουλευτ ι κ ή πλειοψηφία και τέτοιο πρόβλημα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ο κύβος δεν έχει ακόμη ριφθεί

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι ο κύβος δεν έχει ακόμη ριφθεί και ότι ο μηχανισμός στήριξης μπορεί να απενεργοποιηθεί, εάν οι επιδόσεις δεν είναι οι αναμενόμενες, ανοίγοντας το δρόμο προς την άβυσσο. Ωστόσο, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν ακόμη να παραπλανήσουν την τρόικα, να ικανοποιήσουν συντεχνίες και επαγγελματικές ομάδες όταν τα φώτα σβήνουν (παράδειγμα το καμποτάζ και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων), να κλείσουν το μάτι στο εκλογικό σώμα με φιλολαϊκή ρητορεία παίρνοντας θέση για την επόμενη μέρα, η οποία στην πραγματικότητα δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Με την άφιξη του κλιμακίου ΔΝΤ-Κομισιόν-ΕΚΤ τις επόμενες μέρες και την πρώτη αρνητική βαθμολόγηση αναμένεται να τελειώσουν οι ψευδαισθήσεις όσων επιμένουν να πιστεύουν ότι η τέχνη του εμπαιγμού των «Κουτόφραγκων» αποτελεί την πλέον επιτυχημένη ελληνική πατέντα.

Οι ελεγκτές ξανάρχονται

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ μέρες (πιθανότατα στις 14 Ιουνίου) θα φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας που θα κάνει την πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου στις αρχές φθινοπώρου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου. Μάλιστα, λέγεται ότι δύο εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα εγκατασταθούν μόνιμα στο Υπ. Οικονομικών.

Η βαθμολογία δεν πρόκειται να είναι καλή. Και μόνο το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων αυξήθηκε κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι να μειωθεί κατά 1,1 δισ. ευρώ έχει φέρει τους δανειστές σε αδιέξοδο. Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλούν οι υπερτιμολογήσεις των προμηθειών των νοσοκομείων που παραμένουν ανεξέλεγκτες, η βραδυπορία στις αποκρατικοποιήσεις, ειδικά του ΟΣΕ, οι παλινωδίες στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ σε κάθε στάδιο η προειδοποίηση θα είναι όλο και εντονότερη. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στην «Ι», αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες στις Βρυξέλλες, για την πολιτική βούληση συγκεκριμένων υπουργών να πέσουν στη φωτιά (της κοινωνικής αποδοκιμασίας...) για να βγάλουν τη χώρα οριστικά από το σπιράλ του οικονομικού θανάτου. Τονίζει επίσης ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι η πλέον κρίσιμη περίοδος για την κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς ή θα περάσει τον κάβο, πείθοντας τους δανειοδότες ότι μπορεί να τα καταφέρει, ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με σενάρια τρόμου.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top