GuidePedia

0

Ποια είναι η εταιρεία SONAK για την οποία διατάχθηκαν οι ποινικές διώξεις 19 ατόμων,μεταξύ των οποίων είναι επιχειρηματίες,δύο γενικοί γραμματείς εξοπλισμών ,ένας αρχηγός επιτελείου και αρκετοί στρατιωτικοί.

Στην φωτογραφία είναι οι εγκαταστάσεις της. Και είναι σαφές ότι η εταιρεία μάλλον έχει αρκετό καιρό να λειτουργήσει.

Παρόλα αυτά πρόσφατα  η SONAK συμφερόντων Θ.Λιακουνάκου κατόρθωσε να κερδίσει σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο την απαλλαγή της από πρόστιμο 593.942.226,69 Ευρώ ,να κρατήσει τα 35 εκατομμύρια που είχε εισπράξει ως προκαταβολή και να μην έχει παραδώσει τα 18 συστήματα Παρεμβολέων  επί Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού  και 11 Κέντρων Ακροάσεως .

Η δικαστική “νίκη” της εταιρείας που είχε αναλάβει να παραδώσει στον Ελληνικό στρατό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου,είχε προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις. Το ελληνικό δημόσιο διεκδικούσε από τη SONAK ,τα 593 εκατομμύρια ευρώ,επειδή η εταιρεία δεν μπόρεσε ποτέ να παραδώσει το σύστημα. Όμως η εταιρεία, “πατώντας” σε λανθασμένες  κινήσεις του ελληνικού δημοσίου κέρδισε τη δίκη. Η υπόθεση έχει πολλές ενδιφέρουσες πτυχές ακόμη και παραιτήσεις αξιωματικών που εξέφρασαν εγγράφως την διαφωνία τους. Μία απ΄ αυτές τις παραιτήσεις έχει στη διάθεσή του το Onalert .

Ο Αντισυνταγματάρχης Διαβιβάσεων Γεράσιμος Μιχαλάτος είχε υποβάλει τη παραίτησή του ,διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο με τον οποίο διαλύθηκε η επιτροπή διαπραγματεύσεων.. Διάλυση που όπως φάνηκε έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να αποφύγει τα χειρότερα.

Τα όσα ανέφερε στην αναφορά του είναι αποκαλυπτικά. Με απλά λόγια η εταιρεία είχε εισπράξει το 50% της αξίας της σύμβασης έξι χρόνια μετά δεν είχε κατορθώσει να παραδώσει ούτε ένα σύστημα.



Η σύμβαση  στις 19 Οκτωβρίου 2001, και είχε ως αντικείμενο την προμήθεια  δεκαοκτώ (18) συστημάτων Παρεμβολέων  επί Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού  και 11 Κέντρων Ακροάσεως .

 Το  συνολικό κόστος της σύμβασης ήταν 84.935.798,38 Ευρώ. Η προκαταβολή που καταβλήθηκε στην εταιρεία ήταν 50% (34.515.605,09 €).

Οι παραδόσεις του υλικού θα άρχιζαν τον Μάρτιο του 2004 και θα ολοκληρώνονταν τον Απρίλιο του 2005.

Οι πρώτες δοκιμές πεδίου που έγιναν τον Ιούλιο του 2004, στην περιοχή της Λάρισας τα υπό δοκιμή συστήματα δεν επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες και χαρακτηριστικά τους.

Το Νοέμβριο του 2004 πραγματοποιήθηκε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου .


Οι δεύτερες δοκιμές των συστημάτων πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2005 στη περιοχή της Λάρισας και σύμφωνα με την Επιτροπή δοκιμών πεδίου τα συστήματα δεν επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες και χαρακτηριστικά τους.

