GuidePedia

0

Στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει μεταφερθεί η διαμάχη για τη μετανάστευση στη Γερμανία, που διχάζει τη γερμανική κοινωνία, τη στιγμή που η ισλαμοφοβία και ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζουν διαρκώς έδαφος.
Το κίνημα Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον Εξισλαμισμό της Ευρώπης), το οποίο από εβδομάδα σε εβδομάδα γιγαντώνεται, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, μια έκφραση της δυσαρέσκειας και του φόβου έναντι των ξένων που συρρέουν στη Γερμανία, τον δεύτερο δημοφιλέστερο «προορισμό» μεταναστών παγκοσμίως

Στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει μεταφερθεί η διαμάχη για τη μετανάστευση στη Γερμανία, που διχάζει τη γερμανική κοινωνία, τη στιγμή που η ισλαμοφοβία και ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Πλέον όλοι φαίνεται ότι έχουν άποψη επί του φλέγοντος αυτού ζητήματος, όπως και ο γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις του για την Ελλάδα οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo ρίχνει λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες επιβαρύνουν σημαντικά τη γερμανική οικονομία και καλεί τους Γερμανούς να κάνουν περισσότερα παιδιά για να αντιμετωπίσουν χωρίς τη συνδρομή των ξένων το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις.
Το κίνημα Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον Εξισλαμισμό της Ευρώπης), το οποίο από εβδομάδα σε εβδομάδα γιγαντώνεται, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, μια έκφραση της δυσαρέσκειας και του φόβου έναντι των ξένων που συρρέουν στη Γερμανία, τον δεύτερο δημοφιλέστερο «προορισμό» μεταναστών παγκοσμίως. Ενα κίνημα που ξεκίνησε στη Δρέσδη και εξαπλώνεται στη Βόννη και στο Ντίσελντορφ, στη Φρανκφούρτη και στο Ολντενμπουργκ και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας. Στήριξη στο κίνημα αυτό παρέχει το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που θεωρεί ότι τα υπόλοιπα κόμματα χαρίζουν τα λεφτά των Γερμανών στους μετανάστες που κάνουν «κοινωνικό τουρισμό» στη Γερμανία, όπως οι Ελληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, ενώ οι πρόσφυγες οφείλουν, σύμφωνα με το AfD, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Στους κόλπους της αποκαλούμενης Ενωσης, του CDU και του CSU δηλαδή, έχει ξεσπάσει «καβγάς» για τη μεταναστευτική πολιτική, ενώ στο απυρόβλητο δεν έχει μείνει ούτε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δέχθηκε τα πυρά του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ. Ο πολιτικός των Χριστιανοκοινωνιστών κατηγόρησε την καγκελάριο ότι έχει υιοθετήσει την κεντρώα προσέγγιση των Πράσινων και των Σοσιαλδημοκρατών, με αποτέλεσμα να χάνει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι γίνονται εύκολη λεία των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστών. Αν και δέχτηκε κριτική για τις απόψεις του, ο Φρίντριχ βρήκε αρκετούς υποστηρικτές ακόμη και ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, ενώ το SPD κάλεσε την Ενωση να αποστασιοποιηθεί ξεκάθαρα από το Pegida και να συνειδητοποιήσει ότι «χωρίς μετανάστες τίθεται εν αμφιβόλω η ευημερία της Γερμανίας».
Οπως αποκαλύπτει μία επιστολή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σκεφτόταν στις αρχές του 20ού αιώνα να γίνει μουσουλμάνος
Οπως αποκαλύπτει μία επιστολή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σκεφτόταν στις αρχές του 20ού αιώνα να γίνει μουσουλμάνος
Μελέτες
Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, βέβαια, έχει αντίθετη άποψη και απορρίπτει τις πρόσφατες μελέτες που έδειχναν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν στα γερμανικά ταμεία. Σε άρθρο του στη «Frankfurter Allgemeine» ο Ζιν γράφει ότι «το κοινωνικό κράτος της Γερμανίας λειτουργεί ως μαγνήτης για ανειδίκευτους μετανάστες. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ifo, κάθε μετανάστης στοιχίζει 1.800 ευρώ επιπλέον από όσα προσφέρει στο γερμανικό κράτος με φόρους και εισφορές.
Η λύση για τον Ζιν είναι η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και η εισαγωγή ενός είδους «point system» που θα επιλέγει τους μετανάστες ανάλογα με την ηλικία, την επαγγελματική κατάρτιση, την υγεία, τις γλωσσικές τους ικανότητες και την περιουσία τους. «Οσοι έρχονται στη Γερμανία από κράτη της ΕΕ και χρειάζονται κρατική επιδότηση, να λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα μόνο από τη χώρα καταγωγής τους. Οσοι προέρχονται από τρίτες χώρες, θα πρέπει να φορολογούνται και να επιλέγονται καλύτερα, βάσει του point system».
