Μπορεί η εχθρική – επιθετική ρητορική να βρίσκεται στο φόρτε της και από τις δυο πλευρές (Ισραήλ και Ιράν), ωστόσο, όπως φαίνεται είτε «φοβάται ο Γιάννης το θεριό…» είτε απλώς η κάθε πλευρά έχει τους δικούς τις λόγους να μην επιθυμεί τη στρατιωτική σύγκρουση.
Η ισραηλινή πλευρά δείχνει να προσέχει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα μπορούσε να στείλει το λάθος μήνυμα στην Τεχεράνη και για τον λόγο αυτό παίρνει πρωτοφανή μέτρα. Αφορμή αυτής της παρατήρησης είναι η ισραηλινή ανακοίνωση για επικείμενη δοκιμή αντιβαλλιστικού συστήματος, στην οποία προφανώς θα εμπλακεί πύραυλος τον οποίο θα κληθεί να αναχαιτίσει το σύστημα.
Την ανακοίνωση έκανε η εταιρία Israel Aerospace Industries (IAI), λέγοντας ότι πρόκειται για το Arrow 3, την πλέον εξελιγμένη έκδοση του σημαντικού αντιβαλλιστικού συστήματος, το οποίο θα αυξήσει το βεληνεκές του και θα μειώσει το κόστος μονάδας των πυραύλων αναχαίτισης που χρησιμοποιεί. Στελέχη μάλιστα της εταιρίας ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι η ανακοίνωση επεβλήθη ώστε να αποφευχθούν λανθασμένα συμπεράσματα…
Οι Ισραηλινοί λοιπόν, προέβησαν σε ανακοίνωση ότι επίκειται το ερχόμενο διάστημα δοκιμή του συστήματος στο πλαίσιο της ανάπτυξής του, με τελικό στόχο να το τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2015.
Όπως σημειώνει σε τηλεγράφημά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο παρελθόν με τελευταίο παράδειγμα τον περασμένο Νοέμβριο όταν και προέκυψε νέα δοκιμή, οι διεθνείς ενεργειακές – κυρίως – αγορές ταράσσονταν μέχρις ότου να διευκρινιστεί από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους τι ακριβώς ήταν αυτό που εκτοξεύθηκε από τη γνωστή τοποθεσία – αεροπορική βάση (Palmachim) νότια του Τελ Αβίβ.
Εν τω μεταξύ εντύπωση έχει προκαλέσει άρθρο του πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκοπείας του Ισραήλ την περασμένη Τετάρτη στους New York Times: Ο Γιάντλιν, ένας από τους πιλότους που συμμετείχαν στην επιχείρηση καταστροφής του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα «Osiraq» το 1981, εκπλήσσοντας τους Αμερικανούς για την επιτυχή επιδρομή σε πρωτοφανή απόσταση για τα δεδομένα της εποχής, προειδοποίησε ότι «τότε όπως και σήμερα το λάθος ήταν το να υποτιμηθεί η στρατιωτική εφευρετικότητα του Ισραήλ… Μετά την επίθεση στον Osiraq και την επιχείρηση εξουδετέρωσης του πυρηνικού προγράμματος της Συρίας το 2007 τα δύο προγράμματα ουδέποτε ξανάρχισαν πλήρως».
Το αποτρεπτικό μήνυμα που επιχειρεί να στείλει ο Άμος Γιάντλιν ο οποίος εκπονεί μελέτη για λογαριασμό αμερικανικού think tank, είναι σαφές. Εξίσου σαφείς είναι όμως και οι διαφορές στα δεδομένα και των δυο προαναφερθέντων επιχειρήσεων με ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου