GuidePedia

0




Το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού χτυπήματος στο Ιράν από ΗΠΑ και Ισραήλ,όλο και συζητιέται. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εντοπίζουμε ποια είναι τα κέρδη και ποιες οι ζημιές για όποιον αποφασίσει να ανάψει το φυτίλι που θα οδηγήσει στην έκρηξη. Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε το Ισραήλ που έχει ταχθεί σαφώς υπέρ ενός αποφασιστικού χτυπήματος εναντίον του Ιράν,όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Και από την άλλη έχουμε τις ΗΠΑ οι οποίες και “ζυγίζουν” την απόφασή τους. Τι ακριβώς μετράνε;

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων έχει κάνει μια προσπάθεια προσέγγισης για τα κέρδη και τις ζημιές των ΗΠΑ απ΄αυτόν τον πόλεμο κατά του Ιράν. Και ήδη όπως θα διαπιστώσετε από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εισπράττουν.

Σύμφωνα λοιπόν μ΄ αυτά τα στοιχεία προκύπτει:

•Το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο όμως στις ΗΠΑ κάνει πάρτι. Τα κέρδη από τη διαχείριση της κρίσης με το Ιράν είναι τεράστια. Τα σενάρια αμερικανικής ή ισραηλινής επίθεσης για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και ο φόβος των Ιρανικών αντιποίνων, ιδιαίτερα στα γειτονικά καθεστώτα, συμμάχους των ΗΠΑ, γεμίζουν τα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών και των γιγαντιαίων εταιρειών ενέργειας.



•Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών κατασκευασμένων από την εταιρεία Boeing στην πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα δώσει στην αμερικανική οικονομία μια ετήσια ώθηση 3,5 δισ. δολαρίων. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι η διακυβερνητική συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή 84 νέων αεροσκαφών και αναβαθμίσεις σε 70 υφιστάμενα αεροσκάφη καθώς και πυρομαχικά, ανταλλακτικά, εκπαίδευση, συντήρηση και υλικοτεχνική υποστήριξη. "Η συμφωνία αυτή ενισχύει την ισχυρή και διαρκή σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία και καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ισχυρή αμυντική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας ως βασική συνιστώσα για την περιφερειακή ασφάλεια", τονίζει ο Έρνεστ.


•Όμως και στην αμερικανική αγορά, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα σημειώνει μεγάλες επιτυχίες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, η Μπόινγκ ανέλαβε ένα επταετές συμβόλαιο ύψους 3,48 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη, την δοκιμή, το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (Ground-based Midcourse Defense, ή GMD).


•Παράλληλα, το 2012 επιβεβαίωσε τη φήμη του ως μια πολύ δύσκολη και ίσως, πολεμική χρονιά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νόμο σχετικά με τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου, ο οποίος ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα υπέγραψε νόμο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας με 662 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως εξέφρασε "τις έντονες επιφυλάξεις του" για κάποια άρθρα που υιοθέτησε το Κογκρέσο και τα οποία ενισχύουν τη δικαιοδοσία του αμερικανικού στρατού σε υπόπτους για τρομοκρατία και περιορίζουν την εξουσία του προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής!!!



•Οι νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν στο επίκεντρό τους την Κεντρική Τράπεζα της χώρας με στόχο να μειώσουν τα κέρδη της Τεχεράνης από την εξαγωγή πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού οργανισμού έχει συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν στον τομέα του πετρελαίου.

•Τα άσχημα νέα είναι για τους υπόλοιπους, καθώς άμεση ήταν η απάντηση του Ιρανικού καθεστώτος. Η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 200 δολάρια το βαρέλι, αν επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, προειδοποιεί ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου. «Χωρίς αμφιβολία, η τιμή του αργού πετρελαίου θα αυξηθεί δραματικά αν μας επιβληθούν πετρελαϊκές κυρώσεις... Θα φτάσει τουλάχιστον τα 200 δολάρια το βαρέλι», τόνισε ο Ροστάμ Κασεμί, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Aseman.




•Όμως τα άσχημα νέα δυστυχώς είχαν και συνέχεια. Την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου προκάλεσε η απειλή του Ιράν ότι θα σταματήσει τη ροή από τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό κόλπο, σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές της χώρας. Η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ αυξήθηκε κατά 1,31 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα 109,27 δολάρια, ενώ σταθεροποιήθηκε και στη συνέχεια υποχώρησε κάτω από τα 109 δολάρια. «Αν η Δύση επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, τότε δεν θα περάσει ούτε μία σταγόνα πετρελαίου από τα στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας κ. Μοχάμαντ Ρεζά Μαχίμι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.


Περίπου το ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου στον κόσμο και το ένα έκτο του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο περνάει μέσα από τα στενά του Ορμούζ. Η λωρίδα θάλασσας, που συνορεύει με το Ιράν, είναι ακριβώς τέσσερα μίλια πλάτος στο στενότερο σημείο του και συνδέει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγουν τα κράτη της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και του Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό. Αν το Ιράν πραγματοποιήσει την απειλή του η Ελλάδα -και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα έχουν θέμα πετρελαίου. Το Ιράν παρέχει σχεδόν 6% του πετρελαίου του στην ΕΕ, και σε κράτη μέλη της που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που περνούν δύσκολες ώρες σ΄ ότι αφορά στα οικονομικά!
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top