GuidePedia

0
Αντιμέτωπος με τις πρώτες συνέπειες για τις τεράστιες οικονομικές ατασθαλίες και τα πρωτοφανή φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ήδη, από σήμερα, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας στερείται φορολογικής ενημερότητας, ενώ ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του (ΑΦΜ) έχει μπει στη «μαύρη λίστα» όλων των τραπεζών και των ΔΟΥ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», οι ανωτέρω καταλογιστικές πράξεις ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από την αρμόδια Εφορία στην οποία υπάγεται ο δήμος. Οι απαγορεύσεις προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 27§1 του Ν. 3296/2004) και σκοπό έχουν να προστατέψουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, τα οποία εθίγησαν από τις τεράστιες φορολογικές παραβάσεις του δήμου.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Θ», στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπεξαίρεση – μαμούθ των τουλάχιστον 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανακαλύφθηκε ότι εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο δήμος χρωστά και στην Εφορία τεράστια χρηματικά ποσά, καθώς δεν κατέβαλε τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών που εισέπραττε από τους εργαζόμενους, αλλά και φόρους που εισέπραττε από τρίτα πρόσωπα (προμηθευτές, εργολάβους κ.ά.)......

Στον «αέρα» το δάνειο

Η κίνηση του ελληνικού Δημοσίου να προχωρήσει σε καταλογιστικές πράξεις, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά του, φέρνει σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση το δήμο Θεσσαλονίκης. Η στέρηση φορολογικής ενημερότητας δυσχεραίνει αφάνταστα τις οικονομικές συναλλαγές του, με πρώτη σοβαρότατη επίπτωση την αδυναμία είσπραξης δανείου από τράπεζες ή άλλου είδους πιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό σημαίνει πως ο δήμος δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την εκταμίευση του δανείου που συνήψε πρόσφατα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική του επιβίωση για τους προσεχείς μήνες. Το δάνειο ήταν ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκταμιευτεί μόνον κατά το ήμισυ. Στην εκταμίευση αυτού του δανείου υπολόγιζε ο δήμος προκειμένου να εξοφλήσει τους εκατοντάδες προμηθευτές του, οι οποίοι ασκούν πλέον αφόρητες πιέσεις.

Ελλείψει φορολογικής ενημερότητας ο δήμος δεν θα μπορεί επίσης να εισπράξει κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία έχει ήδη εκτελέσει, αλλά ούτε να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, στα διασφαλιστικά μέτρα του Δημοσίου προβλέπεται, επίσης, η δέσμευση του 50% των χρημάτων που διαθέτει ο δήμος σε τράπεζες. Εξαιρούνται μόνον τα ποσά τα οποία προορίζονται για την καταβολή μισθοδοσίας και συντάξεων.

Οργή Παπαγεωργόπουλου

Για τη λήψη των ανωτέρω μέτρων σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης, η αρμόδια φορολογική αρχή ενημέρωσε με επιστολή της όλες τις ΔΟΥ της χώρας, τις τράπεζες καθώς και την αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η ίδια επιστολή εστάλη και προς τον ίδιο το δήμαρχο, Β. Παπαγεωργόπουλο. Σύμφωνα με πηγές του δημαρχιακού μεγάρου ο Β. Παπαγεωργόπουλος έδειξε να αιφνιδιάζεται από την κίνηση αυτή της Εφορίας, την οποία, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, δεν την περίμενε. Η επιστολή της αρμόδιας Εφορίας προκάλεσε την οργή του δημάρχου, ο οποίος ζήτησε αμέσως τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου για την προσβολή αυτής της απόφασης.

«Έδωσε» υψηλά ιστάμενους ο «εγκέφαλος»

Πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στα ηγετικά κλιμάκια του δήμου εμπλέκει στις καταθέσεις του ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απάτης – μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εναντίον του 45χρονου, πρώην υπαλλήλου του δήμου, αλλά και κατά παντός υπευθύνου, ασκήθηκαν την περασμένη Τετάρτη ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση. Η δίωξη σε βάρος του 45χρονου προσωποποιήθηκε και του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα. Σε βάρος των άλλων (ο αριθμός τους ανέρχεται προς το παρόν σε 13) θα προσωποποιηθεί αργότερα, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απάτης έχει δώσει έως τώρα τρεις καταθέσεις στην οικονομική επιθεωρήτρια, η οποία διενεργεί τον έλεγχο. Στην τελευταία εξ αυτών, στις 24 Ιουνίου, εμφανίστηκε αποφασισμένος να «δώσει» ονόματα υψηλόβαθμων στελεχών του δήμου από τα οποία, όπως είπε, «έπαιρνα σχετικές εντολές». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», ο 45χρονος αποδέχεται στην κατάθεσή του το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Επίσης κατονομάζει το πρόσωπο –στενό συνεργάτη του δημάρχου- στο οποίο έδινε χρήματα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η όλη ιστορία ήταν εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του δήμου.

Οι διώξεις ασκήθηκαν βάσει της έκθεσης προσωρινών διαπιστώσεων, την οποία παρέδωσε η οικονομική επιθεωρήτρια στις εισαγγελικές αρχές. Η έκθεση αφορά έλλειμμα μόνον 7.147.687 ευρώ που έχει διαπιστωθεί έως τώρα. Το τελικό πόρισμα αναμένεται το φθινόπωρο και θα ενσωματωθεί στην υπάρχουσα δικογραφία.

Η αντίδραση του δημάρχου

Την αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Θ» για το τεράστιο «άνοιγμα» του δήμου και προς την Εφορία. Σε γραπτή του δήλωση ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αποφεύγει να διαψεύσει το δημοσίευμα και κάνει λόγο για «τα γνωστά κέντρα» που «εξακολουθούν να λασπολογούν, αναμασώντας αυτά που έχουν ξαναπεί από το 2006». Όσον αφορά την άσκηση των διώξεων, ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του υπενθυμίζοντας ότι «και στις τρεις πλέον περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων που παρουσιάστηκαν στον δήμο τα τελευταία δέκα χρόνια, ο μεν δήμος προχώρησε σε απολύσεις, η δε δικαιοσύνη σε ποινικές διώξεις».

Ως «ένα πρώτο θετικό βήμα» χαρακτήρισε την άσκηση των πρώτων διώξεων η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, της Χρύσας Αράπογλου. Επισημαίνει πως «ο δρόμος για την πλήρη διαλεύκανση του συγκεκριμένου αλλά και των λοιπών σκανδάλων είναι ακόμα πολύ μακρύς» και επιτίθεται στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο λέγοντας ότι «αντί να εκφράζει την ικανοποίησή του για τις συνεχείς διώξεις για σκάνδαλα που αναφέρονται στη δική του θητεία, θα ήταν προτιμότερο να είχε λάβει τα στοιχειώδη μέτρα για την αποτροπή τους».

Για μεγάλη καθυστέρηση στην άσκηση διώξεων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Τονίζει πως «περιμένουμε άμεσα οι διώξεις αυτές να γίνουν ακόμη περισσότερο συγκεκριμένες, να περιλαμβάνουν το σύνολο της απάτης και των σκανδάλων και να φτάσουν όσο ψηλά χρειαστεί».
«Περιμένουμε από τον δήμαρχο να δώσει επιτέλους εξηγήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει στα ταμεία του δήμου και πόσο είναι το ποσό που έχει υπεξαιρεθεί συνολικά», σημειώνει η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top