GuidePedia

0

Τα περίεργα των κρίσεων στον ελληνικό Στρατό, αλλά και η κήρυξη ως έκπτωτου του προμηθευτή που επελέγη για να προμηθεύσει στο Λιμενικό / Ακτοφυλακή δύο παράκτια περιπολιτκά, είναι στην κορυφή των σημερινών… στοχοποιήσεων. Κατά τα άλλα, μια ξεχασμένη παρατήρηση για την… αυτοτέλεια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με ενδιαφέρον, συν τα χάλια μας με τις υπερβολικές χρεώσεις στη χρήση του διαδικτύου.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΓΕΣ;
Εξαιρετικά αποκαλυπτικές για τις χρόνιες στρεβλώσεις στην κατανομή, σταδιοδρόμηση και βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών, είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) που αφορούν τις ετήσιες τακτικές κρίσεις. Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το ΓΕΣΣ στις 2 Μαρτίου 2024 με τίτλο «Ετήσιες Τακτικές Κρίσεις Συνταγματαρχών Όπλων», ως διατηρητέοι κρίθηκαν 101 συνταγματάρχες Όπλων.

Την επόμενη ημέρα, 3 Μαρτίου 2024 εκδόθηκε η ανακοίνωση με τίτλο «Ετήσιες Τακτικές Κρίσεις Συνταγματαρχών Σωμάτων», όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι συνταγματάρχες (Υγειονομικού Ιατρών) που κρίνονται ως διατηρητέοι. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 122! Δηλαδή, 20% περισσότεροι από το σύνολο των συνταγματαρχών Όπλων! Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι «ο γιαλός είναι στραβός»; (ΖΝΡ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΥΟΦΥΛΑΚΗ: ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ
Τελικά φαίνεται ότι στέρεψε η …ιώβεια υπομονή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη που επί επτά (!) μήνες περίμενε την ιταλική εταιρία Cantiere Navale Vittoria spa να… ευαρεστηθεί να προσέλθει για να υπογράψει την ύψους 30 εκατ. ευρώ σύμβαση για την προμήθεια δύο παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων, με δικαίωμα προαίρεσης (option) μέχρι επιπλέον δύο παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων (Διακήρυξη 12/2021).

Αφού, με υπουργικές αποφάσεις, παρά τις περί του αντιθέτου υπηρεσιακές εισηγήσεις, είχαν χορηγηθεί στους Ιταλούς τέσσερις παρατάσεις (!) για να υπογράψουν τη σύμβαση, στις 5 Μαρτίου 2024, ο Στυλιανίδης κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο «από την ανάθεση που έγινε στο όνομά του και από κάθε δικαίωμα που απορρέει από αυτήν, κατόπιν της κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού της αριθ. 12/2021 Διακήρυξης, καθώς δεν προσήλθε μετά από πρόσκληση της αναθέτουσας αρχής να υπογράψει το συμφωνητικό μέσα στην τιθέμενη προθεσμία, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση, ήτοι έως την 19-7-2023 … και της μετάθεσης της υπογραφής για την 15-2-2024» και επέβαλε ως κύρωση την ολική κατάπτωση της κατατεθείσας εγγυητικής επιστολής συμμετοχής ποσού 600.000 ευρώ».

Με αυτό τον τρόπο, και αφού χάθηκαν μερικοί μήνες, ο διαγωνισμός της Διακήρυξης αριθ. 12/2021 κατέληξε άγονος. Η Ελληνική Ακτοφυλακή – Λιμενικό Σώμα δεν πρόκειται να προμηθευτεί τα δύο (συν επιπλέον δύο ως δικαίωμα προαίρεσης) περιπολικά. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση απωλέσθηκε λόγω των καθυστερήσεων. Κι όμως, από τα μέσα Οκτωβρίου 2023 στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπήρχαν δημοσιεύματα ότι η ιταλική εταιρία είχε ζητήσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές της. Όμως εξ αρχής ο συγκεκριμένος διαγωνισμός φάνηκε… προβληματικός. Όπως σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει το DP, είχε από νωρίς διαφανεί η δρομολόγηση του μετασχηματισμού του ηλεκτρονικού, ανοικτού, διεθνούς συμμετοχής διαγωνισμού σε κατ’ ουσία απευθείας ανάθεση, με τη μεθόδευση της απόρριψη των τριών από τις τέσσερις τεχνικές προσφορές που είχαν κατατεθεί.

