Η ατμομηχανή της Ευρώπης η Γερμανία έχει έλλειμμα δεκάδων δις στον προϋπολογισμό της και κινδυνεύει σοβαρότατα το 2024 σε κάτι ακόμα χειρότερο
Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ έκλεισε το έτος σε ύφεση, με το ΑΕΠ της Γερμανίας να συρρικνώνεται κατά 0,3%.
Η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού μειώθηκε, οι τιμές αυξήθηκαν. Οι αρχές προσπαθούν να αναπληρώσουν το ταμείο σε βάρος των αγροτών, αναφέρει ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η απειλή ακύρωσης των επιδομάτων προκάλεσε μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες και οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων συμμετείχαν στην απεργία. Άλλες χώρες της ΕΕ αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα.
Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αρνητική τάση θα συνεχιστεί. Ο λόγος της οικονομικής παρακμής της Γερμανίας είναι ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3 τοις εκατό πέρυσι.
Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών και η πρώτη πτώση από την πανδημία το 2020.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είχε προβλέψιμα αρνητικές επιπτώσεις
Η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε, σύμφωνα με υπολογισμούς του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων και η βιομηχανική παραγωγή στο τέλος του έτους έχασε δύο τοις εκατό.
Ιδιαίτερα επηρεάστηκαν οι βιομηχανίες χημικών, μεταλλουργίας και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Οι αναλυτές της γερμανικής υπηρεσίας Destatis σημειώνουν ότι η συνολική πτώση επηρεάστηκε από την ασθενή εσωτερική και εξωτερική ζήτηση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3%, οι εξαγωγές κατά 1,8.
Η Bundesbank υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ για αυτό και το επόμενο έτος από 1,2 και 1,3 τοις εκατό σε 0,4 και 1,2, αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής έρευνας του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στην Ολλανδία ING, Κάρστεν Μπρέζεσκι, χαρακτήρισε το 2023 έτος μόνιμης κρίσης για τη Γερμανία και είπε ότι ο κίνδυνος ύφεσης το 2024 είναι πολύ υψηλός.
Υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες, όπως υλικοτεχνικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την ουκρανική σύγκρουση, σοβαρά προβλήματα στον ενεργειακό τομέα, αύξηση του πληθωρισμού, μείωση της ανάγκης της Κίνας για γερμανικά προϊόντα και αντικατάσταση των δικών τους στην παγκόσμια αγορά, καθώς και πολυάριθμες διαρθρωτικές ελλείψεις της γερμανικής οικονομίας.
«Για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Γερμανία βιώνει μια διετή ύφεση, αν και μπορεί να μην είναι σημαντική», επισημαίνει ο ίδιος.
Οι ρίζες του προβλήματος στην Γερμανία και το δύσκολο 2024
"Το πρόβλημα με τη γερμανική οικονομία είναι ότι εξαρτάται από τις εξαγωγές", λέει ο οικονομικός ειδικός Αντρέι Βέρνικοφ.
"Για να προμηθεύεις μεγάλες ποσότητες αγαθών σε όλο τον κόσμο, χρειάζεσαι φθηνές πρώτες ύλες. Οι κυρώσεις που υποστηρίζει η Γερμανία την απέκοψαν από τους διαθέσιμους πόρους πρώτων υλών της Ρωσίας και εδώ ξεκίνησε το πρόβλημα", τόνισε ο ίδιος.
Η βιομηχανία γυαλιού, η οποία απαιτεί μεγάλες ποσότητες αερίου, ήταν η πρώτη στην οποία προκλήθηκε κρίση.
Αποδείχθηκε ότι ήταν τεχνικά αδύνατο να αλλάξει η παραγωγή σε πετρέλαιο ή άνθρακα.
Ακολούθησαν τα εργοστάσια έλασης σωλήνων. Ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή σωλήνων, η γαλλική εταιρεία Vallourec, έκλεισε τα εργοστάσιά της στην Γερμανία.
Τα εργοστάσια στο Ντίσελντορφ και στο Μύλχαϊμ, που παρείχαν σχεδόν δυόμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας και λειτουργούσαν από το 1899 έως το 1966, έπαψαν να υπάρχουν το 2023.
