Αυτό που τόσες δεκαετίες δεν έχει πράξει η «καθωσπρέπει» ελληνική Διπλωματία φαίνεται ότι καταφέρνει μετά από μεγάλο αγώνα και προσπάθεια η Σερβία. Πιο συγκεκριμένα, πέντε ακόμη χώρες πρόκειται να αναιρέσουν την αναγνώριση του κράτους του Κοσόβου σύμφωνα με τον Σέρβο Υπουργό Εξωτερικών Ivica Dacic ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών που έχουν άρει την αναγνώριση του κράτους του Κοσόβου σε 14 συνολικά.
Σύμφωνα με το Σέρβο Υπουργό η πρώτη από τις νέες πέντε χώρες που θα αναιρέσουν την κρατική αναγνώριση του Κοσόβου είναι το Palau και θα ακολουθήσει το St. Kitts & Nevis. Με την αναίρεση της αναγνώριση του Κοσόβου από το Palau το σύνολο των χωρών που θα έχουν αναγνωρίσει τη Πρίστινα θα πέσει στις 98, ενώ στόχος του Βελιγραδίου είναι ο αριθμός να πέσει στις 96 χώρες που θα ο μισός αριθμός των χωρών των μελών του ΟΗΕ κάτι που φαίνεται ότι πρόκειται να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για την ιστορία η πρώτη χώρα που αναίρεσε την αναγνώριση του Κοσόβου ήταν το Suriname το Δεκέμβριο του 2017 και ακολούθησαν οι Comoros, Sao Tome & Principe, Guinea-Bissau, Burundi, Liberia, Lesotho, Grenada, Madagascar, η Κοινοπολιτεία της Δομινικανής Δημοκρατίας, Papua New Guinea και η Grenada.
Είναι φανερό ότι οι Σέρβοι δεν υποτιμούν κανέναν και αξιοποιούν ακόμα και την ελάχιστη ευκαιρία για να προωθήσουν αυτό που θεωρούν εθνικό τους συμφέρον. Κι ας μην βιαστούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία ακόμα και αυτών των χωρών, επειδή δεν είναι οι δικές μας… δυτικές Δημοκρατίες.
Όπως φαίνεται, σε κάποιες άλλες χώρες το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ρίχνει εύκολα «λευκή πετσέτα» σε ένα ζήτημα που όλοι θεωρούσαν χαμένο, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα όπου τα τελευταία 25 χρόνια δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί μια συστηματική επίμονη παγκόσμια εκστρατεία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Αυτό δε γίνεται συστηματικά καν με φίλες και συμμαχικές χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα έχει σημαντικές εμπορικές συναλλαγές και συμφέροντα. Κυρίως όμως, η βαθιά ριζωμένη μας πεποίθηση ότι όλα έχουν χαθεί και ότι όλα είναι προαποφασισμένα από διάφορα “κέντρα” που φαίνεται να μας διακατέχει, δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία υπονομεύει οποιαδήποτε απόπειρα επιτυχημένης διπλωματικής καμπάνιας. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να πιστεύει ότι είμαστε υπερβολικοί…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου