Η ρητορική της προπαγάνδας, που δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη πόλωση στην Ευρώπη, αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες των χωρών του Βορρά πληρώνουν από την τσέπη τους τα «σπασμένα» των τεμπέληδων του Νότου. Και η ρητορική αυτή αποδεικνύεται σε προπαγάνδα, καθώς τα νούμερα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα οι χώρες του Βορρά έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τον Νότο, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters. Μόνον η Γερμανία έχει κερδίσει 67 δισ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα του πρακτορείου επισημαίνεται ότι ύστερα από δανειακές συμβάσεις στην ευρωζώνη ύψους 400 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι των κρατών του Βορρά όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντ, αλλά αντίθετα οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και τη Γαλλία έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού των χωρών τους. «Δεν έχουμε χάσει ούτε ένα σεντ μέχρι τώρα. Αυτό που ισχύει για τη Γερμανία ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τη Φινλανδία» ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων στο φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών. «Οταν κάνει παρουσιάσεις στη Γερμανία ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός που ηγείται του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), επικαλείται συχνά δύο μελέτες που δείχνουν ότι το Βερολίνο έδρεψε σημαντικά οφέλη λόγω της κρίσης» υπογραμμίζει το Reuters. «Η μια μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας Allianz περιλαμβάνει τον υπολογισμό ότι το Βερολίνο εξοικονόμησε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού της, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της υποχώρησαν από το 3,39% στο 1,18%. Η άλλη μελέτη, του Γενς Μπόιζεν-Χόγκρεφε του ινστιτούτου IfW, υπολογίζει ότι εξοικονομήθηκαν στον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 8,6 δισ. ευρώ το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της πρόσληψης της Γερμανίας ως «ασφαλούς καταφυγίου» για τους επενδυτές. Οι εξοικονομήσεις αυτές αυξήθηκαν σε 9,6 δισ. ευρώ το 2012 και μόνο το γεγονός ότι η Γερμανία συνεχίζει να θεωρείται ασφαλές καταφύγιο θα σημάνει ότι θα εξοικονομήσει άλλα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το 2013. Αν προσθέσουμε τα οφέλη (της Γερμανίας) από τα επιτόκια την περίοδο από το 2010 έως το 2012 και προσθέσουμε τα οφέλη της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια, φτάνουμε σε μια σωρευτική επικουρία 67 δισ. ευρώ» καταλήγει το Reuters.
Οπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, για να χάσει μια χώρα της ευρωζώνης που έχει παράσχει χρήματα, θα πρέπει η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος να κηρύξει πτώχευση. Πράγμα που φαντάζει πλέον απίθανο, καθώς «ακόμη και η Ελλάδα, που θεωρείται ο μεγάλος κίνδυνος, δεν τα πηγαίνει άσχημα τώρα και υπάρχει μια πιθανότητα να πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν», όπως επισημαίνει αξιωματούχος της Ε.Ε.
Το πιο θλιβερό όμως είναι ότι παρά την πραγματικότητα που αποκαλύπτουν οι αριθμοί, η ρητορική του «αίσχους» για τους πολίτες του Βορρά, που δήθεν ταΐζουν τους λαούς του Νότου, δεν πρόκειται να αλλάξει για έναν λόγο: προσελκύει ψηφοφόρους. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ θα εντείνει αυτή τη ρητορική προκειμένου να εκλεγεί για τρίτη φορά καγκελάριος. Αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του Βορρά κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προπαγάνδα του μίσους, που διαμορφώνει ισχυρές πλειοψηφίες.
Μαρία Παναγιώτου
πηγή
Δημοσίευση σχολίου