Το εργαλείο της στήριξης πολέμων είναι το ΔΝΤ
Εφαρμόζοντας την τακτική του “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, το ΔΝΤ ψυχραίνει ακόμη περισσότερο τον ήδη ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με την αυθαίρετη απόφασή του να δώσει “άφεση” σε οφειλέτες προς τη Ρωσία, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί αμείλικτη στάση προς άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Αποκλειστική συνέντευξη του Michael Hudson στο RT
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"
“Μέσω της επιβολής νέων κανόνων δανεισμού από το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο κατά των χωρών που δεν χρησιμοποιούν το δολάριο στον τομέα των εξαγωγών και των οποίων το νόμισμα δεν έχει ως βάση το αμερικανικό νόμισμα”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Russia Today o γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Michael Hudson.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει τους κανόνες δανεισμού του, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, “να στηρίξει τις χώρες, οι οποίες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους δανειστές τους”. Η νέα πολιτική έχει στόχο να βοηθήσει την Ουκρανία σε περίπτωση που αποτύχει να αποπληρώσει το χρέος της (3 δις δολάρια) προς τη Ρωσία. Ρώσοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την απόφαση ως βεβιασμένη και μεροληπτική.
RT: Τι το ιδιαίτερο έχει η περίπτωση της Ουκρανίας που έχει κάνει το ΔΝΤ τόσο πρόθυμο να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές του;
Michael Hudson: Το ΔΝΤ έχει αποφασίσει να ενταχθεί ενεργά στον ψυχρό πόλεμο. Για πολλά χρόνια, η Παγκόσμια Τράπεζα αποτελεί μέρος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας – ας μην ξεχνάμε τους Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα, Μπομπ Ζέλικ, Πολ Γούλφοβιτς... Αλλά στην ουσία η Ουκρανία έχει γίνει πλέον η αιτία για να αλλάξει ριζικά το ΔΝΤ το σύνολο σχεδόν των κανόνων του.
Το ΔΝΤ δήλωσε ανοιχτά:
“Η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της”. Και όντως δεν υπάρχει κανένας ορατός τρόπος με τον οποίο η χώρα αυτή θα μπορέσει να επιστρέψει όσα χρωστάει, αφού κήρυξε τον πόλεμο στον ίδιο τον εξαγωγικό τομέα της. Έτσι, η Ουκρανία υποχρεώθηκε να ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ. Σαν να έχουν γίνει οι ΗΠΑ η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα, ένας βραχίονας του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, που λέει: “Οι χώρες όλες είναι υποχρεωμένες να αποπληρώνουν τα χρέη τους προς ξένες κυβερνήσεις εκτός αν ο δανειστής είναι η Ρωσία, και κατ' επέκταση η Κίνα και όλες οι άλλες χώρες του συνασπισμού των BRICS”.
Έτσι, το ΔΝΤ είναι σαν να ανακοινώνει ξαφνικά:
"Από τώρα και στο εξής θα εφαρμόζουμε τους κανόνες μας και θα ενεργούμε μόνο για λογαριασμό της ζώνης του δολαρίου. Οι χώρες που οφείλουν χρέη με αντίκρυσμα το δολάριο ΗΠΑ και τα δορυφορικά νομίσματά του, όπως το ευρώ, θα πρέπει να τα αποπληρώσουν. Αλλά αν χρωστούν στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, ή οποιαδήποτε χώρα που δεν είναι στην τροχιά των ΗΠΑ, τους δίνουμε άφεση και δεν είναι υποχρεωμένες να αποπληρώσουν. Εμείς θα τους δανείσουμε όσα χρειάζονται. Οι ΗΠΑ θα τους δανείσουν. Το ΔΝΤ θα καθαρίσει γι’ αυτές. Από σήμερα χωρίζουμε τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα ανάλογα με το νόμισμά τους: το στρατόπεδο του δολαρίου και το στρατόπεδο των BRICS”.
