GuidePedia

0


Ανάλυση: South Front Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Πριν από τέσσερις ημέρες, κάποια Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους ότι ένας υποτιθέμενος αποστάτης του ISIS και ένα πρώην μέλος του αυτοαποκαλούμενου “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” παρέδωσαν μαζί έναν “θησαυρό” σε στικάκι, ο οποίος περιείχε λίστες με 22 χιλιάδες ονόματα μελών του ISIS, σε υπηρεσίες πληροφοριών Δυτικών χωρών και σε μια σειρά από εταιρείες και οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Δεν αποκλείεται αυτή η επίσημη εκδοχή των γεγονότων να είναι αλήθεια. Αλλά από την άλλη, ίσως και να μην είναι.


Κατ’ αρχάς, το μόνο βέβαιο είναι ότι είναι ύποπτο ότι τα ονόματα κυκλοφόρησαν και δημοσιεύθηκαν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το βρετανικό κανάλι Sky News, μέσα δηλαδή τα οποία, σε γενικές γραμμές, έχουν την τάση να συμμορφώνονται με τις προτιμήσεις των κυβερνήσεών τους και των υπηρεσιών πληροφοριών. Από τη άποψη δε του έργου των μυστικών υπηρεσιών, κανονικά καμία υπηρεσία δεν θα ήθελε να κάνει γνωστή μια τόσο σημαντική αποκάλυψη, σε περίπτωση που πράγματι είχε αυτό το είδος των πληροφοριών, διότι κάτι τέτοιο θα έσπερνε πανικό στα μέλη της Α ή της Β τρομοκρατικής ομάδας και θα καταστούσε δυσκολότερο το έργο του εντοπισμού ή της προσέγγισής της στο μέλλον. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, στις οποίες μεγάλα μέσα ενημέρωσης "έθαψαν" υποθέσεις που οι "άνωθεν δυνάμεις" δεν επιθυμούσαν να δημοσιευτούν εκείνη την εποχή. Το γεγονός ότι εν προκειμένω, τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο και οι μυστικές υπηρεσίες θέλουν σαφώς να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει ότι υπάρχει κάτι σε αυτή την υπόθεση που ίσως να μην είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.

  • Η πρώτη πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μια απλή ψυχολογική επιχείρηση (“psy-op”), σχεδιασμένη από Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, των οποίων η πρόθεση δεν ήταν ακριβώς να “φυτέψουν” μια ψεύτικη ιστορία στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης. Η πρόθεση εδώ ήταν να δοθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το ISIS δεν έχει μυστικά πια, ότι καταρρέει από μόνο του, γεγονός το οποίο θα ενθαρρύνει τα πραγματικά μέλη του ISIS να αρχίσουν να παραδίδονται και να εγκαταλείπουν την χώρα. Με άλλα λόγια, η διασπορά της είδησης ίσως να έγινε, προκειμένου να χρησιμεύσει ως μια “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” με στόχο την αποσύνθεση του ISIS, σε μια φάση κατά την οποία η μόνη δύναμη που ουσιαστικά μάχεται εναντίον του ISIS και έχει κάνει πραγματική πρόοδο στην κατεύθυνση αυτή είναι ο Συριακός Στρατός, με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή να προελάσουν και μέχρι την Ράκα, σφραγίζοντας έτσι την τελική νίκη τους επί του ISIS στην Συρία.


  • Μια δεύτερη πιθανή εξήγηση είναι ότι ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός”, ή κάποια άλλη ομάδα της αντιπολίτευσης, προσπαθεί να “σκοράρει” σε κάποιον δικό της αγώνα προπαγάνδας, με το να αποδείξει το πόσο ηρωικά μάχεται δήθεν κατά του ISIS (ενώ στην πραγματικότητα το σκορ της είναι κάπου μεταξύ του μηδέν και του απόλυτου τίποτα) και να κερδίσει έτσι μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού απελευθερωθεί η Συρία.


