GuidePedia

0

Με προκλητικότατο και θρασύτητο τρόπο πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, κατήγγειλε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς έχει στρατό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά δεν μας λέει ότι ο στρατός αυτός είναι η αυτονόητη άμυνα έναντι μιας ολόκληρης στρατιάς με επιθετικό αποβατικό χαρακτήρα, που βρίσκεται στις απέναντι μικρασιατικές ακτές.

Που το πάνε οι Τούρκοι; Για άλλη μία φορά αμφισβητούν την Συνθήκη της Λωζάνης και μας κατηγορούν ότι την παραβιάζουμε μετά την πτήση του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου.

Την ίδια στιγμή όμως, οι Τούρκοι φοβούνται και το σημερινό σενάριο, δεν βγήκε τυχαία από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όχι, δεν πρόκειται για τουρκική υποκρισία, αλλά για οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης με στόχο την πίεση γενικώς για αποστρατικοποίηση των νησιών, σε μία οδυνηρή επανάληψη του σεναρίου της Κύπρου το 1967 με την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, που έδωσε το ελεύθερο στην συνέχεια για την εισβολή του Αττίλα.

Η συνθήκη της Λωζάνης ομιλεί για αποστρατικοποίηση των νήσων, μόνο που τυγχάνει την ίδια στιγμή στα παράλια να έχει συγκεντρωθεί μια ισχυρότατη τουρκική πολεμική μηχανή της αποκαλούμενης «4ης Στρατιάς του Αιγαίου» που απειλεί ξεκάθαρα ελληνικό έδαφος, το οποίο είναι μια ανάσα από τις κύριες προκεχωρημένες βάσεις της ΤΗΚ, του στρατού και του τουρκικού ναυτικού.

Αιχμή του δόρατος της τουρκικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας στο Αιγαίο είναι η περίφημη Στρατιά του Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη.

Δυστυχώς για την Στρατιά αυτή ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά στην ελληνική πλευρά και το θέμα είναι εξόχως σημαντικό εξ αιτίας της καθαρά επιθετικής της διάταξης. Η στρατιά του Αιγαίου αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε το Ιούλιο του 1974, μετά το τέλος των επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Μετά το τέλος του Αττίλα, η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες μονάδες στην περιοχή, που θα αποτελούσαν τον πυρήνα της στρατιάς. Και πράγματι στις 2 Μαΐου 1975 ιδρύθηκε και επίσημα η νέα στρατιά του Αιγαίου που υπάγονταν απ’ ευθείας στο Επιτελείο Στρατού.

Η στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσης της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι έγινε για την άμυνα της Μικράς Ασίας.

Σήμερα η Στρατιά του Αιγαίου έχει εξελιχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά σώματα της Τουρκίας. Εκτός από τον αποβατικό στόλο περιλαμβάνει την 57η ταξιαρχία πυροβολικού με έδρα το προάστιο Μπουρνόβα στην Σμύρνη, την 19η ταξιαρχία πεζικού με έδρα το Αδραμύττιο, απέναντι από την Λέσβο, την 11η ταξιαρχία μηχανοκινήτου πεζικού με έδρα το Ντενιζλί, νοτιοανατολικά της Σμύρνης, την 3η εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Αττάλεια και την πρώτη εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Μαγνησία, βόρεια της Σμύρνης.

Παράλληλα στην δικαιοδοσία του επιτελείου Ναυτικού περιλαμβάνεται η διεύθυνση αποβατικού στόλου με έδρα την Φώκαια και την Σμύρνη, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα την Φώκαια και την Σμύρνη, το αρχηγείο στόλου στον ναύσταθμο του Ακσάζ (απέναντι από τα Ίμια) και το αρχηγείο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων με έδρα επίσης την Σμύρνη. Από όλα αυτά τα στοιχεία φαίνεται καθαρά ο επιθετικός χαρακτήρας της στρατιάς του Αιγαίου, απέναντι ακριβώς από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Τούρκοι παίζοντας με οθωμανικό τρόπο το «χαρτί» της συνθήκης της Λωζάνης την οποία θέλουν να καταργήσουν, θα ζητήσουν πιθανότατα επίσημα κάποια στιγμή από την Αθήνα, να αποσύρει τις δυνάμεις από τα νησιά «πρώτης γραμμής».

Πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο από έναν απρόβλεπτο Ερντογάν και μια τουρκική ηγεσία εγκλωβισμένους στα νέο-οθωμανικά όνειρα τους και στον εθνικό όρκο.

Το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αγαθονησίου και μια άλλων νησιών, 18 τον αριθμό, πρέπει και οφέιλει να βάλει σε εγρήγορση για το τι ακριβώς ετοιμάζουν οι Τούρκοι παρά το πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα τους.

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΜ κ.Αποστολάκη και ΥΦΑΜ και κ.Ρήγα για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο αποτελεί προμήνυμα εξελίξεων.

Στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο θεωρούν ότι Ιμια, Καστελόριζο και η ευρύτερη περιοχή κοντά στα νησιά Οινούσσες -Χίος-Λέσβος έχουν στοχοποιηθεί από τους Τούρκους εδώ και μεγάλο διάστημα.

Η πίεση που ασκεί τώρα η Άγκυρα στο Αιγαίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ στην παρούσα συγκυρία οι επιθετικές κινήσεις της έχουν κύριο στόχο να καθηλώσουν την Ελλάδα και να την αποκόψουν από τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν μπορεί άλλωστε κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να επιδιώξουν κάποιου είδους αντιπερισπασμό, τη στιγμή που ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να μη λειτουργεί ανασταλτικά. Οι Δυτικοί πνέουν μένεα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν θέλουν να τον χάσουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι καθόλου απίθανο.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top