«Θα είναι δύσκολο για τις εργαλειομηχανές και την μηχανολογία για εκείνες τις βιομηχανίες στις οποίες η Γερμανία είχε ισχυρό εξαγωγικό δυναμικό», λέει ο Βέρνικωφ.
Ταυτόχρονα, η Κίνα δεν έχει χάσει την πρόσβαση σε έναν φτηνό πόρο και αυξάνει τις προμήθειες στο εξωτερικό συνεχώς, ειδικά στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Γερμανία ήλπιζε στην αλληλεγγύη των εταίρων της, αλλά δεν έλαβε ευνοϊκούς όρους. Την απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος επιβεβαίωσε ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.
"Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Αυτό έφερε μεγάλα προβλήματα λόγω των κυρώσεων", τόνισε.
"Τα κρατικά έσοδα έχουν μειωθεί, αλλά οι δαπάνες για ενεργειακές επιδοτήσεις για τη βιομηχανία έχουν αυξηθεί.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αυξάνονται και ο πραγματικός τομέας σταδιακά βρίσκεται σε ύφεση, χάνοντας ανταγωνιστικότητα", εξηγεί ο βιομηχανικός ειδικός Λεονίντ Χαζάνοφ.
Επιπλέον, η οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης άφησε μια τρύπα 17 δισ. ευρώ στο ταμείο και οι αρχές δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο από το να το μπαλώσουν σε βάρος του αγροτικού τομέα.
Οι Γερμανοί αγρότες ξεσηκώθηκαν και δεν θα κάνουν πίσω
Τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε στους αγρότες η κατάργηση των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών. Αυτό υποτίθεται ότι θα εξοικονομούσε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον προϋπολογισμό, αλλά οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες.
Από την αρχή του έτους, χιλιάδες τρακτέρ έχουν εμποδίσει την κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, σκορπίζουν κοπριά στους δρόμους και παρεμποδίζουν το έργο της αστυνομίας και των ασθενοφόρων.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανέφερε για 320 ενέργειες στα νοτιοδυτικά της χώρας, το πρακτορείο DPA ανέφερε για τον αποκλεισμό κόμβων σε αρκετούς γερμανικούς αυτοκινητόδρομους σε διάφορα μέρη της Γερμανίας, ενώ έχουμε μπλοκαρίσματα στα δυτικά της χώρας.
Η Βαυαρία επλήγη σοβαρά και στην Κάτω Σαξονία, διαδηλωτές παρέλυσαν το έργο του εργοστασίου της Volkswagen.
Η αγροτική κρίση στη Γερμανία εξαπλώθηκε σε Γαλλία κά χώρες
Έτσι, αγροτικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Το κέντρο της Τουλούζης πλημμυρίζει από δυσαρεστημένους αγρότες, πολυάριθμοι περιβαλλοντικοί κανόνες και περιορισμοί καθιστούν το έργο τους ασύμφορο.
Οι Λιθουανοί είναι δυσαρεστημένοι με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους ενεργειακούς πόρους και τη στάση του κράτους έναντι της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.
Επιπλέον, οι αγρότες ζητούν λύση στην κρίση στη γαλακτοβιομηχανία και βοήθεια με την άδεια για καλλιέργεια λιβαδιών.
Η Ρουμανία και η Πολωνία αντιτίθενται στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Λόγω των πλεονεκτημάτων στους Ουκρανούς προμηθευτές, οι τοπικοί κατασκευαστές δεν μπορούν να πουλήσουν το δικό τους προϊόν.
Οι πολωνικοί αερομεταφορείς απέκλεισαν σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία για αρκετές εβδομάδες.
«Οι αξιωματούχοι οδηγούν τις χώρες σε επισιτιστική κρίση, ελπίζοντας προφανώς να αγοράσουν εύκολα και γρήγορα τρόφιμα στο εξωτερικό», τόνισε ο Ρώσος ειδικός Α. Χαζάνωφ.
Ωστόσο, η περσινή έλλειψη λαχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω διαταραχών στον εφοδιασμό και αποτυχίας των καλλιεργειών στην Ισπανία υποδηλώνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ρόδινα.
Τόσο οι δυτικοί όσο και οι Ρώσοι ειδικοί συμφωνούν ότι η παράβλεψη των αναγκών της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση σε ολόκληρη την ΕΕ.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου