GuidePedia

0


Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει και αεροπλανοφόρο μεταφοράς drones

Ενώ η Ελλάδα παραμένει άφαντη στην κούρσα των εξοπλισμών και των νέων τεχνολογιών δύο μεσογειακές χώρες η Τουρκία και το Ισραήλ διαγκωνίζονται για το ποια θα κατασκευάσει το πιο σύγχρονο drones.
Αντί η Ελλάδα να έχει εθνικό στόχο να πρωταγωνιστήσει σε ένα τομέα… ο εθνικός στόχος είναι η επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα της μετριότητας έχει καταστεί μια αναχρονιστική οικονομία υπηρεσιών που δεν παράγει τίποτε αιχμής πρόκειται για εθνική τραγωδία.
Αντιθέτως η Τουρκία παρουσίασε το Bayraktar TB3 την μετεξέλιξη του Bayraktar TB2 το οποίο μάλιστα θα λειτουργεί σε σμήνος στο τουρκικό αεροπλανοφόρο.
Το Ισραήλ παρουσίασε ένα από τα πιο εξελιγμένα υποβρύχια drones το BlueWhale το οποίο έχει πραγματοποιήσει πλήθος πειραματικών αποστολών.

Το νέο τουρκικό Bayraktar TB3 με δυνατότητα μεταφοράς από αεροπλανοφόρο

Ένα πρωτότυπο του μαχητικού drone Bayraktar TB3 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση Teknofest 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.
Ο κορυφαίος κατασκευαστής drone της Τουρκίας Baykar άρχισε να αναπτύσσει το TB3, μια μεγαλύτερη τροποποιημένη έκδοση του Bayraktar TB2, το 2021 για χρήση στο TCG Anadolu του Τουρκικού Ναυτικού.
Το drone, το οποίο έχει μήκος 8,35 μέτρα, ύψος 2,6 μέτρα, άνοιγμα φτερών 14 μέτρα, διαθέτει αναδιπλούμενα φτερά και αναδιπλούμενο εξοπλισμό προσγείωσης για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, το TCG Anadolu αναμενόταν να φέρει τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35B Lightning II, αλλά μετά το ναυάγιο, το τουρκικό αεροπλανοφόρο τροποποιήθηκε για να μπορέσει να φιλοξενεί drones.
Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει και αεροπλανοφόρο μεταφοράς drones.

Το TCG Anadolu, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Απρίλιο, μπορεί να μεταφέρει από 30 έως 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης Bayraktar TB3.
Το TB3 μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 280 κιλών και είναι εξοπλισμένο με 6 πυραύλους.
Το μαχητικό drone μπορεί να οπλιστεί με μια ποικιλία από πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας.
Η μέγιστη ταχύτητα του drone είναι 150 κόμβοι και η ταχύτητα πτήσης είναι 125 κόμβοι.
Το μέγιστο υψόμετρο είναι 30.000 πόδια, ενώ η μέγιστη ακτίνα αποστολής του είναι 2.200 χιλιόμετρα στα 20.000 πόδια.

Το TB3 θα είναι εξοπλισμένο με το CATS, ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα αναγνώρισης, επιτήρησης και στόχευσης που σχεδιάστηκε από την τουρκική Aselsan.
Άλλα ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένου ενός ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένου ραντάρ συστοιχίας πολλαπλών λειτουργιών, βρίσκεται υπό ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έγινε ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης και μάχης παγκοσμίως.
Η Τουρκία αναπτύσσει τώρα πιο προηγμένα drones, με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων καθώς και των αμυντικών εξαγωγών της.

Το Ισραήλ παρουσιάζει ένα υποβρύχιο Drone

Στις 4 Μαΐου, η Israeli Aerospace Industries (IAI) αποκάλυψε ότι ανέπτυξε ένα νέο μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο, που ονομάστηκε BlueWhale.
Σε ανακοίνωσή της η Israeli Aerospace Industries, τόνισε ότι το υποβρύχιο πραγματοποίησε χιλιάδες ώρες αυτόνομης λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών τόσο για θαλάσσιους όσο και για παράκτιους στόχους, ακουστικών πληροφοριών και εντοπισμού της παρουσίας ναρκών.

Το BlueWhale είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό ιστό, ύψους πολλών μέτρων, στον οποίο είναι τοποθετημένα ραντάρ και ηλεκτροοπτικά συστήματα για την ανίχνευση θαλάσσιων και παράκτιων στόχων.
Μια δορυφορική κεραία επικοινωνιών εγκατεστημένη στον ιστό επιτρέπει τη μεταφορά των συγκεντρωμένων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε θέσεις διοίκησης, οπουδήποτε στον κόσμο, στη θάλασσα ή στη στεριά.

Η ανίχνευση υποβρυχίων και τα δεδομένα συλλογής ακουστικής νοημοσύνης γίνονται με τη χρήση σόναρ ρυμουλκούμενης συστοιχίας μήκους πολλών δεκάδων μέτρων καθώς και μέσω σόναρ πλευρικής διάταξης με δέκτη εγκατεστημένο και στις δύο πλευρές του μη επανδρωμένου υποβρυχίου.

Ένα αποκλειστικό συνθετικό σόναρ με άνοιγμα που είναι εγκατεστημένο στις πλευρές του μη επανδρωμένου υποβρυχίου χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ναυτικών ναρκών.

Επιπλέον, το BlueWhale μήκους 12 μέτρων είναι εξοπλισμένο με μια σουίτα αισθητήρων που διασφαλίζει την ασφαλή αυτόνομη διέλευση του υποβρύχια ή κοντά στην επιφάνεια.
«Με βάση τις προηγμένες μηχανολογικές του ικανότητες, ο Όμιλος Elta της IAI κατάφερε για πρώτη φορά στον κόσμο να κατασκευάσει ένα αυτόνομο υποβρύχιο ικανό να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών».
Το υποβρύχιο BlueWhale είναι σημαντικό μέλος της οικογένειας ναυτιλιακών προϊόντων της IAI, που περιλαμβάνουν λύσεις για χρήση σε ζώνες Οικονομικού Αποκλεισμού, εργαλεία διαχείρισης αυτόνομων σκαφών και την ενσωμάτωσή τους στην παρακολούθηση της θαλάσσιας αρένας».

Το BlueWhale μπορεί να εκτελέσει ένα σημαντικό μέρος των λειτουργιών ενός επανδρωμένου υποβρυχίου, για περιόδους αρκετών εβδομάδων, με ελάχιστο κόστος και συντήρηση.

Το Ισραήλ αναπτύσσει μη επανδρωμένα στρατιωτικά συστήματα όπως drones από τη δεκαετία του 1970.
Ενώ θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των αυτόνομων ναυτικών και χερσαίων οχημάτων της.
Το νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο BlueWhale θα αποτελέσει πραγματική απειλή για τους περιφερειακούς εχθρούς του Ισραήλ, ιδιαίτερα τη Συρία και το Ιράν.

Το τουρκικό drone Bayraktar TB3







Το ισραηλινό υποβρύχιο BlueWhale


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top