GuidePedia

0

του Κώστα Σαρικά 
Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ με τη βοήθεια των ακριτών έδειξαν αντανακλαστικά και κέρδισαν την πρώτη "μάχη" στον Έβρο.

Πέντε ημέρες μετά την έναρξη της ασύμμετρης επίθεσης με την υποκινούμενη από την Άγκυρα μάζα μεταναστών να "σημαδεύει" τον Έβρο ο ακριτικός νομός δείχνει ότι άντεξε το πρώτο σφοδρό "κύμα".

Ελάχιστοι από τους χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και όλοι τους συνελήφθησαν από τις Ελληνικές αρχές. Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ με τη βοήθεια των ακριτών έδειξαν αντανακλαστικά και κέρδισαν την πρώτη "μάχη" ωστόσο τα 212 χιλιόμετρα συνοριογραμμής δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό ειδικά όταν η Τουρκία στήνει όπως φαίνεται μόνιμο καταυλισμό για μετανάστες και πρόσφυγες στο προγεφύρωμα του Κάραγατς.



Η μεγάλη όμως και εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση, το πραγματικό πρόβλημα για τις Ελληνικές αρχές βρίσκεται στο Αιγαίο. Εκεί όπου τα σύνορα είναι θαλάσσια και εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων μιλίων από τη Σαμοθράκη έως και τη Στρογγύλη, το τελευταίο μικρονήσι της Ελληνικής επικράτειας.

Εκεί στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και στα υπόλοιπα μικρά ακριτικά νησιά αναμένεται να δούμε το επόμενο crash test και την αντίδραση της Αθήνας στον υβριδικό πόλεμο της Άγκυρας. Εκεί όπου η πίεση εξαιτίας του μικρού αριθμού μόνιμων κατοίκων είναι ακόμα πιο έντονη σε σχέση με τα μεγαλύτερα νησιά "στόχους" των δουλεμπορικών σκαφών.



Τα πρώτα συμπεράσματα από την γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής στη θάλασσα δείχνουν ότι η απώθηση ναι μεν αποτελεί δύσκολο εγχείρημα ωστόσο μπορεί να επιτευχθεί με οργάνωση, διάθεση σύγχρονων μέσων παρακολούθησης αλλά και καταδίωξης. Κυρίως όμως απαιτείται προσωπικό με υψηλό δείκτη εκπαίδευσης, αποφασιστικότητα αλλά και ταυτόχρονα ψυχραιμία και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Ειδικά όταν συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν μέσα στη νύχτα τουρκικές ακταιωρούς οι οποίες κινούνται με επικίνδυνους ελιγμούς σε μια προσπάθεια ακόμα και να προκαλέσουν ατύχημα.



Τα μεγάλα πλωτά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, παράκτια περιπολικά, κανονιοφόροι και ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων μαζί με τα πλοία του Λιμενικού και της Frontex με τα σύγχρονα βοηθήματα που διαθέτουν δίνουν τη δυνατότητα πλήρους εικόνας σε όλο το θαλάσσιο περιβάλλον 24 ώρες το 24 ειδικά όσο ενισχύονται ποσοτικά.



Τον κρίσιμο ρόλο όμως της άμεσης προσέγγισης στις λέμβους των μεταναστών αναλαμβάνουν τα ταχύτατα και ευέλικτα μικρά φουσκωτά αλλά και πλωτά των Αμφίβιων Καταδρομέων και του Λιμενικού. Είναι τα σκάφη τα οποία προσεγγίζουν τα δουλεμπορικά χωρίς κίνδυνο ατυχήματος σε σχέση με τα μεγάλα σκαριά ειδικά μέσα στη νύχτα. Τα δεκάδες βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η "πίεση" που ασκούν στις λέμβους των μεταναστών φέρνει αποτελέσματα και σε πολλές περιπτώσεις οι συνεχείς συστάσεις των εκπαιδευμένων στελεχών τους αναγκάζουν να επιστρέψουν πίσω.



Αμφίβιοι Καταδρομείς και βατραχάνθρωποι του Λιμενικού οι οποίοι επιβαίνουν σε αυτά τα σκάφη διαθέτουν τεράστια εμπειρία στη θάλασσα αφού έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες ώρες στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η απόφαση πριν από μερικούς μήνες εμπλοκής των Αμφίβιων Καταδρομέων από τα Ειδικά Τάγματα Εθνοφυλακής(ΕΤΕΘ) των νησιών να εμπλακούν στο μεταναστευτικό αρχικά είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Ωστόσο, στην πορεία αποδείχθηκε ότι αυτά τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων με τα κατάλληλα μέσα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Και μαζί με τους άνδρες από τη ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος αλλά και έμπειρους λιμενικούς αναλαμβάνουν τώρα την κρίσιμη αποστολή της ‘’αναχαίτισης’’ πάνω στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Ήδη τόσο στα μεγάλα νησιά όσο κυρίως σε κρίσιμα για την Εθνική Ασφάλεια μικρότερα όπως στο Καστελόριζο, στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι οι "κομάντο της θάλασσας" έχουν αναλάβει δράση. Η πολιτεία ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις σε αυτά τα νησιά τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό αφού εκεί αναμένεται να δοθεί η επόμενη μεγάλη μάχη της αποτροπής.



Μετά τη Λέσβο και τη νύχτα που πέρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής βγήκε μαζί με Αμφίβιους Καταδρομείς και Λιμενικούς για μια ακόμη περιπολία στο ακριτικό Καστελόριζο αυτή τη φορά. Στόχος να στείλει μήνυμα στήριξης στο προσωπικό το οποίο έχει αναλάβει την αποστολή θωράκισης των νησιών.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται κρίσιμα καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γείτονες δείχνουν πρόθεση να μεταφέρουν την πίεση από τον Έβρο στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στα μικρονήσια κοντά στις Τουρκικές ακτές.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top