GuidePedia

0
Κάθε μήνας που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει. Αναφερόμαστε στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που σύμφωνα με πληροφορίες, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαϊου η υστέρηση στα καθαρά έσοδα ανήλθε στα 700 εκατ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν κατά 8% έναντι του ετήσιου στόχου που ήταν 11,7%. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους η υστέρηση ήταν της τάξης των 243 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή φέρνει είτε νέα εισπρακτικά μέτρα, είτε νέες περικοπές στις δαπάνες.


Για να αποφύγει τα νέα μέτρα η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, πολυνομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο ελέγχου των δαπανών. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι δημοσιονομικοί κανόνες, ο νέος τρόπος παρακολούθησης και ελέγχου του προϋπολογισμού και η δέσμευση της κυβέρνησης να ανακοινώνει κάθε μήνα τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό.
Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι πλέον να τιθασεύσει τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες. Για να το "κερδίσει" θα θεσπίσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς η Ελλάδα είναι η μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης των 27 που δεν έχει τέτοιους κανόνες. Το μεγαλύτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια κλπ. Αλλωστε, σε αυτούς τους οργανισμούς καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αστοχίες σε ότι αφορά τις δαπάνες. Ειδικά τα ταμεία έχουν ήδη αντλήσει περισσότερο από το 50% της ετήσιας πίστωσής τους και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στο newstime ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.

Όπως σημειώνουν, είτε τα ταμεία θα αξιοποιήσουν τους ίδιους πόρους τους (ακίνητα, ομόλογα, μετοχές, καταθέσεις κλπ) για να καλύψουν τις δαπάνες τους (π.χ. συντάξεις), είτε θα τους παρασχεθεί κάποια πίστωση από τον προϋπολογισμό, αλλά θα κοπούν αντιστοίχως δαπάνες από αλλού (π.χ. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Πέραν αυτών και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων, οι παραπάνω φορείς της γενικής κυβέρνησης και γενικότερα όλοι οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει πλέον να αιτούνται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) τα δάνεια που χρειάζονται και να τα δικαιολογούν για να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα. Μέχρι σήμερα, οι παραπάνω φορείς δανείζονταν αλόγιστα και μετά έστελναν στο ΓΛΚ την …λυπητερή.
Επίσης, ένας άλλος δημοσιονομικός κανόνας είναι ότι, όταν σε κάποιο υπουργείο ή οργανισμό ή φορέα της γενικής κυβέρνησης καταγράφεται υστέρηση εσόδων, τότε θα κόβονται αυτομάτως και οι δαπάνες του για να επιτευχθούν οι στόχοι των προϋπολογισμών τους και να μην χρειάζεται στο τέλος κάθε χρονιάς να δανειστεί περισσότερα το κράτος ή να επιβάλλονται εισπρακτικά μέτρα για να καλύπτονται τα ελλείμματά τους. Η φιλοσοφία των δημοσιονομικών κανόνων είναι να υπάρχουν νόμοι που να μην αφήνουν αναξέλεγκτο το έλλειμμα και το χρέος, όταν κάποια πρόβλεψη της εκάστοτε κυβέρνησης πέφτει στο κενό. Ενας τέτοιος κανονισμός θα μπορούσε να προβλέπει το να μην αυξάνονται οι δαπάνες με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αυξάνεται το ΑΕΠ. Ενας άλλος ενδεχομένως να συσχετίζει κατά παρόμοιο τρόπο την εξέλιξη του ΑΕΠ με το έλλειμμα και ένας τρίτος την εξέλιξη του ΑΕΠ με το χρέος.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή τις λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν οι κανόνες αυτοί. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και πρόβλεψη για το τι θα γίνεται σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τους κανόνες. Τότε, θα πρέπει να επιτυγχάνεται την επόμενη χρονιά και σε υπερδιπλάσιο βαθμό η όποια αστοχία καταγράφεται, ενώ θα υπάρχουν και ποινές διοικητικού χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών του προϋπολογισμού αναμένεται να τεθεί σε κάθε υπουργείο και ένας υπόλογος για τις δαπάνες του εκάστοτε υπουργείου. Επίσης, θα προωθηθεί σταδιακά και ο έλεγχος της διοικητικής νομιμότητας των δαπανών, αλλά και ο έλεγχος σκοπιμότητας μιας δαπάνης. Δηλαδή, θα ελέγχεται το αν οι δαπάνες που ζητούν οι υπουργοί να πραγματοποιήσουν, εξυπηρετούν την πολιτική του υπουργείου τους, ή εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Μάλιστα, μέσα στις αλλαγές που θα επέλθουν στον έλεγχο των δαπανών, είναι και αυτή που θα προβλέπει την έγκριση των επιπλέον πιστώσεων που ζητούν οι υπουργοί από την Βουλή και όχι από τον υπουργό Οικονομικών, όπως γίνεται σήμερα.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top