Μετά την ολοκλήρωση και των δεύτερων δοκιμών η τότε Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΓΟΣΑΕ/ΓΔΑΕ) ζήτησε τις απόψεις του ΓΕΣ (Διεύθυνση Διαβιβάσεων) επί των αποτελεσμάτων των δοκιμών καθώς και την άποψή του εάν πρέπει να διεξαχθεί και τρίτη δοκιμή σύμφωνα με τις προβλέψεις της σύμβασης. Το ΓΕΣ υιοθέτησε τα συμπεράσματα της Επιτροπής δοκιμών πεδίου και δεν προέβαλλε αντίρρηση για την πραγματοποίηση και νέων δοκιμών .


Ο εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς έφυγε και ο Ευάγγελος Βασιλάκος ανέλαβε την  την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Τον Ιούλιο του 2006 ο τότε Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Ε. Βασιλάκος κάλεσε την Επιτροπή σε σύσκεψη καθώς και του τότε Διευθυντού Διαβιβάσεων του ΓΕΣ, και μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσής του από τον Πρόεδρο της Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο των εργασιών αυτής επεσήμανε χαρακτηριστικά : ¨Η σύμβαση δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της Υπηρεσίας και πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Αν θέλουμε τα συστήματα να κάνουμε δοκιμές για να τα πάρουμε, αν δεν τα θέλουμε να κάνουμε δοκιμές για να μην τα  πάρουμε¨.

“Ξαφνικό τέλος” για την επιτροπή

Οι εργασίες της Επιτροπής σταμάτησαν απρόβλεπτα την 1 Σεπτεμβρίου του 2006 στις 19:30 το βράδυ  και ενώ η Επιτροπή συνεδρίαζε με την Εταιρεία, ευρισκόμενη στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του τελικού πρακτικού, όταν ο κ. Ε. Βασιλάκος κάλεσε ξεχωριστά το πρόεδρο της Επιτροπής και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, και τους ανακοίνωσε προφορικά ¨ότι διαλύεται η Επιτροπή, δεν θα υπογράψετε σήμερα τίποτα¨.

Στη θέση αυτή επέμεινε παρά την επισήμανση του προέδρου της Επιτροπής ότι σε 2 ώρες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της, σε δε αίτημα του προέδρου περί επίδοσης σχετικού εγγράφου με την απόφαση διάλυσης της Επιτροπής και τι θα γίνει με τα έγγραφα που ήδη έχουν υπογραφεί με την Εταιρεία ο κ. Βασιλάκος είπε ότι η διαταγή θα βγεί την Δευτέρα και θα τα παραδώσετε.

Αξιομνημόνευτο επίσης είναι το γεγονός ότι σε χρόνο παράλληλο με αυτόν των εργασιών της Επιτροπής η Διεύθυνση Διαβιβάσεων του ΓΕΣ συνέταξε Φύλλο Ενημέρωσης σχετικό με το σε εξέλιξη θέμα προς τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ, το οποίο προωθήθηκε στους τότε ΥΦΕΘΑ κ. Μιχαλολιάκο και κ. Λαμπρόπουλο χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση από πλευράς Α/ΓΕΣ αλλά ούτε και o επιβαλλόμενος σχετικός συντονισμός με την Διεύθυνση Εξοπλισμών……

Οι κκ Μιχαλολιάκος και Λαμπρόπουλος αποφάσισαν ο φάκελος του θέματος να διαβιβασθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για ποινική αξιολόγηση. Η τύχη του φακέλου αυτού παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών υπέβαλε ιδιαίτερη Ενημέρωση στην τότε Ιεραρχία του ΥΠΕΘΑ σχολιάζοντας την κατάσταση όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την διάλυση της Επιτροπής, όπως φαίνεται στην παράγραφο 3 αυτού :¨Από το παρόν σχόλιο καθίσταται ευκρινής η διαπίστωση πλήθους εκατέρωθεν παραλείψεων και λαθών, από το προσυμβατικό στάδιο μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ασάφειες του συμβατικού κειμένου, που αν και είχαν διαπιστωθεί δεν λήφθηκε μέριμνα για την αποκατάστασή τους, έχουν οδηγήσει στην σημερινή πραγματικότητα. Δηλαδή έχει καταβληθεί το 50% της αξίας των υπό προμήθεια υλικών ως προκαταβολή και , αν και έχουν παρέλθει 6 και πλέον έτη από την υπογραφή της σύμβασης, δεν έχει γίνει καμία παραλαβή υλικών, υψίστης, κατά κοινή ομολογία, επιχειρησιακής σπουδαιότητας¨.



