GuidePedia

0

Το γνωστό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιτυχίας του ελληνικού κουρέματος, δημοσίευσε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Απλώς αναβλήθηκε το πρόβλημα». Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του καθηγητή οικονομικών, Χάραλντ Χάου, ο οποίος απαντά σε σχετικές ερωτήσεις του περιοδικού, εκτιμώντας ότι η συμφωνία για το PSI όχι μόνο θα επιβαρύνει περαιτέρω τους Έλληνες φορολογούμενους αλλά και ότι είναι προάγγελος και μία ακόμη μεγαλύτερη κρίση που αναμένεται να έρθει.
Ο καθηγητής Χάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό για να απαλλάξει την Ελλάδα από τα βάρη. «Το συμφωνημένο κούρεμα του χρέους είναι ανεπαρκές. Ότι και να γίνει θα υπάρξει μία δεύτερη χρεοκοπία. Θα χρειαστεί πιθανώς ακόμη 9 μήνες με 3 χρόνια, αλλά τότε θα υπάρξει μία πραγματικά μεγάλη κρίση τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Το πρόβλημα απλώς αναβλήθηκε. Την επόμενη φορά θα επηρεάσει μόνο τους φορολογούμενους», δήλωσε ο καθηγητής και εξηγεί ότι οι τράπεζες καθυστερούν το μοιραίο για να κερδίσουν χρόνο τους τελευταίους 18 μήνες.

«Ήθελαν να πάρουν μαζί τους όσες περισσότερες πληρωμές τόκων μπορούσαν. Τώρα συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει και γι’ αυτό άλλαξαν τη στρατηγική τους. Κατά τη δική τους άποψη, αυτή είναι μία έξυπνη κίνηση. Αλλά θα είναι μία καταστροφή για τους φορολογούμενους στο τέλος». Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη ο Χάραλντ Χάου δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το ποια θα ήταν τα οφέλη που θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα αν έβγαινε από την Ευρωζώνη. Οι εξαγωγές θα ήταν φθηνότερες, αλλά η χώρα δεν έχει τόσα πολλά προϊόντα να εξάγει.
«Σίγουρα η αναλογία των εισαγωγών προς τις εξαγωγές θα πρέπει να έρθει σε ισορροπία. Εάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, τότε θα πρέπει να μειωθούν απλώς οι εισαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο», ανέφερε ο Χάου, ο οποίος τάσσεται υπέρ μίας συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς εκτιμά ότι αυτό θα έδινε ένα διαφορετικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα έναντι των πιστωτών της.
Ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει ο καθηγητής, όλα δείχνουν ότι το τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται απολύτως από τις ενέργειες που θα κάνει η Ελλάδα για να αναστρέψει την κατάσταση. Όλα θα κριθούν στο ταμείο: Έσοδα vs. έξοδα, δηλαδή αυτό που οφείλαμε να είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια, δεκαετίες ίσως και δεν το κάνανε κάποιοι, εκπαιδεύοντας παράλληλα και τον κόσμο να ζητά συνεχώς – που είναι απολύτως θεμιτό – χωρίς όμως η πραγματική οικονομία να έχει να τα προσφέρει. Με αποτέλεσμα, να έχει έρθει η ώρα να τα πάρουν όλα μαζεμένα πίσω…

Πρακτικά, η αύξηση των εσόδων της Ελλάδας συνδέεται άμεσα με την ικανότητα ή όχι της χώρα να φέρει σκληρό συνάλλαγμα και φυσικά όσο μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της. Ο τομέας των υδρογονανθράκων θα παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς επίσης και ο τομέας της αξιοποίησης – τονίζουμε τη λέξη διότι δεν αναφερόμαστε σε ξεπούλημα – της περιουσίας του Δημοσίου. Ελπίδες υπάρχουν.
Αρκεί να μονιμοποιηθεί η κατάσταση με το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί οι «νονοί» της κρατικοδίαιτης Ελλάδας που καταδυνάστευαν τόσα χρόνια κάθε υγιή οικονομική δραστηριότητα και χρημάτιζαν το πολιτικό σύστημα που ήταν – και είναι ακόμα… – από αναξιοπρεπή ανθρωπάρια με συμπλέγματα που τους οδηγούσε στην παθολογική σχεδόν απελπισμένη προσπάθεια εξασφάλισης τηλεοπτική προβολής.
Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε καταδικασμένοι να ξαναθυμηθούμε και να αναγνωρίσουμε ως… «μετά Χριστόν προφήτη», τον Γερμανό καθηγητή…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top