Όπως ακριβώς και έγινε! Με αποτέλεσμα να μείνει μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος η ιταλική εταιρία. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό «κατάρρευσης» διαγωνισμού τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο αφορά τα έξι περιπολικά τύπου POB-24G η σύμβαση των οποίων είχε ανατεθεί σε κροατική εταιρία η οποία πτώχευσε με αποτέλεσμα να παραδοθούν μόλις τα δύο. Το δεύτερο αφορά την ακύρωση της συμφωνίας με την Ιταλική εταιρία Fabio Buzzi για την απόκτηση 15 + 4 περιπολικών σκαφών ολικού μήκους 16 μέτρων.

Μήπως στην Ακτή Βασιλειάδη πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους σε τρεις διαγωνισμούς οι δύο ανάδοχοι πτώχευσαν και ο τρίτος, η Fabio Buzzi, έφυγε … τρέχοντας; Είναι δυνατόν να είναι απλώς σύμπτωση; (ΖΝΡ)

ΚΑΙ ΜΙΑ… ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-35»
Πολλοί εξακολουθούν να «πανηγυρίζουν» για το ότι η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-35, ίσως για να συγκαλυφθούν οι πανηγυρισμοί του παρελθόντος για το μπλοκάρισμα των F-16 (Block 70) που πλέον «τρέχουν» με ρυθμούς πολύ υψηλότερους των ελληνικών «V». Η Τουρκία βέβαια εξασφάλισε αυτό που πραγματικά ήθελε, συν την αποδέσμευση του κινητήρα για να προχωρήσει το εγχώριο πρόγραμμα για το «KAAN». Δεν θα γίνει ποτέ F-22 Raptor, όμως θα αποτελούσε μέγα σφάλμα η υποτίμηση άλλης μιας προσπάθειας των γειτόνων, με «μεγαλοϊδεατικά» χαρακτηριστικά.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που ίσως διέλαθε της προσοχής μας. Πρόκειται για την πρωθυπουργική αναφορά, εκείνες τις ημέρες, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «αυτοτελείς», δηλαδή ανεξάρτητες από τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, ή άλλες χώρες της περιοχής. Όπως όμως παρατήρησε έμπειρος και… υψηλής εξειδίκευσης στον ευρύτερο τομέα της διεθνούς ασφάλειας φίλος του DP, η φρασεολογία αυτή εμπεριέχει μια θεμελιώδη αντίφαση, εάν αντιμετωπιστεί υπό το πρίσμα της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής…

Βασική απειλή της Ελλάδας παραμένει η Τουρκία, όσο και να θέλουν ορισμένοι να το ξεχάσουμε. Η «αποτροπή» (deterrence) συμπεριλαμβάνει τη στρατιωτική και τη μη στρατιωτική, εντός της οποίας υπάρχει η διπλωματική της διάσταση. Όταν εμείς, «εθελοντικά» αποσυνδέουμε την Τουρκία από τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, μάλλον η Ουάσινγκτον διευκολύνεται, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την «αυτοτέλεια», είτε για να μην ασχοληθεί, είτε για να το πράξει κάπως… νωχελικά, εάν αυτό επιτάσσει το αμερικανικό συμφέρον, σε περίπτωση που μπλέξουμε! Αν όχι και η ίδια η Τουρκία…

ΚΙ ΕΔΩ ΣΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ
Αίσθηση προκαλεί η μελέτη της εταιρίας Tefficient, την οποία προσέλαβε η ένδοξη Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία απέδειξε -δεν το ήξεραν άραγε και αναζήτησαν βοήθεια, γι’ αυτό που συζητά ολόκληρη η κοινωνία;- δείχνει ότι οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα τα Gigabytes (τρίτη ή τέταρτη ακριβότερη χρέωση ανά GB) από τους περισσότερους κατοίκους των χωρών της Ευρωζώνης.

Όχι άλλο «πρωταθλητισμό» ρε παιδιά, στραγγίσαμε… Κι εδώ «αντιπολίτευση» κάνουμε θεωρώντας το συνέχεια της αθλιότητας με βασικά τρόφιμα, που ακόμα και ελληνικά είναι κοστίζουν φθηνότερα στο εξωτερικό; Πολύ που «μάσησαν» με τα πρόστιμα. Μήπως δεν ενδιαφέρουν όντας προϋπολογισμένα; Λέμε τώρα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top