Η απόφαση του κ. Βασιλάκου να διαλύσει την Επιτροπή με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εγκαταλείψει το πεδίο διαπραγματεύσεων παρά την σαφέστατη επισήμανση του Προέδρου της Επιτροπής ότι υφίσταται πιθανότητα πρόκλησης βλάβης του δημοσίου συμφέροντος, δεν έλυσε το θέμα και οδήγησε  την Εταιρεία να προσφύγει στην διαιτησία (Νοεμβριος 2007) επικαλούμενη κακοπιστία από μέρους του Δημοσίου και αιτούμενη νομιμοτόκως το υπόλοιπο ποσό της σύμβασης, ενέργεια η οποία πιθανότατα εκτιμάται ότι αιφνιδίασε τόσο τον ίδιο όσο και το Επιτελείο του.

Τον Ιούλιο του 2008 η Εταιρεία απευθυνόμενη προς την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών πρότεινε την εκ νέου αποτίμηση της κατάστασης με σκοπό την άρση των όποιων διαφορών επ΄ ωφελεία των μερών για να λάβει την απάντηση ότι: ¨Η Εταιρεία σας με την από 27 Νοε 2007 αίτησή της επέλεξε την οδό με την οποία επιθυμεί να επιλυθούν οι διαφορές που έχουν προκύψει, γεγονός που δηλοί εν τοις πραγμασι σαφώς τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των δύο μερών για την εξεύρεση πιθανής λύσης. Με δεδομένα τα ανωτέρω, την διαδικασία της διαιτησίας να βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον δεν προκύψει άλλο γεγονός που να απαιτεί την επανεξέταση της Υπηρεσίας, εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση ουδεμία εξέλιξη είναι δυνατόν να υπάρξει¨.
Τον Ιούλιο του 2009 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έδωσε το πράσινο φώς στο Υπουργείο Άμυνας να διεκδικήσει από την SONAK το ιλιγγιώδες ποσό των 593.942.226,69 Ευρώ για την ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την σύμβαση με την Εταιρεία SONAK AEBΕ από τα οποία τα 500 εκατ. για ηθική βλάβη του Δημοσίου.





Τελικά πριν λίγους μήνες , 6 χρόνια μετά την διάλυση της Επιτροπής από τον κ. Βασιλάκο, το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του με την οποία δικαιώνεται η εταιρεία ενώ απορρίπτεται η ανταγωγή του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας κατηγορηματικά τις προειδοποιήσεις του προκατόχου του Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπά και Προέδρου Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περί σοβαρής πιθανότητας πρόκλησης βλάβης του Δημοσίου, το οποίο βεβαίως πλέον υφίσταται σοβαρότατη βλάβη χάνοντας την προκαταβολή των 35 εκατ. Ευρώ, ενώ καλείται να καταβάλλει ως αποζημίωση στην Εταιρεία ποσό σχεδόν 3 επιπλέον εκατ. Ευρώ και τα έξοδα του δικαστηρίου, καθώς επίσης χάνει το επιπλέον ΚΑ για το οποίο είχε δεσμευθεί η εταιρεία όπως συμφωνήθηκε κατά την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης κόστους 1,5 εκατ. Ευρώ περίπου, δηλαδή συνολικά η απώλειες του Δημοσίου ανέρχονται στα 40 εκατ. Ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται βεβαίως το Επιχειρησιακό έλλειμμα εν μέσω οικονομικής θύελλας

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top