Πρόκειται ουσιαστικά για την κήρυξη οικονομικού πολέμου από τις ΗΠΑ εναντίον όλων των χωρών που δεν χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου και έχουν νόμισμα που δεν έχει ως βάση το δολάριο ΗΠΑ, όπως ισχύει στην περίπτωση του ευρώ. Έχουμε, επομένως, να κάνουμε με μια τεράστια ριζική αλλαγή στα δεδομένα, την σημαντικότερη που είδε ο κόσμος τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Μήνυμα Μπάιντεν προς Ουκρανία: “Πολεμήστε την καρκινογένεση της διαφθοράς. Διαφορετικά ξεχάστε τα δάνεια από άλλες χώρες”.
RT: Οι νέοι κανόνες υποτίθεται ότι πρέπει να ισχύουν και για όλες τις άλλες χώρες που είναι δέσμιες ενός χρέους. Πόσο μεγάλο στοίχημα είναι αυτό για το ΔΝΤ;
Michael Hudson: To στοίχημα είναι να μη χάσει από τα νύχια του τη Ρωσία, την Κίνα, τις χώρες BRICS και άλλες χώρες που θα θέλουν απλά να αποχωρήσουν. Τα τελευταία 50 χρόνια, το ΔΝΤ έχει εφαρμόσει ένα ρητό πρόγραμμα “διάσωσης” χωρών:
“Εμείς θα δανείζουμε ένα μικρό μέρος του ποσού και άλλα κράτη θα έρθουν να ενωθούν μαζί μας, για να εντάσσουμε χώρες σε εξοντωτικά προγράμματα. Ο δε μοχλός επιβολής θα είναι ο όρος ότι οι χώρες θα πρέπει να μας επιστρέφουν όσα δανείσαμε. Αν μια χώρα δεν πληρώσει στο ακέραιο το δάνειο από το ΔΝΤ, τότε δεν θα πάρει άλλο δάνειο από εμάς”.
Και προσοχή: αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι καμία από τις άλλες χώρες- δανειστές δεν θα της δανείσει επίσης.
Έρχεται, λοιπόν, τώρα το ΔΝΤ και λέει: “Αν οι ΗΠΑ έχουν κάποια πολιτική ή στρατιωτική διένεξη με μία χώρα, ή εάν υπάρχει μια χώρα που δεν είναι μέρος της ζώνης δολαρίου ΗΠΑ, τότε η τακτική μας αλλάζει”.
Aυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα ενεργεί πλέον ως εισπράκτορας παρά μόνο για χώρες που λειτουργούν με βάση τα νομίσματα των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Πρόκειται για μια ωμή κήρυξη οικονομικού πολέμου.
RT: Η Ουκρανία είναι απίθανο να αποπληρώσει φέτος το χρέος των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία. Το πρόγραμμα “διάσωσής” της αφορά σε ένα ποσό δέκα φορές μεγαλύτερο. Πώς θα το αποπληρώσει;
Michael Hudson: Οι Ουκρανοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν προτίθενται να επιστρέψουν στους Ρώσους ούτε δεκάρα. Το σκεπτικό τους είναι: “Δεν έχουμε να πληρώσουμε τη Ρωσία, επειδή η Αμερική μας στηρίζει και θα εξακολουθήσει να μας στηρίζει”.
Τον περασμένο Μάιο, όταν το ΔΝΤ παρέδωσε το τελευταίο του "πακέτο" στην Ουκρανία, η Λαγκάρντ έκανε την εξής δήλωση:
“Ελπίζω η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το ποσό για να αναπτύξει τη βιομηχανία της και όχι για να κάνει πόλεμο”.
Την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε:
“Τώρα που έχουμε το δάνειο... θα πάμε να ξοδέψουμε όλο το ποσό που διαθέτουμε σε αμυντικές δαπάνες και θα στηρίξουμε τα αδέρφια μας [= τους ολιγάρχες] στην ανατολική Ουκρανία που μάχονται εναντίον των ρωσόφωνων”.
Άρα, στην πραγματικότητα, το δάνειο του ΔΝΤ είχε ως σκοπό τη χρηματοδότηση του εμφυλίου πολέμου, του εθνικού αλληλοσπαραγμού μεταξύ ουκρανόφωνων και ρωσόφωνων, και κατ’ επέκταση του πολέμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου