GuidePedia

0

Η Τουρκία παγκόσμιο κέντρο συντήρησης κινητήρων αμερικανικών πολεμικών πλοίων ενώ δημιουργείται στρατηγικό μηχανισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Ηγνωστή αμερικανική διπλωματία, είχε αποφασίσει ( απλά έψαχνε τρόπο και αυτό δεν αλλάζει είτε υπογράφονταν είτε όχι η συνθήκη των Αθηνών) ότι πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με διάφορα δώρα στον Σουλτάνο, κάτι που συνηθίζεται σε ότι αφορά την χώρα αυτή ιστορικά.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία είναι ο “ λαγός” της δύσης σε Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή, αναβαθμιζόμενη παράλληλα και σε ισχυρή στρατιωτική δύναμη, ή τουλάχιστον αυτό ευελπιστούν οι εγκέφαλοι αυτού τους σχεδίου σε ΗΠΑ και Άγκυρα.

Όλα αυτά όμως είναι εις βάρος της Ελλάδος και πιθανόν του Αιγαίου, ενώ οι Τούρκοι κλείνουν τα λιμάνια στους Ρώσους, καθώς ο Πούτιν απειλεί ωμά ΕΕ-ΝΑΤΟ με πυρηνικό πόλεμο, αν απειληθεί ρωσικό έδαφος.

Η Τουρκία παγκόσμιο κέντρο συντήρησης κινητήρων αμερικανικών πολεμικών πλοίων

Η TEI, η κορυφαία εταιρεία κινητήρων της Τουρκίας, θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και γενικής επισκευής σε επίπεδο αποθήκης για τους θαλάσσιους αεριοστρόβιλους LM2500 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη με την OEM GE Marine το 2023, είναι το πρώτο βήμα του TEI προς το να γίνει παγκόσμιο κέντρο MRO για κινητήρες τύπου LM2500.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το κέντρο αυτό στην Τουρκία, θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και γενικής επισκευής σε επίπεδο αποθήκης για τους κινητήρες LM2500 που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ βάσει συμφωνίας που θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2026.

Με τη σύμβαση αυτή, οι Τούρκοι θα τσεπώσουν 45,6 εκατ. USD, ενώ θα αποκτήσουν ανεκτίμητη τεχνογνωσία για την παραγωγή δικούς τους στροβιλοκινητήρα για τα τουρκικά πολεμικά σκάφη , αλλά και στη συντήρηση αεριοστροβίλων παραγώγων κινητήρων αεροσκαφών.

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά θα μείνει με την επένδυση Ναυπηγείων για συντήρηση εμπορικών πλοίων και χιλιάδες καλά λόγια, ότι είμαστε τα “ καλά παιδιά” της περιοχής.

Το πλήγμα για την ελληνική ναυπηγική, μηχανική, και οικονομική πτυχή είναι τεράστιο, αφού χάνεται μια τεράστια ευκαιρία αναβάθμισης της χώρας μας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Κλείνουν τα τουρκικά λιμάνια στο ρωσικό πετρέλαιο

Άσχημα νέα για το Κρεμλίνο από τους “ φίλους” Τούρκους, οι οποίοι διέκοψαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο λιμάνι Dortyol, μετά από εντολή των ΗΠΑ που απειλούν με κυρώσεις.

Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο αποκλείστηκαν από το τουρκικό λιμάνι καθώς αυξάνεται η πίεση των κυρώσεων, αναφέρει ξένο ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό λιμάνι δεν θα δέχεται πλέον φορτία από την Ρωσία λόγω των κυρώσεων της δύσης, παρόλο που οι εισαγωγές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η απειλή των αμερικανικών κυρώσεων ώθησε τον τουρκικό τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Ντορτυόλ να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με τάνκερ.

Ο μεσαίου μεγέθους σταθμός είχε ρεκόρ ρωσικών φορτίων το 2023, αλλά η διοίκηση του ανακοίνωσε στους πελάτες ότι δεν θα δεχτεί άλλα φορτία.

Η Τουρκία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού και καυσίμου από τη Ρωσία μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η φιλία Ρωσίας και Τουρκίας οδεύει προς το τέλος και όλα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν οι Τούρκοι βάλουν “ χέρι” στα Στενά του Βοσπόρου, παρακάμπτοντας της συνθήκη του Μοντρέ, δεχόμενοι τότε την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου. 

 πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top