Επιπλέον, η διαρροή της λίστας με τα ονόματα μπορεί να σχεδιάστηκε με σκοπό να πλήξει την αξιοπιστία των πολιτικών αντιπάλων του συνασπισμού κατά του Άσαντ. Δεν έχουμε ιδέα εάν η λίστα είναι γνήσια, γεγονός το οποίο ευνοεί την παραπληροφόρηση σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά την υπόθεση αυτή. Η λίστα ίσως και να αποτελέσει ένα μέσο απόδοσης αξιοπιστίας σε μελλοντικές καταγγελίες των Τούρκων και των Σαουδαράβων, ότι η Συρία και ακόμη και η Ρωσία δήθεν στήριξαν το ISIS με την τακτική που ακολούθησαν.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την υστερία που επικρατεί γύρω από το “προσφυγικό” στην Ευρώπη, προκειμένου να αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι να στηρίξουν τις λύσεις που θα προτείνουν οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες στο συριακό. Εν είδει παραδείγματος, ας έχουμε υπ’ όψιν ότι το μεγαλύτερο μέρος των “πληροφοριών” που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ προήλθε από παρόμοιες πηγές, οι οποίες κατασκεύασαν τις πληροφορίες με έναν συγκεκριμένο σκοπό. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μήπως υπάρξουν μελλοντικές εξελίξεις που θα προκύψουν από αυτή τη “διαρροή λίστας με ονόματα”, και να αναμένουμε το απροσδόκητο.

  • Η τρίτη πιθανή εξήγηση είναι ότι ίσως έχουμε να κάνουμε με έναν ανεξάρτητο “επιχειρηματία”, ο οποίος εντάχθηκε στο ISIS για τα λεφτά (επειδή τον πλήρωναν περισσότερα απ’ όσο ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός”) και ο οποίος, τώρα που το ISIS δεν τον πληρώνει πια, “φιλοτέχνησε” την “λίστα μελών του ISIS”, για να βγάλει λίγα παραπάνω δολάρια. Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης δεν έχουν ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να αποσιωπήσουν την υπόθεση, προκειμένου να διευκολυνθούν και να εκμεταλλευθούν τις πληροφορίες που περιέχει ο λίστα, μας λέει ότι οι πληροφορίες είναι περιορισμένης ή μηδαμινής αξίας για αυτές.



  • Η τέταρτη πιθανή εξήγηση είναι ότι ίσως να βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της “Δεύτερης Σουνιτικής Αφύπνισης” (sic). Αν αυτό ισχύει, σημαίνει ότι οι φυλές και φατρίες των σουνιτών που ευθυγραμμίστηκαν με το ISIS και τώρα επιθυμούν να έχουν μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που θα καθορίσει την πολιτική της μεταπολεμικής Συρίας, είτε κάνουν μια “προσφορά αίματος” προς την Δύση, θυσιάζοντας έναν αριθμό ξένων ισλαμιστών, είτε ετοιμάζονται να προωθήσουν ένα σενάριο που υποδηλώνει ότι το ISIS ήταν μια οργάνωση με στρατολογημένα μέλη που ήταν 100% ξένης προέλευσης, που καταπίεζε τους φτωχούς σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ, οι οποίοι, φυσικά, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση.


Την υπόθεση αυτή σαφώς θα πρέπει να την έχουμε στα υπ’ όψιν και να την παρακολουθούμε στενά. Το συνηθισμένο ερώτημα-κλειδί, “ποιος ωφελείται;”, δεν παύει να ισχύει και εδώ. Διότι όποιοι εκ των πραγμάτων φαίνονται να επωφελούνται, πολιτικά ή με άλλο τρόπο, από αυτή την ιστορία είναι μάλλον οι ίδιοι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την δημοσιοποίηση και, ενδεχομένως, ακόμη και τη δημιουργία της “λίστας ονομάτων μελών του ISIS”.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top