GuidePedia

0
Το πρώτο βήμα της οριστικής διάσπασης του ΣΥΝ έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Για την ανανεωτική πτέρυγα, το επίδικο του Συνεδρίου ήταν να αποχωρήσει το κόμμα από τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του newstime.gr, δεν θέλει λιγότερο από τους «ανανεωτές» τη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσε, όντας δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών, να ικανοποιήσει την «κόκκινη γραμμή» του Φώτη Κουβέλη. Έτσι, η πτέρυγα αποχώρησε από το Συνέδριο, δεν έθεσε καν υποψηφιότητα για τα όργανα του κόμματος και τώρα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της…

Όσοι παρακολούθησαν από την πρώτη μέρα το 6ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝ, κατάλαβαν ευθύς εξαρχής ότι η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Έμπειροι σύνεδροι, που μετέχουν στις διαδικασίες από την εποχή του ΚΚΕ εσωτερικού, έλεγαν, στα πηγαδάκια, ότι η ατμόσφαιρα τους θύμιζε «κάτι από το ‘86». Όταν στο 4ο Συνέδριο, διασπάστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το ΚΚΕ εσωτερικού, επί Λεωνίδα Κύρκου.
Εξάλλου, στα ίδια πηγαδάκια, οι «ανανεωτές» δεν έκρυβαν καν τις προθέσεις τους, γνωρίζοντας και οι ίδιοι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ δε θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημά τους για απεμπλοκή του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα ήταν απλώς θέμα χρόνου.
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Φώτη Κουβέλη το βράδυ της Παρασκευής απλώς επιβεβαίωσε το αδιέξοδο. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε δραματικό κλίμα, για περισσότερο από μία ώρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές στον πρόεδρο του ΣΥΝ ότι η Πτέρυγα θα αποχωρούσε και ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτα» σε σχέση με την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, κατά πληροφορίες, προσπαθούσαν ως τη δωδεκάτη ώρα να βρουν μία συμβιβαστική λύση, ώστε να αποσοβηθεί η διάσπαση. Όμως, τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το Συνέδριο, από τα όργανα και, επί της ουσίας, από το ίδιο το κόμμα.

Επόμενες κινήσεις

Βεβαίως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες του newstime.gr, οι «ανανεωτές» έχουν εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο και οι πρωτοβουλίες τους δε θα εξαντληθούν μόνο στην προχθεσινή αποχώρηση από το Συνέδριο. Ήδη, σήμερα, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανεξαρτητοποιηθεί ο Γρηγόρης Ψαριανός, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι «αισθάνεται και λειτουργεί ως ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς, συνεργαζόμενος με τον ΣΥΝ-εφόσον τον θέλει».
Την προσεχή Τετάρτη, αφού πρώτα θα έχει συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (στην οποία ο Φώτης Κουβέλης θα ανακοινώσει ότι παραιτείται από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σχήματος) και αφού ο επίσης «ανανεωτικός» Νίκος Τσούκαλης έχει παραδώσει το πόρισμα για το Βατοπέδι, οι βουλευτές που ανήκουν στην πτέρυγα, πλην του Δημήτρη Παπαδημούλη, αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν και επισήμως. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, έχουν ήδη ζητήσει να βρεθεί ένα γραφείο στη Βουλή για να συνεδριάζουν, λειτουργώντας σαν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα.
Βεβαίως, για να γίνει αυτό και τυπικά, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε βουλευτές, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Οπότε, ίσως χρειαστεί να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη, που προς το παρόν διστάζει να κλείσει την πόρτα της Κουμουνδούρου και να ακολουθήσει το Φώτη Κουβέλη και τους υπόλοιπους «ανανεωτές» σε καινούργια, άγνωστα πολιτικά μονοπάτια.

