Kανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσει αν θα χτυπήσει το Ισραήλ. Το βέβαιο είναι πως το εβραικό κράτος λειτουργεί -όπως πάντα- ανεξάρτητα και πέρα από τις βουλήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης. Αν το έχουν αποφασίσει για το Ιράν, πολύ απλά θα το πράξουν. Οι Νετανιάχου και Μπαράκ, δεν φαίνονται να ασπάζονται τις απόψεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας ή του State Department. Και, αντίθετα, εμμέσως πλην σαφώς, τονίζουν με νόημα ότι ενοχλούνται από τις συνεχείς πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για αναβολή της επίθεσης εναντίον του Ιράν.
Oι ΗΠΑ προσπαθούν να δώσουν διαβεβαιώσεις στο Ισραήλ, όπως πριν λίγες ώρες π.χ. ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Λίο Πανέττα: «Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές τι κάνουν οι Ιρανοί. Τους παρακολουθούμε προσεκτικά. Εάν το Ιράν αποφασίσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ θα έχουν λίγο παραπάνω από ένα χρόνο για να δράσουν προκειμένου να το σταματήσουν. Και έτσι, νομίζουμε ότι έχουμε την ευκαιρία, από τη στιγμή που θα γνωρίζουμε ότι έχουν πάρει την απόφασή αυτή να τους σταματήσουμε».
Τα όσα δηλώνει όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κονούνται σε άλλη γραμμή: «Ο κόσμος λέει στο Ισραήλ να περιμένει. Και εγώ λέω, να περιμένει το Ισραήλ για τι ακριβώς; Να περιμένει μέχρι πότε; Αυτοί στη διεθνή κοινότητα που αρνούνται να θέσουν κόκκινες γραμμές στο παρελθόν, δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να ανάβουν κόκκινο φως στο Ισραήλ».
Στα πλαίσια των πιέσεων προς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ επιστρέτευσαν και την Μ. Βρετανία: Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας MI6 της Βρετανίας Τζον Σάουερς, μετέβη μυστικά στο Ισραήλ, όπου προσπάθησε να πείσει τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε επίθεση. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να δεσμευθεί και δήλωσε ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
Ταυτόχρονα, στο Ισραήλ επεξεργάζονται και τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη Συρία. Εκτιμάται πως μια έξωση του καθεστώτος Άσαντ θα φέρει όχι μόνο τις ΗΠΑ στα πράγματα, αλλά και τη Σαουδική Αραβία κηδεμόνα της Δαμασκού. Εκτιμούμε πως το Ισραήλ θα ευνοούσε παράταση επ' αορίστω του καθεστώτος Άσαντ ή έστω μια πολυδιάσπαση της Συρίας, με κύριο γνώρισμα την καταγωγή (κουρδικός τομέας, αλαουίτικος κτλ). Μοντέλο Ιράκ δηλαδή ή Βοσνίας. Αυτό θα καθιστούσε μια μελλοντική Συρία ακίνδυνη γαι την ασφάλεια του Ισραήλ και θα του επέτρεπε να προχωρήσει πολύ πιό άνετα στη φθορά, ακόμα και με πόλεμο, του καθεστώτος της Τεχεράνης.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου