GuidePedia

0

Η ασφάλεια δεν είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο έχει αποτύχει το επιτελικό κράτος

Ήταν η προεκλογική περίοδο περίοδος του 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικούσε το Μέγαρο Μαξίμου υποσχόμενος ασφάλεια και χαϊδεύοντας τα αυτιά των πιο συντηρητικών προωθούσε το δόγμα «νόμος και τάξη». Τελικά, Κυριάκος Μητσοτάκης τερμάτισε πρώτος στις εκλογές κάνοντας «σημαία» το θέμα της ασφάλειας. Έκτοτε έχουν περάσει έχουν περάσει 5 χρόνια, ο ίδιος διανύει τη δεύτερη 4ετία του στο τιμόνι της χώρας και το δόγμα «νόμος και τάξη» όπως και το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει.
Τα «χτυπήματα» είναι διαδοχικά και αποδεικνύουν πόσο κούφιες ήταν οι δεσμεύσεις περί ασφάλειας. Ενδεικτικά αναφέρεται:Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας) και οι μετέπειτα κυβερνητικοί χειρισμοί, που πυροδότησαν σενάρια περί απόπειρας συγκάλυψης
Η κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας
Τα επεισόδια στου Ρέντη και ο θάνατος αστυνομικού
Η γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων με θύμα μια 28χρονη, η οποία είχε προσφύγει εκεί για… βοήθεια. Τα ντοκουμέντα, δε, από τη συνομιλία του θύματος με τους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης προκαλούν τουλάχιστον οργή
Η βία των ανηλίκων. Τελευταίο κρούσμα το περιστατικό στην Κέρκυρα, όπου σημειώθηκε συμπλοκή με μαχαίρι ανηλίκων στην πλατεία Σαρόκο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.
H βία στα γήπεδα.

Πρόκειται για γεγονότα που «ξεγυμνώνουν» το επιτελικό κράτος και πλέον δεν μπορούν να συγκαλυφθούν. Η δυσαρέσκεια της κοινωνίας είναι έκδηλη, καθώς βλέπει πως το... έργο της Αστυνομίας επικεντρώνεται στις εφόδους στα πανεπιστήμια.

Πρωταθλητές στην ακρίβεια

Και η ασφάλεια δεν είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο έχει αποτύχει το επιτελικό κράτος. Στην ακρίβεια, η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν λέει να φρενάρει, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που όλα τα στοιχεία δείχνουν, αργή αλλά σταθερή υποχώρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, για τον Μάρτιο, η Ελλάδα βρίσκεται στις 5 χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί την ακρίβεια ως το κορυφαίο πρόβλημα της κοινωνίας με βάση την έρευνα της εταιρείας Pulse. Συγκεκριμένα για το 44% των ερωτηθέντων, η ακρίβεια, μακράν, είναι στην κορυφή της λίστας με τα θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία.
Όσον αφορά τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού, αποδεικνύεται ελάχιστη σε σχέση με την ακρίβεια. Κι αυτό διότι ο ετήσιος πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων «τρέχει» το 2023 με 6,6%, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ξεπερνά το 5,85% ενώ η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη από το τέλος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2023) σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Επενδύσεις

Ακόμα και στον τομέα των επενδύσεων, η εικόνα κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι. Εξάλλου, δεν αποτελεί μυστικό πως χωρίς τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χέρια της κυβέρνησης θα ήταν απολύτως… δεμένα.
Η ελληνική βιομηχανία πλήττεται από... επιδημία λουκέτων. Το πρώτο ηχηρό λουκέτο των τελευταίων ημερών είναι αυτό της υαλουργίας Γιούλα. Την απόφαση έλαβε ο πορτογαλικός όμιλος BA Glass, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός γυάλινων συσκευασιών στον κόσμο, στον οποίο ανήκει η Γιούλα από το 2017. Το λουκέτο στη Γιούλα ακολούθησε το κλείσιμο δυο μονάδων συσκευασίας της Sonoco, ενώ έχει προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top