Προετοιμασία κόμματος

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του newstime.gr, οι «ανανεωτές» θα ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας να συστήνουν τοπικές επιτροπές με στελέχη τους ανά τη χώρα, δημιουργώντας πυρήνες για το νέο κομματικό σχηματισμό που είναι στα σκαριά. Την φυγόκεντρη πορεία του κ. Κουβέλη θα ακολουθήσουν όλα σχεδόν τα τοπικά στελέχη της Πτέρυγας ανά την Ελλάδα. Εξάλλου, η διάσπαση ήταν έτοιμη από καιρό. Συγκεκριμένα, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης έμεινε εκτός Ευρωβουλής, επειδή ο ΣΥΝ είχε εκχωρήσει τη δεύτερη θέση της ευρωλίστας στην προερχόμενη από τη συνιστώσα ΚΟΕ, Ελένη Σωτηρίου. Και μπορεί τότε η ρήξη να αναβλήθηκε, διότι «μύριζε» πρόωρες εκλογές, αλλά όλα ήταν έτοιμα, σε κάθε περίπτωση.

Ερώτημα η στάση Παπαδημούλη
Όπως παραδέχονται όλα τα στελέχη του ΣΥΝ, με τα οποία συνομίλησε το newstime.gr, σε αυτή τη φάση και με το κόμμα να είναι δύο κομμάτια, σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν αφίσταται των «ανανεωτικών» θέσεών του, φιλοτεχνεί εδώ και καιρό ένα «ενωτικό» και κομματικό προφίλ, προσπαθώντας στο δημόσιο λόγο του να συμβιβάζει, όπου είναι δυνατό, όλες τις απόψεις. Έτσι, σε πρώτη φάση θεωρείται απίθανο να ακολουθήσει την Ανανεωτική Πτέρυγα. Ωστόσο, σύμφωνα με συνομιλητές του, εάν δει, προϊόντος του χρόνου, ότι στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», δεν θα μένει άλλη λύση από το να φύγει και εκείνος με τη σειρά του από την Κουμουνδούρου.

Μπρος Αλαβάνος και πίσω Λαφαζάνης

Ωστόσο, σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Στηρίζεται σε μία ετερογενή πλειοψηφία, που περιλαμβάνει από στελέχη που προέρχονταν από τους «ανανεωτές» (με τις γνωστές απόψεις τους) ως στελέχη που αναγνωρίζουν ως «πολιτική βία» ή «ένοπλη ταξική πάλη» την τρομοκρατία. Στηρίζεται, δηλαδή, σε μία ρευστή πλειοψηφία, για πολλά μέλη της οποίας η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι «στρατηγική επιλογή» και «είναι αναγκαίο να συνεχίσει να υπάρχει».
Παράλληλα, το Συνέδριο έβγαλε αρκετά ισχυρό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που παραμένει ένας σοβαρός εσωκομματικός παίκτης. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως τουλάχιστον ο ίδιος εξήγγειλε, θα προχωρήσει, από σήμερα, Δευτέρα, στο ξεκαθάρισμα των σχέσεών του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εδώ και καιρό την «έδρα» του Αλέκου Αλαβάνου. Ο πάλαι ποτέ πολιτικός πατέρας του κ. Τσίπρα, έχει συστήσει μαζί με τις μισές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ το περίφημο «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» και επιδιώκει την ολική επαναφορά του στο πολιτικό παιχνίδι. Και ο Αλέξης Τσίπρας, με τους «ανανεωτές» εκτός κόμματος, θα πρέπει να μπει σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλαβάνο, έχοντας να αντιμετωπίσει και την καχυποψία του μισού περίπου κόμματός του. Θα τα καταφέρει; Άγνωστο. Όπως άγνωστο είναι αν ο Φώτης Κουβέλης και οι «ανανεωτικοί» θα καταφέρουν να διεμβολίσουν την εκλογική «πελατεία» του ΣΥΝ, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση του.
Ωστόσο, αν κάτι είναι γνωστό, είναι πως υπάρχει σκέψη να μειωθούν οι συντάξεις στο 48% του μισθού, ότι η ακρίβεια καλπάζει και πως η αποτυχία στους στόχους των δημοσίων εσόδων προοιωνίζεται δεύτερη δέσμη σκληρών –έως απάνθρωπων- μέτρων από τον Ιούλιο. Αλλά αυτά για κάποιους, φαίνεται ότι είναι λεπτομέρειες…
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top