GuidePedia

0

Ο Σέρβος πρόεδρος απείλησε το Κόσοβο να μην ξανά επιχειρήσει αποστολή κατασκοπία με τα τουρκικά UAV του γιατί θα τα καταρρίψει ο σερβικός στρατός

ΟΣέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πως τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα τύπου Bayraktar TB2 του Κοσόβου κατασκοπεύουν περιοχές της Σερβίας. Ο Σέρβος ηγέτης απείλησε με κατάρριψή τους αν συνεχίσουν τις προκλητικές αυτές ενέργειες.

Βούτσιτς: Θα τα Καταρρίψουμε

Πιο αναλυτικά, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς προέβη στην παραπάνω δήλωση κατά την διάρκεια της σερβικής στρατιωτικής άσκησης Fire Attack 2024.

Ο Βούτσιτς είπε πως τα drones τύπου Bayraktar TB2 που αγόρασε πέρυσι το Κόσοβο από την Τουρκία πέταξαν κοντά στην Σερβία στις 5 και 20 Ιουνίου.

«Αν το ξανά έκαναν δεν θα έμεναν στον αέρα για πολύ, θα τα αντιμετωπίζαμε κατάλληλα» είπε ο ηγέτης της χώρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα drones του Κοσόβου πέταξαν στον εναέριο χώρο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης (KFOR).

«Σεβόμαστε την περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της δύναμης KFOR» είπε ο Βούτσιτς, τονίζοντας πως οι πτήσεις των Bayraktar TB2 των Κοσοβάρων δεν αποτελούν πρόβλημα ασφαλείας για την Σερβία.

«Αναλύσαμε αυτές τις πτήσεις. Φυσικά αυτό το κάναμε για να ελέγξουμε τις δυνατότητες του στρατού μας σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων» έκλεισε τις εκρηκτικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Βελιγραδίου.

Η Απάντηση του Κόσοβου

Με την σειρά του ο υπουργός άμυνας της γειτονικής χώρας, Ejup Maqedonci, σε δηλώσεις του με τοπικούς δημοσιογράφους είπε πως τα λόγια του Βούτσιτς δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

«Έχουμε μία μονάδα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων εντός της Δύναμης Ασφαλείας του Κόσοβου που επιχειρεί drones τύπου Bayraktar και οι επιχειρήσεις τους πραγματοποιούνται κανονικά εντός της επικράτειας του κράτους μας, χωρίς την πρόθεση κατασκοπίας της γειτονικής χώρας και χωρίς την πρόθεση παραβίασης του εναέριου χώρου καμίας άλλης χώρας» είπε ο Κοσοβάρος.

Το πρόσφατο περιστατικό με τα τουρκικά drones του Κοσόβου έλαβε χώρα μία περίοδο που Σερβία και Κόσοβο προσπαθούν να βρουν μία λύση για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Εντός αυτού του πλαισίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει το Βελιγράδι και η Πρίστινα να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, πάντα υπό την αιγίδα της διαπραγματευτικής διαδικασίας Belgrade-Pristina Dialogue Process που άρχισε το έτος 2011 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για πολλούς όμως, Σερβία και Κόσοβο δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν σύμμαχοι.


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top