GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Καραχάλιος
Η πιο πολωμένη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 30 ετών μόλις ξεκίνησε. Σε 39 ημέρες από τώρα μπορεί να μην ξέρουμε ποιο ή ποια κόμματα θα μας κυβερνήσουν και για πόσο χρονικό διάστημα, αλλά θα ξέρουμε αν θα συνεχίσει ή όχι να μας «κυβερνά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έως τότε θα ακουστούν πολλά, θα γραφούν ακόμη περισσότερα, και το βράδυ των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μπορεί να διαψευστούν σχεδόν όλα: ίσως ακόμη και τα exit polls που θα έχουν παρουσιαστεί μόλις 3 ώρες νωρίτερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας…

Είχα δημοσιεύσει στο πρόσφατο παρελθόν ένα κείμενο «αποτροπής όχλησης», για καφενειακού τύπου forecasting ως απάντηση σε πολλούς που με ρωτούν «τι βλέπεις;», επιμένοντας να εκμαιεύσουν μια πρόβλεψη για το «πότε θα γίνουν οι εκλογές;» και «ποιός θα νικήσει;» Τότε έγραψα πώς «δεν είμαι ούτε προποτζής να λέω το σκορ», ούτε μετεωρολόγος να προλέγω τον «εκλογικό καιρό».

Τώρα, δύο μήνες μετά, έχουμε μια σταθερά: ξέρουμε το χρόνο της αναμέτρησης. Το αποτέλεσμα όμως όχι ακόμη. Στην πορεία προς την τελική μάχη το think tank FORUM2020.GR, και πιο συγκεκριμένα το Demos Lab, το εκλογικό εργαστήρι που εξειδικεύεται σε πολιτικές αναλύσεις, παρουσιάζει μια σειρά από «αιρετικά κείμενα “OUT OF THE BLUE BOX” που θα αποδομούν το κυρίαρχο δημοσκοπικό αφήγημα του Καθεστωτικού Ηγεμονισμού, όχι με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά με βάση τα ίδια τα «σάπια μήλα» που μας σερβίρουν καθημερινά οι ενσωματωμένοι pundits του Μαξίμου. Τους απαντάμε με πολεμοφόδια τα ίδια τους τα όπλα τους. Ονομάζουμε την άσκηση Reverse Poll Engineering. Έχουμε ήδη κάνει μια μακροσκελή μελέτη (1st Election Report) προ της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, με τίτλο: «Ανατρέπονται οι Δημοσκοπήσεις;»

Σήμερα, 43 ημέρες μετά το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 νέους συνανθρώπους μας, ακολουθεί το 2nd Election Report. Ο τίτλος του «Αριθμοί, Ποσοστά και Νούμερα», υποκρύπτει ένα έμμεσο σχόλιο για την αξιοπιστία των δευτερογενών στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Οι «αριθμοί» του Α΄ μέρους είναι αυτοί που είναι, και δεν χωρούν παρερμηνειών, π.χ. ο αριθμός των ψηφοφόρων ή τα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή.

Τα «ποσοστά» του Β’ μέρους έχουν διαστήματα, είναι σαν επεξεργασμένα «προϊόντα», άρα χωρούν ερμηνειών.

Και τα «νούμερα» του Γ’ μέρους αναφέρονται στις «γκρίζες ζώνες», στα “weak spots” των -ούτως ή άλλως προβληματικών λόγω της «καθεστωτικής επίδρασης»- ποσοτικοποιητικών στοιχείων του καρτέλ των ελλήνων δημοσκόπων.

Κάποια από τα παράδοξα που εντοπίζονται και τα οποία θα τα αποκαλούμε «νούμερα», θα τα παρουσιάσουμε στο τέλος, όχι μόνο γιατί από αυτά εύλογα γεννιούνται απορίες για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, αλλά και γιατί εκεί μπορεί να κρύβονται τα «κλειδιά» της «Μεγάλης Ανατροπής», ένα σενάριο που ως εχθές φάνταζε αδύνατο, ενώ όσο περνάει ο εκλογικός χρόνος δεν αποτελεί τουλάχιστον -στατιστικά- απιθανότητα…

Τέλος, θα κρατήσουμε ως Top Secret, όχι για το κείμενο, της ευρείας διανομής, αλλά για τα μέλη του FORUM2020.GR, μια εμπιστευτική «υπερανάλυση», που θα ολοκληρώνει τη μελέτη και θα έχει χαρακτήρα αποδόμησης της κοινής λογικής, αλλά και πρόβλεψης μαζί.

Διαβάστε την ανάλυση του Νίκου Καραχάλιου ΕΔΩ

Αριθμοί,ποσοστά και νούμερα ΕΔΩ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top