GuidePedia

0

Το σενάριο που διακινήθηκε το τελευταίο διάστημα είναι να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και να μην μπει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ αλλά να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση ΝΔ.

Μαξιμιλιανός
Δεν ήταν τυχαίο που ο Πρωθυπουργός εχθές δήλωσε κατηγορηματικά στην συνέντευξή του στο Star ότι «δεν θα δεχτεί καμία ψήφος ανοχής από μη εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ».
Και μάλιστα τα συστημικά ΜΜΕ το έκαναν και πρώτο θέμα εχθές το βράδυ.
Η ιστορία έχει ως εξής: Το σενάριο που διακινήθηκε το τελευταίο διάστημα, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είναι να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή από την 22 Μαΐου και να μην μπει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ αλλά να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση ΝΔ.

Το απέρριψε το Μαξίμου

Όπως ήταν φυσικό αυτό το σενάριο κλόνισε το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ναι μεν μπορεί να μην έχει να μοιραστεί υπουργικές καρέκλες με το ΠΑΣΟΚ αλλά η ψήφος ανοχής είναι ουσιαστικά ένα μέτρο πίεσης και εξάρτησης από το μικρότερο στο μεγαλύτερο κόμμα. Όποτε θέλει το ΠΑΣΟΚ άρει τη ψήφο εμπιστοσύνης και ρίχνει την κυβέρνηση. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ θα έθετε την νομοθετική ατζέντα. Όποιο νομοθέτημα δεν συνέφερε, θα το απέρριπτε.

Συμφέρει το ΠΑΣΟΚ

Το σενάριο τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης ως ένα μέσο για να αποφευχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ο κίνδυνος να πιεστεί πολύ και να πέσει σε μονοψήφιο αριθμό. Για τη ΝΔ υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος- έστω και σε μικρότερο βαθμό- να υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων από το κόμμα Κασιδιάρη και να έχουμε είσοδο 7ου κόμματος στη Βουλή.
Δεν θα είχε κόστος
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπήρχαν κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ που υποστήριζαν θερμά αυτό το σενάριο. Με τη ψήφο ανοχής το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συμμετέχει στις αποφάσεις της κυβέρνησης χωρίς να εισπράττει το κόστος τους, θα μπορούσε να διαμορφώνει την ατζέντα χωρίς την καθημερινή φθορά. Ουσιαστικά, θα ήταν όπως είναι ένας ομόρυθμος εταίρος σε μία εταιρεία. Θα εισέπραττε τα οφέλη αλλά στις ζημιές θα έμενε εκτός.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης παραμένει στο συρτάρι και αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί εάν έρθουν οι συνθήκες στο μη παρέκει. Δηλαδή εάν η ΝΔ επιμείνει να θέλει για Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ, εμμένοντας στην αρχική του θέση για το όνομα του Πρωθυπουργού, να αντιπροτείνει τη ψήφο ανοχής.
Πως μπορεί να ενεργοποιηθεί και στις δεύτερες εκλογές;
Μάλιστα, μπορεί να ενεργοποιηθεί και στις δεύτερες εκλογές. Η ΝΔ μπορεί να πάρει ένα μεγάλο ποσοστό στις πρώτες εκλογές, αλλά στις δεύτερες να μην καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία. Είτε από την είσοδο 7ου κόμματος είτε από μειωμένη συσπείρωση, ο κίνδυνος η ΝΔ να αγγίζει την αυτοδυναμία υπάρχει, δηλαδή να πιάσει ένα ποσοστό που να της δίνει 145-150 βουλευτές αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία. Και μπορεί να ισχυρίζονται πολλοί ότι μπορεί να βρεθούν «πρόθυμοι» από το ΠΑΣΟΚ ή την Ελληνική Λύση αλλά δεν είναι σίγουρο.

Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ

Πάντως, αντικειμενικά η ψήφος εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ ευνοεί τους μακρόπνοους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε – αν ήταν δυνατόν από την πρώτη Κυριακή που θα έχει 36+ βουλευτές- να ρυθμίζει κατά το δοκούν την ατζέντα της κυβέρνησης, να παρεμβαίνει με σκοπό να τονώνει το προφίλ του και να συνεχίζει χωρίς φθορά μέχρι την έλευση των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου διαθέτει μία ισχυρή βάση υποψηφίων.

Το σενάριο ψήφου ανοχής ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25

Στο πρωθυπουργικό γραφείο κατάλαβαν την «μπλόφα» της ψήφου ανοχής. Αυτό που προβληματίζει, μάλιστα, είναι το -ισχνό αλλά υπαρκτό- σενάριο το ΠΑΣΟΚ να παίξει τον ίδιο ρόλο σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25. Δηλαδή να δώσει ψήφο ανοχή σε σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25. Τα δύο κόμματα, παρόλες τις θεμελιώδες διαφορές τους, βρίσκονται σε μία συνεννόηση για την επόμενη μέρα. Τσίπρας και Βαρουφάκης συναντήθηκαν στο Σούνιο και μίλησαν για αυτό το ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ θα το εξυπηρετούσε αυτό το σενάριο. ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25 θα εισέπρατταν κόστος και επειδή οι δεξαμενές των κομμάτων συνδέονται, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είχε μεγάλα οφέλη. Το σενάριο εξυπηρετεί, όμως, και τον Αλέξη Τσίπρα που θέλει να δει τον Κ. Μητσοτάκη να φεύγει από την πρωθυπουργία της χώρας έστω και μέσω αυτού του θνησιγενούς σχήματος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top