GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Όσο και αν ακούγεται περίεργο ή παράξενο στα αυτιά πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα και την Κύπρο, είναι καλές οι μέρες αυτές για τις δύο χώρες στην Ουάσιγκτον.

Πολλαπλασιάζονται οι φίλοι μας και λιγοστεύουν οι εχθροί μας και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον αντιαμερικανισμό του Ταγίπ Ερντογάν, που εξελίσσεται σε εχθρότητα με την Ουάσιγκτον.
Η Ομογένεια κάνει εξαιρετική δουλειά σε αρκετά επίπεδα και οι Ελληνοαμερικανοί ακτιβιστές βρίσκονται όπου και τα γεγονότα. Επισκέψεις, όπως αυτή του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη επίσης βοηθούν διότι γίνονται σε μία κρίσιμη στιγμή για την περιοχή μας: Ο Ταγίπ Ερντογάν βρυχάται και απειλεί στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση για να βοηθήσουμε, όταν και εφόσον χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή, από την στρατιωτική πλευρά η κατάσταση περιγράφεται ως «επικίνδυνη», διότι τα μηνύματα δεν είναι καλά. Βέβαια, Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, και η επικεφαλής του Γραφείου Νότιας Ευρώπης, λένε ορθά-κοφτά ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποχωρήσει, αλλά ακόμα βρίσκονται τα πλοία της στην κυπριακή ΑΟΖ, και αυτή η εξέλιξη από μόνη της είναι ανησυχητική.

Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, αφορά την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου οι εταίροι της Κύπρου οι Ευρωπαίοι είναι άφαντοι. Όταν έπρεπε να επιβάλουν κυρώσεις για εκτός της Ε.Ε. κράτη, έτρεξαν οι διάφοροι Τουσκ, Γιούνκερ, Μογκερίνι και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Όταν χρειάστηκε ένα κράτος-μέλος βοήθεια, έκλεισαν τα αυτιά και τα μάτια. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από απειλές, προκαλέσει την Αθήνα με διαφορετικό τρόπο και μάλιστα στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Όλα είναι ανοικτά, αν και ένας αξιωματούχος επέμενε πως αν η Τουρκία ενοχλήσει στρατιωτικά την Ελλάδα, σημαίνει ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Και τότε το παιγνίδι αλλάζει… Πάντως, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φίλους, όχι μόνο τους παραδοσιακούς στο Κογκρέσο, όπου η Ομογένεια με αιχμή το HALC κάνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά απέκτησε και στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Παρά την «τουρκολαγνεία» των γραφειοκρατών, αρκετοί διπλωμάτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο αναγνωρίζουν την βοήθεια της Ελλάδας και της Κύπρου στις ανάγκες που είχε και έχει η Αμερική σε πολλά επίπεδα στην ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή η Τουρκία ήταν, και απούσα, και δημιουργούσε προβλήματα, εξυπηρετώντας πολλαπλώς τη Ρωσία.

Σε μία ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Αποστολάκης είπε μία κουβέντα που έκανε εντύπωση, προκάλεσε πανικό και συζητήθηκε πολύ.
“Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, μιλώντας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, αλλά και γενικότερα για τις σχέσεις της Μόσχας και της Άγκυρας.
Όταν η κουβέντα προέρχεται μάλιστα από πρώην στρατιωτικό οι Αμερικανοί δίνουν σημασία…

Και την ίδια στιγμή ο κ. Αποστολάκης έφερε τους Αμερικανούς προ των ευθυνών τους. Μίλησε για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και σήμερα, θα συζητήσει το μείζον αυτό ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πάτρικ Σάναχαν, στο Πεντάγωνο.

«Πρέπει να ανησυχούμε για πιθανότητα ατυχήματος (στο Αιγαίο) το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις», ήταν το μήνυμα του κ. Αποστολάκη στους Αμερικανούς. Θα το λάβουν το μήνυμα;

Πλέον, και μετά τις εξελίξεις που είναι μπροστά μας, πρέπει να το πάρουν και πάνω απ’ όλα να το εμπεδώσουν. Διότι έχουν ευθύνη για την παραβατική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top