GuidePedia

0


Πλήγματα εναντίον επτά τοποθεσιών εντός του Ιράν εξαπέλυσε σήμερα το Ισλαμαμπάντ, ανέφερε στο CNN αξιωματούχος ασφαλείας του Πακιστάν, ως απάντηση στο τελευταίο περιστατικό βίας στα κοινά τους σύνορα που εκτόξευσε τις εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από εκρήξεις στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν του νοτιοδυτικού Ιράν νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας Αλιρέζα Μαρχαμάτι σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο Μαρχαμάτι είπε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, που ήταν αλλοδαποί πολίτες.

Σε τελευταία εξέλιξη, η Τεχεράνη απαίτησε να της δοθούν εξηγήσεις από το Ισλαμαμπάντ, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και κάλεσε προς αυτό τον επιτετραμμένο της πρεσβείας στο ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, ο Πακιστανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ανουάρ ουλ-χακ Κακάρ θα διακόψει το ταξίδι του στο Νταβός, όπου συμμετέχει στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, και θα επιστρέψει εσπευσμένα στη χώρα, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ.

Αργότερα, η κυβέρνηση του Πακιστάν με ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε κατά τη διάρκεια της νύχτας «πλήγματα ακριβείας» εναντίον «κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν, έπειτα από ιρανική επιδρομή στην πακιστανική επικράτεια, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο παιδιά.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν «διεξήγαγαν σειρά πληγμάτων ακριβείας, υψηλού συντονισμού και στοχευμένων συγκεκριμένα, εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν», στο νοτιοανατολικό Ιράν, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ.

«Σκοτώθηκε», κατά την ανακοίνωση, «ορισμένος» αριθμός «τρομοκρατών» .

Στην ανακοίνωση της πακιστανικής διπλωματίας μολαταύτα αναφέρεται πως το Πακιστάν «σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν», ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία χαρακτηρίζεται «αδελφή χώρα».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν εκρήξεις γύρω από το Σαραβάν. Αξιωματούχοι ασφαλείας διεξάγουν έρευνα, ανέφερε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA.

Τόσο το Πακιστάν όσο και το Ιράν πολεμούν εδώ και καιρό τους μαχητές στην ταραχώδη περιοχή των Μπαλόχ κατά μήκος των συνόρων τους μήκους 900 χιλιομέτρων, αλλά το τελευταίο περιστατικό σηματοδοτεί μια μεγάλη κλιμάκωση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και έρχεται καθώς οι περιφερειακές εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή εντείνονται λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών πόλεμος στη Γάζα.

Ποια είναι η οργάνωση που βρέθηκε στο στόχαστρο του Πακιστάν

Το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων (BLF), για το οποίο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε πως ήταν ο στόχος των πακιστανικών πληγμάτων στο Ιράν, επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν).

Οι μαχητές της εθνότητας των Βελούχων (Μπαλούτς) πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία ενός χωριστού κράτους, υποστηρίζοντας πως η κεντρική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους φυσικούς πόρους αερίου και μεταλλευμάτων της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Το BLF είναι μεταξύ των εξεγερμένων που συχνά στοχοθετούν εγκαταστάσεις αερίου, υποδομές και θέσεις ασφαλείας εκεί, όμως έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθέσεις και σε άλλα μέρη του Πακιστάν.

Επιτίθενται επίσης σε κινεζικά εργοτάξια και σκοτώνουν ευκαιριακά κινέζους εργάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Πακιστάν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύει τα κινεζικά εργοτάξια.

Η σημασία της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) είναι μεγάλη. Η εκταταμένη αυτή επαρχία, όπου ζουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ως επί το πλείστον ένα άνυδρο, ερημικό και ορεινό έδαφος που έχει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο.

Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος επαρχία του Πακιστάν, αλλά με το μικρότερο πληθυσμό. Συνορεύει με την ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, όπου πραγματοποίησε τα πλήγματα το Πακιστάν.

Εκατοντάδες Βελούχοι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους γυναίκες, έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, διατυπώνοντας κατηγορίες για τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι κάτοικοι της επαρχίας – μεταξύ άλλων εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Το Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) είναι μια σημαντική τοποθεσία για τον τεράστιο και πολλών δισεκατομμυρίων Οικονομικό Διάδρομο Κίνας Πακιστάν (CPEC), ο οποίος αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα έχει αναλάβει προγράμματα εξόρυξης μεταλλευμάτων και κατασκεύασε ένα διεθνές αεροδρόμιο και ένα λιμάνι στην Γκουαντάρ, τη νότια παραλιακή πόλη της επαρχίας.

Η καναδική μεταλλευτική ετιαρεία Barrick Gold κατέχει μερίδιο 50% στο ορυχείο Reko Diq στην περιφέρεια Τσαγκάι της επαρχίας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στην επαρχία. Η Barrick θεωρεί πως το ορυχείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο.
Σφοδρά πλήγματα

Η εκτόξευση πυραύλων από το Πακιστάν έρχεται μια ημέρα αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε «βλήματα ακριβείας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», για να καταστρέψει δύο προπύργια της σουνιτικής μαχητικής ομάδας Jaish al-Adl στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν.

Τα πλήγματα σκότωσαν δύο παιδιά και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, το οποίο περιέγραψε την επίθεση ως «απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του από το Ιράν» και προειδοποίησε το Ιράν για «σοβαρές συνέπειες».

Η ένταση μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε διπλωματικό επίπεδο με το Πακιστάν την Τετάρτη να ανακαλεί τον πρεσβευτή του από το Ιράν και όλες τις ιρανικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν είπε ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στο Πακιστάν δεν πρέπει να επιστρέψει από την τρέχουσα επίσκεψη στο Ιράν και προειδοποίησε ότι «το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτή την παράνομη πράξη».

Το Ιράν υπερασπίστηκε τα χτυπήματα και φάνηκε να επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις με τον γείτονά του που έχει επίσης πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι η χώρα του στόχευε μόνο Ιρανούς «τρομοκράτες» στο έδαφος του Πακιστάν και ότι «κανείς από τους υπηκόους της φίλης χώρας του Πακιστάν δεν έγινε στόχος πυραύλων και drones του Ιράν».
Παρέμβαση από την Κίνα

Το Πεκίνο, που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη, δηλώνει διατεθειμένο να “διαδραματίσει έναν ρόλο” για την άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στο Πακιστάν και το Ιράν, μετά τα πλήγματα της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική διπλωματία.

“Στην περίπτωση που το χρειαστούν οι δύο πλευρές, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο για να ηρεμήσει η κατάσταση”, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Η Κίνα “ελπίζει ειλικρινά ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί κλιμάκωση των εντάσεων”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Το Ιράν και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται συχνά ότι επιτρέπουν σε ανταρτικές οργανώσεις να επιχειρούν από το έδαφος των χωρών τους για να εξαπολύουν επιθέσεις, αλλά σπάνια υπάρχει εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Τα πλήγματα αυτά γίνονται την ώρα που η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από τον πόλεμο ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top