GuidePedia

0

Με την συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας κλείνει η ανατολική πλευρά της Ευρώπης, και δεν μπορούν πλέον εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου να φτάσουν στην ΕΕ (Τουρκμενιστάν, Αζερμπαιτζάν, Ιρακινό Κουρδιστάν, Ιράν).

Επίσης αν τολμήσουν οι Γάλλοι και οι Ισπανοί να προχωρήσουν με τους Αλγερινούς τον αγωγό Trans-Saharan (Νιγηρία-Νίγηρας-Αλγερία-Ευρώπη), θα τους χτυπήσουν οι Ισλαμιστές με την υποστήριξη των Ρώσων και των Τούρκων, και θα απειλήσουν και τα αποθέματα ουρανίου του Νίγηρα, πάνω στα οποία βασίζεται η Γαλλία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Ρώσοι έχουν κάνει επίσης συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο θα μπορούσε μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα να είναι μία έξοδος για το φυσικό αέριο του Ιράν και του Κατάρ, αν το Ιράν και το Κατάρ δυσαρεστηθούν από την συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση η Χαμάς από την Γάζα και η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο θα χτυπήσουν το Ισραήλ με την υποστήριξη της Τουρκίας και της Ρωσίας. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την Αίγυπτο, την οποία θα χτυπήσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο ISIS με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Τουρκίας αν κάνει πως πάει να βοηθήσει το ΝΑΤΟ.

Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να δω τις αντιδράσεις του Ιράν και του Κατάρ σε σχέση με την συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας. Έχουν λάβει κάποια ανταλλάγματα ή θεωρούν τους εαυτούς τους ρηγμένους? Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Γιατί αν θεωρούν τους εαυτούς τους ρηγμένους τότε υπάρχει ένας αντι-Ρωσικός και αντι-Τουρκικός πυρήνας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.

Το ρεζουμέ είναι ότι ή δέχεσαι την εξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο ή κάνεις πόλεμο. Νομίζω ότι θα πρέπει να δεχθεί η ΕΕ την κυριαρχία του Ρωσικού αερίου στην ΕΕ, να κατεβάσει η Ρωσία τις τιμές λίγο, και να σταματήσει να πιέζει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Αυτό νομίζω είναι το καλύτερο σενάριο. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρκετά τρομακτικά.

Υπάρχει και το θέμα της Μέσης Ανατολής, γιατί η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας προβλέπει να δώσει η Ρωσία στην Τουρκία την Σουνιτική Συρία ώστε η Τουρκία να ηγεμονεύσει στον Περσικό Κόλπο και να παίρνει μεγάλες προμήθειες από τους Άραβες του Κόλπου, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ήδη κάνει ο Ερντογάν. Πόσο μεγάλη επιρροή θέλει η Τουρκία στην Μέση Ανατολή; Η Τουρκία έχει ήδη βάσεις στο Κατάρ.



πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top