GuidePedia

0


“Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία πραγματοποιούνται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον και με την Τουρκία σε οικονομική δυσπραγία. Οι υφιστάμενες εντάσεις ΗΠΑ-Τουρκίας που επιδεινώθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία -συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων διαφωνιών σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας και την προμήθεια από την Τουρκία το 2019 ενός ρωσικού αμυντικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400- έχουν εγείρει ερωτήματα για το μέλλον των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας και της ένταξης της Τουρκίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

“Οι παρακάτω είναι σημαντικοί παράγοντες στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας. Η διακυβέρνηση του Ερντογάν και οι οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας. Πολλοί παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες για την σε μεγάλο βαθμό αυταρχική διακυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν. Στα τέλη του 2021, μια συνεχιζόμενη νομισματική κρίση επιταχύνθηκε αφού τοποθέτησε διοικητή κεντρικής τράπεζας που μείωσε τα επιτόκια, προκαλώντας μεγάλη εγχώρια ανησυχία για τον πληθωρισμό (το επίσημο ετήσιο ποσοστό ήταν σχεδόν 80% τον Ιούλιο του 2022) και τη μελλοντική χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να είναι ευάλωτος στην ήττα. Μερικοί παρατηρητές συζητούν εάν (1) θα μπορούσαν να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, (2) τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να προσελκύσουν υποστήριξη σε ιδεολογικές γραμμές και (3) ο Ερντογάν θα παραχωρούσε την εξουσία μετά από μια εκλογική ήττα.

Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας. Παραδοσιακά, η Τουρκία στηρίζεται στενά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για αμυντική συνεργασία, τις ευρωπαϊκές χώρες για το εμπόριο και τις επενδύσεις και τη Ρωσία και το Ιράν για τις εισαγωγές ενέργειας. Οι συνεχιζόμενοι οικονομικοί αγώνες της Τουρκίας υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει εάν θέσει σε κίνδυνο αυτούς τους δεσμούς.

Μια σειρά από περίπλοκες καταστάσεις στη γύρω περιοχή της Τουρκίας επηρεάζουν τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες, καθώς η Τουρκία επιδιώκει μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Αυτές περιλαμβάνουν την εισβολή της Ρωσίας το 2022 στην Ουκρανία, τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας (κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν έρθει στην Τουρκία) και άλλες προκλήσεις που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Λιβύη. Από το 2021, η Τουρκία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στη χαλάρωση των εντάσεων και την ενίσχυση του εμπορίου με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.



Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία όσον αφορά την εξισορρόπηση των σχέσεων με τις δύο χώρες, με συνέπειες για τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας. Η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με την οποία έχει στενούς εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς, πιθανότατα επειδή ελπίζει να ελαχιστοποιήσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην εθνική της ασφάλεια και οικονομία. Η μετακίνηση ορισμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προς την Τουρκία έχει προκαλέσει κάποια Δυτική ανησυχία για πιθανή φοροδιαφυγή των ρωσικών κυρώσεων.

Ωστόσο, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των ρωσικών ρεβιζιονιστικών στόχων μπορεί να έχουν συγκλίνει, καθώς η Τουρκία εργάστηκε παράλληλα με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Η Τουρκία έχει πουλήσει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής προέλευσης στην Ουκρανία ως μέρος της εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και τα drones φαίνεται ότι είχαν κάποια επιτυχία εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων.

Αυτές οι αναφερόμενες επιτυχίες έχουν ενισχύσει την ήδη ισχυρή φήμη του TB2 από τις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυξάνοντας τη ζήτηση για τουρκικές αμυντικές εξαγωγές, καθώς και ευκαιρίες για την Τουρκία να οικοδομήσει ευρύτερους δεσμούς με ορισμένες χώρες. Υπό την εξουσία της Τουρκίας να ρυθμίζει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936, έχει γενικά απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών και ουκρανικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, αντλώντας δηλώσεις υποστήριξης από αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει επίσης συμβουλέψει τα ναυτικά πλοία άλλων χωρών να αποφεύγουν τα Στενά, με αποτέλεσμα ορισμένοι παρατηρητές να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την ελευθερία ναυσιπλοΐας για άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας και για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ένταξη Σουηδίας/Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και Συρία. Τον Ιούνιο του 2022, η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τον τερματισμό της καθυστέρησης της Τουρκίας στην επίσημη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές αντιρρήσεις για εξωτερική υποστήριξη ατόμων ή ομάδων που η Τουρκία θεωρεί ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (κουρδικό ακρωνύμιο PKK, μια τρομοκρατική οργάνωση που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας Κούρδων της Συρίας που βοηθά τους αντι-ισλαμικούς κρατικός συνασπισμός. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η τελική έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το εάν οι δύο χώρες θα εκδώσουν ορισμένα άτομα στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει συζητήσει δημόσια μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με στόχο τον εκτοπισμό Σύριων Κούρδων που συνδέονται με το PKK από περιοχές κοντά στα σύνορά της, αλλά οι ανησυχίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας μπορεί να επηρεάσουν το εάν και πώς θα συμβεί μια τέτοια επιχείρηση.

Ζητήματα πωλήσεων όπλων ΗΠΑ-Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένων των F-16). Η απόκτηση των S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία είχε σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οδηγώντας στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 Joint Strike Fighter και στις κυρώσεις των ΗΠΑ στην υπηρεσία προμηθειών αμυντικών της Τουρκίας. Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο ΗΠΑ-Τουρκίας σχετικά με τους S-400 ή άλλα ζητήματα θα μπορούσε να αποτρέψει ή να περιπλέξει μεγάλες δυτικές πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Τον Απρίλιο του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να αναβαθμίσει τον γερασμένο στόλο F-16 της Τουρκίας και ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του τον Ιούνιο για τις αναβαθμίσεις και τις νέες πωλήσεις F-16 στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο ανανεωμένης έντασης με τη Ρωσία. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις μεγάλες πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, με τις εντάσεις Τουρκίας-Ελλάδας ως ένας παράγοντας που ενημερώνει τη συζήτηση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top