GuidePedia

0

Οι πρόσφατες απειλές του αρχηγού της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κατά της Κύπρου αφορούν το ενδεχόμενο που η κυπριακή κυβέρνηση εμπλακεί σε ένα γενικότερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. 

Του Κώστα Μαυρίδη
Στις απειλές αντέδρασε η ΕΕ, αλλά ακολούθησαν εντονότερες απειλές από τον Χ. Φιντάν, πρώην επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, γνωστό για τις αδίσταχτες συνωμοσίες του για επιβολή του καθεστώτος Ερντογάν π.χ. το … "ελεγχόμενο" πραξικόπημα κατά του Ερντογάν που αξιολογήθηκε από τον ίδιο ως "δώρο του Αλλάχ" για να ακολουθήσουν μαζικές εκκαθαρίσεις εκατοντάδων χιλιάδων διαφωνούντων, τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις που επιρρίπτονταν σε "Κούρδους τρομοκράτες" κ.ά. Τώρα, ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αποφάνθηκε ότι η Κύπρος και ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και απείλησε ότι "θα έρθει φωτιά και θα σας βρει." Για αυτά, ούτε λέξη από την ΕΕ, ενώ στην Αθήνα προέκυψαν κάποιοι ... ψίθυροι με εμμονή για στενότερη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργών Εξωτερικών, Φιντάν και Γεραπετρίτη, σε διεθνείς οργανισμούς!

Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος, ενώ συνεχίζει να διατηρεί καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ σε τομείς που περιλαμβάνουν τους αμυντικούς εξοπλισμούς, όπως και η Ελλάδα, χωρίς οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή. Αντιθέτως, οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, που δεν χρειάζονται έγκριση της Κυπριακής Κυβέρνησης, έχουν χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά ο Φιντάν δεν είπε λέξη. Ενοχλεί που η Κύπρος απέκτησε αναβαθμισμένο ρόλο μέσα από διπλωματικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, πράγμα που αναγνωρίζεται από τον αραβικό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα, εξού και η στενότερη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ.

Επειδή "χωρίς να σπάσουν αυγά, ομελέτα δεν γίνεται", χωρίς αμυντικές και πολιτικές συμμαχίες που αναπόφευκτα δημιουργούν αντιδράσεις, ουσιαστικά οφέλη δεν μπορεί να υπάρξουν. Στους αντιδρούντες δεν είναι μόνο ο αδίσταχτος Φιντάν αλλά και εγχώριοι δογματιστές του παρελθόντος, μαζί με τους μόνιμους κατευναστές που μας θέλουν συνεργάτες του τουρκικού επεκτατισμού για ... κοινό όφελος!

Τις προάλλες, σε διεθνές συνέδριο για ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου διαχείρισης κρίσεων, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο εξήγησα ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε θέματα ασφάλειας (π.χ. πολεμικές συγκρούσεις, υβριδικές επιθέσεις, αυταρχικά καθεστώτα, εργαλειοποίηση μεταναστευτικών ροών κ.ά.) καθώς και φυσικές καταστροφές από την υπερθέρμανση της Μεσογείου με αύξηση των φονικών πυρκαγιών και πλημμυρών, καθιστούν την Κύπρο ιδανικό χώρο για την εγκατάσταση ενός ανάλογου Ευρωπαϊκού οργανισμού με σκοπό τις συνεργασίες μεταξύ κρατών της ΕΕ και εκτός, με στόχο την αποτελεσματικότητα, προληπτικά και σε ετοιμότητα αντίδρασης. Ένας τέτοιος οργανισμός θα προσφέρει εκατοντάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας με πολλαπλάσια οικονομική και πολιτική αξία, αλλά είμαστε το μόνο κράτος της ΕΕ από το 2004 χωρίς έδρα Ευρωπαϊκού οργανισμού.

Η διαχείριση κρίσεων μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ευρωπαϊκής κοινής άμυνας και ασφάλειας στην ευάλωτη περιοχή της Μεσογείου, αλλά εν μέσω ευνοϊκών συνθηκών, η κατευναστική στάση της Αθήνας, που στοχεύει να σύρει και την Λευκωσία, βολεύει όσους στις Βρυξέλλες μας θεωρούν "δεδομένους" και μας παρακάμπτουν.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top