GuidePedia

0
Υπό τα βλέμματα των διεθνών αγορών, που ανησύχησαν εκ νέου με την υπόθεση της Ουγγαρίας και «τιμώρησαν» το ευρώ με νέα ιστορικά χαμηλά την Παρασκευή, συνεδριάζει σήμερα το Γιουρογκρούπ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κι αύριο το Εcofin, και οι 27 δηλαδή υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης.
Μολονότι την ατζέντα επρόκειτο να μονοπωλήσει η πρόταση της Κομισιόν για ασφυκτικότερο έλεγχο των οίκων αξιολόγησης και μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την... παράσταση αναμένεται να κλέψει η νέα συνεδρίαση της ομάδας ειδικών, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπαϊ, για την οικονομική διακυβέρνηση- άλλωστε, στις 17 Ιουνίου θα πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής η ενδιάμεση έκθεση.

Η Ουγγαρία- μετά την Ελλάδα- είναι η δεύτερη χώρα που ανακοινώνει ότι τα στοιχεία της για το έλλειμμα είναι ψευδή και στην πραγματικότητα η μαύρη τρύπα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Παρακολούθηση των στόχων
Ετσι, ενισχύει εκ των πραγμάτων όσους επιθυμούν τον προκαταρκτικό έλεγχο των δημοσίων οικονομικών κάθε χώρας- πρόταση που συζητείται στο πλαίσιο της δημιουργίας ουσιαστικής οικονομικής ένωσης- και την αυστηρή τιμωρία όσων ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους (με στέρηση κοινοτικών κονδυλίων και δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο για ένα τουλάχιστον έτος). Πρόκειται για τη γερμανική άποψη, την οποία ασπάζονται αρκετοί κι η οποία εσχάτως βρήκε σύμμαχο, παρά τις διαφοροποιήσεις του, και τον Νικολά Σαρκοζί.

Η Ουγγαρία, όμως, διέθετε και μια άλλη ιδιορρυθμία: ήταν ενταγμένη σε πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ενωσης, από το οποίο επέλεξε να αποχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θεωρώντας δυσβάσταχτους τους όρους. Το αποτέλεσμα ήταν η μεν σοσιαλιστική κυβέρνηση να χάσει τις εκλογές προς όφελος της Κεντροδεξιάς- και με το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα να χτυπά το ποσοστό- ρεκόρ της τάξης του 17%- η δε χώρα να κινδυνεύει τώρα με πτώχευση. Ετσι, δεν είναι παράδοξο που η πρόταση- γερμανικής έμπνευσης- να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης και η πρόβλεψη για «ελεγχόμενη πτώχευση» κερδίζει διαρκώς έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν, που αρχικά δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν γι΄ αυτήν, τώρα την υποστηρίζουν.

Οχι έξοδο από το ευρώ
Αλλες διπλωματικές πηγές λένε ευθέως ότι πρόκειται απλώς σαν να κάνεις «τη διαθήκη σου παραμένοντας εν ζωή»- και διευκρινίζουν ότι δεν σημαίνει εξοβελισμό από το ευρώ, αλλά μελλοντική διασφάλιση της ευρωζώνης και του νομίσματος, ώστε να μην κινδυνεύει από απρόοπτα, τα οποία όπως εικάζεται, θα μπορούσαν να μην έχουν εξαντληθεί στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Για την Ελλάδα
Ορισμένοι κοινοτικοί που είναι πιο εξοικειωμένοι, διότι λαμβάνουν μέρος στους μηνιαίους ελέγχους της Αθήνας, λένε χαρακτηριστικά πως «το μνημόνιο προβλέπει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, στηριγμένη στην άριστη εφαρμογή του προγράμματος. Και το 2014 και το 2015 θα πρέπει μόνη της, χωρίς βοήθεια, να αντλήσει περίπου 60 δισ. κάθε έτος. Τι θα γίνει εάν δεν τα καταφέρει; Δεν πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο Β;».

Στο σημερινό Γιουρογκρούπ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πριν από τρία μόλις 24ωρα κατέθεσε πρόταση για δημιουργία «οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης», με πρόεδρο και γραμματεία.

Φυσικά, η κ. Λαγκάρντ έχει ήδη προκαλέσει την οργή της Κομισιόν, που βλέπει την ισχύ της να περιορίζεται διαρκώς. Γαλλικές διπλωματικές πηγές απαντούν- όχι και πολύ διπλωματικά- ότι ο κ. Μπαρόζο θα έπρεπε να το αναμένει αυτό από τη στιγμή που επέλεξε να είναι «άνθρωπος των Γερμανών στα πάντα»...


ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ
του Γιουρογκρούπ η οικονομική ένωση των χωρών και η τιμωρία όσων περεκκλίνουν

Βούλιαξε το ευρώ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ στην ευρωζώνη έχει βουλιάξει το ενιαίο νόμισμα, το οποίο διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 1,20 δολάρια, δηλαδή στα 1,197.

Το ξεπούλημα που πραγματοποιήθηκε στο ευρώ, την Παρασκευή, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις δηλώσεις του ούγγρου πρωθυπουργού για κίνδυνο χρεοκοπίας- αν και αρνητικά έχει επηρεάσει την πορεία του ενιαίου νομίσματος τους τελευταίους μήνες η κρίση στην Ελλάδα και οι φόβοι για κάτι αντίστοιχο σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Η πτώση του ευρώ, πάντως, έχει και τα καλά της, σύμφωνα τουλάχιστον με τον καθηγητή Ν. Ρουμπινί. Οπως είπε στο Βloomberg, η σταδιακή υποχώρηση του ευρώ προς την εξίσωση της τιμής του με το δολάριο μπορεί να σώσει την ευρωζώνη. Αυτό θα συμβεί, εξηγεί, επειδή η βουτιά του ευρώ βοηθά χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο Ρουμπινί πιστεύει ότι η ενιαίο νόμισμα μπορεί να φτάσει το ένα δολάριο, ή ακόμη και χαμηλότερα, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
TA NEA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top