Ακόμη, ο οικονομολόγος προειδοποιεί για προβλήματα εξαιτίας της υπογεννητικότητας. «Αν θα ήθελε κανείς να διατηρήσει την ισορροπία νέων και ηλικιωμένων και το επίπεδο συντάξεων και εισφορών να σταθεροποιηθεί, θα έπρεπε να επιτρέψει την εισροή 32 εκατ. νέων μεταναστών, η πλειονότητα των οποίων θα είναι προφανώς εκτός ΕΕ», γράφει. «Εφόσον αυτή η μαζική μετανάστευση θα είναι πολύ δύσκολα αποδεκτή από τη γερμανική κοινωνία» ο Ζιν καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις οικογένειες με παιδιά και τους Γερμανούς να αποκτήσουν περισσότερους απογόνους.
ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Οταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήθελε να γίνει μουσουλμάνος
Oπως αποκαλύπτει μία επιστολή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σκεφτόταν να γίνει μουσουλμάνος στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η επιστολή, που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 1907, υπογράφεται από τη μέλλουσα κουνιάδα του Τσόρτσιλ, λαίδη Γκουέντολιν Μπέρτι, που του ζητούσε να μην αλλαξοπιστήσει. «Σε παρακαλώ, μην αλλαξοπιστήσεις στο Ισλάμ. Εχω παρατηρήσει από μέρους σου μία τάση προσέγγισης προς την Ανατολή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της. Ο Τσόρτσιλ ήρθε κοντά στην ισλαμική κουλτούρα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον βρετανικό στρατό στο Σουδάν, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για τον ενθουσιασμό του με το Ισλάμ - σε επιστολή του το 1907 ο Τσόρτσιλ αναφέρει πως θα ήθελε να είναι πασάς.
Ωστόσο, ο Ουόρεν Ντόκτερ, ο ιστορικός ερευνητής που ανακάλυψε την επιστολή, υποστηρίζει πως ο Τσόρτσιλ δεν σκόπευε στην πραγματικότητα να γίνει μουσουλμάνος, καθώς εκείνη την εποχή ήταν «λίγο-πολύ άθεος». Απλώς είχε, πάντα σύμφωνα με τον Ντόκτερ, «έναν ενθουσιασμό για την ισλαμική κουλτούρα, συχνό φαινόμενο τη βικτοριανή εποχή».
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ
Ξενοφοβικό τσουνάμι σαρώνει και τη Σουηδία
Χώρα φημισμένη για την ανεκτικότητα με την οποία επί δεκαετίες αποδεχόταν το διαφορετικό, η Σουηδία πλέον αλλάζει. Υποκύπτει στις φωνές του λαϊκισμού, ανακαλύπτει «εσωτερικούς εχθρούς» εκεί όπου άλλοτε έβλεπε ανθρώπους κατατρεγμένους και αναπτύσσει φοβικά αντανακλαστικά που αγγίζουν τα όρια της μισαλλοδοξίας.
Από την αρχή της χρονιάς στη χώρα έχουν σημειωθεί περισσότερες από 12 επιθέσεις ενάντια σε ισλαμικά τεμένη, οι δύο μάλιστα εξ αυτών την τελευταία εβδομάδα, ενώ συνολικά τα εγκλήματα μίσους με θύματα μουσουλμάνους ανέρχονται πλέον σε εκατοντάδες ετησίως (ενδεικτικά το 2013 καταγράφηκαν περισσότερα από 300).
Πυρκαγιά (που η Αστυνομία αποδίδει σε εμπρησμό) ξέσπασε σε τζαμί στην πόλη Εσλέβ στα νότια τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ μόλις τέσσερις ημέρες πριν, ανήμερα τα Χριστούγεννα, άγνωστοι φέρονται να έριξαν εμπρηστικό μηχανισμό σε τέμενος στην πόλη Εσκιλστούνα (90 χλμ. δυτικά της Στοκχόλμης), με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να τραυματιστούν πέντε άτομα. Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών εντάσσονται στο ευρύτερο αντιμεταναστευτικό-ξενοφοβικό κύμα που σαρώνει τη σκανδιναβική χώρα, προκαλώντας τριγμούς στην κεντρική πολιτική σκηνή και ρήγματα στον κοινωνικό ιστό.
Η ακροδεξιά παράταξη των «Σουηδών Δημοκρατών» έχει κάνει τους τελευταίους μήνες ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της. Τον Σεπτέμβριο εξασφάλισε το 12,9% των ψήφων στις γενικές εκλογές, ξεχωρίζοντας ως τρίτη δύναμη (από 5,7% που είχε λάβει το 2010). Τον Δεκέμβριο οδήγησε στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού Αριστερών-Πρασίνων, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και πλέον οι δημοσκοπήσεις την «ανεβάζουν» ακόμη υψηλότερα, στο 18%.
Από άποψη προπαγάνδας, δε, οι Σουηδοί ακροδεξιοί κινούνται στα γνωστά λαϊκιστικά πρότυπα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, δαιμονοποιώντας τους μετανάστες που «μας παίρνουν τις δουλειές» και «απειλούν να διαβρώσουν τη σουηδική μας ταυτότητα».
Είναι γεγονός ότι η Σουηδία έχει τα τελευταία χρόνια δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες-αιτούντες άσυλο (κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία) από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Το 2014 δέχτηκε, για παράδειγμα, περί τα 100.000 άτομα από το εξωτερικό, ενώ άλλα 80.000 με 105.000 προβλέπεται να δεχτεί το 2015.
Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» από την πλευρά τους ζητούν ο αριθμός των εισερχομένων να μειωθεί κατά 90% και θέτουν το μεταναστευτικό στη βάση της σχεδόν μονοθεματικής τους πολιτικής ατζέντας. Υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν στη Σουηδία περίπου 450.000 με 500.000 μουσουλμάνοι, από τους οποίους ωστόσο μόνο οι 100.000 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν... θρησκευόμενοι. Κι αυτό σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό περίπου 9,7 εκατ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top