GuidePedia

0
Αποτελεί η συγκατοίκηση απάντηση στην οικονομική κρίση; Ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που την επιλέγουν ως λύση, δείχνει πως ίσως και να είναι... Οι ολοένα αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις και οι δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του σπιτιού ωθούν πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση συγκάτοικου.

Η πρακτική αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αγγελίες που δημοσιεύονται από άτομα που επιθυμούν να μοιραστούν τα έξοδα κατοικίας (ενοίκιο, λογαριασμούς κλ.π.). «Ελληνίδα ζητεί συγκατοίκηση με φοιτήτρια Μη καπνίστρια για μοίρασμα εξόδων. Διατίθεται διαμέρισμα», «Κοπέλα εργαζόμενη μη καπνίστρια ζητείται ως συγκάτοικος για μοίρασμα εξόδων», «Κυρία ζητεί για συγκάτοικο κυρία σοβαρή ηλικίας 55-65 ετών, Ελληνίδα, σε φιλικό και άνετο περιβάλλον για μοίρασμα εξόδων», αναφέρουν χαρακτηριστικά ορισμένες αγγελίες που δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία» σε άρθρο της.

«Μείναμε μόνοι μας εγώ και ο σύζυγος. Το σπίτι είναι πολύ μεγάλο, 130 τετραγωνικά. Θα νοικιάσουμε ένα δωμάτιο και θα είναι κοινοί οι υπόλοιποι χώροι. Θα μοιραζόμαστε το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο, τα έξοδα δηλαδή», δηλώνει στην «Ελευθεροτυπία» μια κυρία, η οποία έχει δημοσιεύσει αγγελία......

Η Αθηνά είναι μια κοπέλα 37 ετών, η οποία δεν εργάζεται κάπου μόνιμα και συνεπώς η συγκατοίκηση αποτελεί για εκείνη τη μόνη λύση. Από το 1999, έτος που μετακόμισε από την επαρχία, έχει συγκατοικήσει με περισσότερες από 10 κοπέλες στο σπίτι. «Η κάθε μια έχει το δικό της δωμάτιο και τη δική της ζωή. Το μόνο κοινό είναι η κουζίνα, το μπάνιο και το σαλονάκι. Ζητάω 170 ευρώ και από 'κει και πέρα πληρώνουμε δια του δύο λογαριασμούς και κοινόχρηστα και φυσικά το πετρέλαιο τον χειμώνα, πράγμα πολύ σημαντικό», εξηγεί.

Εξίσου σημαντικοί θεωρούνται και οι όροι που τίθενται στους υποψήφιους συγκάτοικους. Κανόνες που έχουν τεθεί εξ αρχής είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται, εξηγούν όσοι επιλέγουν τη συγκατοίκηση. Μεταξύ των όρων αυτών, συμπεριλαμβάνονται η συνέπεια στις οικονομικές υποχρεώσεις, η ρύθμιση της καθαριότητας, των ατόμων που μπορεί να φιλοξενεί ο καθένας, το κάπνισμα κ.α. Όταν όροι που θέτει ο καθένας δεν τηρούνται, η απάντηση είναι ότι «ο συγκάτοικος φεύγει».

Η Αναστασία, 32 ετών, εξηγεί σχετικά: «Η ασυνέπεια στις οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και στην καθαριότητα των κοινόχρηστων δωματίων», ήταν αυτά που χάλασαν στη συνέχεια τη συγκατοίκηση. «Η συμφωνία περιελάμβανε και τις δουλειές που έπρεπε να γίνουν μέσα στην εβδομάδα. Δεν υπήρχε θέμα αν έπρεπε να καθαρίσει το μπάνιο και εγώ το σαλόνι και ήθελε να αλλάξουμε. Είμαι διαλλακτική και δεν υπήρχε πρόβλημα με αυτό», μας λέει. Αλλά αυτό δεν συνέβη».

Οι γυναίκες είναι εκείνες που, κατά κύριο λόγο, αναζητούν συγκάτοικο για να μοιραστούν τα έξοδα του σπιτιού. Δεν είναι, όμως, οι μόνες. Υπάρχουν και ορισμένοι άντρες, κυρίως ηλικιωμένοι, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διαχείριση των οικονομικών τους εξαιτίας της χαμηλής τους σύνταξης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top