Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι αυτός και η χώρα του ανυπομονούν να συνεργαστούν με την επερχόμενη διοίκηση υπό τον Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους ομολόγους μας στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ", δήλωσε ο Akar σε συνέντευξή του στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ, το οποίο εντάχθηκε μέσω συνδέσμου βίντεο από το κτίριο του Υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ρωσικό S-400 που ώθησε την Ουάσινγκτον να εκδιώξει την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 και να σκεφτεί κυρώσεις εναντίον του, ο Akar επανέλαβε ότι οι πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ
"Λάβετε υπόψη ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι να παρέχουμε άμυνα και πυραύλους για 83 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες και τη χώρα μας. Αυτό είναι", επέμεινε ο Akar, προσθέτοντας μετά από αυτό ότι η ασφάλεια της προηγμένης τεχνολογίας του F-35 ήταν "εξίσου ζωτικής σημασίας για την Τουρκία είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. " Επανέλαβε ότι οι προηγούμενες προσφορές της Τουρκίας για επίλυση της διαφοράς, συμπεριλαμβανομένης μιας τεχνικής επιτροπής για την αξιολόγηση τυχόν κινδύνων από το S-400 στο ΝΑΤΟ, παρέμειναν στο τραπέζι. Ενθάρρυνε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν να συζητούν κυρώσεις.
"Πρέπει να αποφύγουμε τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων που δεν είναι τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση των διαφορών μεταξύ σχεδόν 70 ετών συμμάχων", δήλωσε ο Akar.
Αναμενόταν ευρέως ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αντισταθεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, θα ενεργήσει πιο έντονα εναντίον της Τουρκίας για την αγορά του S-400. Ωστόσο, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν Μάικλ Κάρπεντερ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα επιδιώκει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εάν επιλέξει να παραιτηθεί από το S-400 και να ακολουθήσει μια λιγότερο βλαβερή εξωτερική πολιτική. Ο Άκαρ είπε ότι η Τουρκία διεξήγαγε τη διαδικασία προμήθειας του S-400 με διαφάνεια και δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Τουρκία.
Ο Akar υπερασπίστηκε επίσης τη συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και άλλες δράσεις εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή της.
Περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως τον «ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας για την άμυνα και την ασφάλεια» πριν απαριθμήσει περιοχές όπου η χώρα του έπαιξε το ρόλο της στη στήριξη της συμμαχίας όσον αφορά τις οικονομικές και στρατιωτικές συνεισφορές. Ακόμη και οι ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, ο Άκαρ τις χαρακτήρισε ως υπεράσπιση των συνόρων του ΝΑΤΟ που απαιτούσαν περισσότερη κατανόηση από άλλα κράτη μέλη.
Στην ανατολική Μεσόγειο, η ομιλία του Ακάρ επαναλαμβάνει τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν στο φόρουμ το Σάββατο. Στην προ-ηχογραφημένη ομιλία του στο φόρουμ, ο Ερντογάν αρνήθηκε ότι η Τουρκία ακολουθούσε μια "αμερόληπτη" εξωτερική πολιτική, αλλά επέκρινε συναδέλφους μέλη του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Κύπρο για την άρνηση πρόσβασης της Τουρκίας σε φυσικούς πόρους στην περιοχή.
Τόσο ο Akar όσο και ο Ερντογάν ανέφεραν ότι η Τουρκία παρέμεινε ενδιαφέρουσα για τη διπλωματία επί αυτών των θαλάσσιων διαφορών υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και ζήτησε ένα νέο φόρουμ για να αποφασίσει πώς θα μοιραστεί καλύτερα τους πόρους υδρογονανθράκων στα ύδατα της Κύπρου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος επέδειξε έντονη ταλάντευση το σαββατοκύριακο δηλώνοντας ότι το μέλλον της Τουρκίας θα είναι με τη Δύση, είπε, "Δεν βλέπουμε τον εαυτό μας αλλού αλλά στην Ευρώπη. Προβλέπουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη." Οι σχολιαστές ανέφεραν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν έκανε μερικές σημαντικές αλλαγές είναι να προσαρμοστεί ώστε να εξυπηρετήσει την εισερχόμενη κυβέρνηση του Μπάιντεν.
Δημοσίευση σχολίου