GuidePedia

0
Τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τους βραδείς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων που αφορούν την προσχώρησή της στην ΕΕ, καθώς και για τη βίζα που οφείλουν να εκδίδουν οι Τούρκοι πολίτες, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.
Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πλευράς διαπίστωσαν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην έχει θετική ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, και ιδιαιτέρως έναντι της Κύπρου, ενώ παράλληλα, έθιξαν και προβλήματα Δημοκρατίας που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Τουρκία.
«Η Τουρκία μπορεί ενεργά να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων εφόσον κάνει περισσότερα για την εκπλήρωση των κριτηρίων για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων, εφόσον συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του πλαισίου των διαπραγματεύσεων και σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ», τονίζουν τα κράτη μέλη στην κοινή τους θέση.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, που έχουν ξεκινήσει το 2005, βρίσκονται σε τέλμα. Μόνον 13 εκ των 35 κεφαλαίων έχουν ανοίξει, ενώ μόνο ένα έχει κλείσει προσωρινά.
Μπλοκαρισμένα παραμένουν 18 κεφάλαια, εκ των οποίων οκτώ από το Δεκέμβριο του 2006, λόγω της μη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας από την Τουρκία. Τα υπόλοιπα 10 έχουν παγώσει λόγω πολιτικών λόγων που προβάλλουν ορισμένα κράτη μέλη, δηλαδή η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Γαλλία.
Πλέον, μόνον τρία κεφάλαια μπορούν να ανοίξουν, αυτά που αφορούν την κοινωνική πολιτική και την πολιτική απασχόλησης, τον ανταγωνισμό και τις δημόσιες προμήθειες. Ωστόσο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ ζητά από την τουρκική πλευρά σημαντικές συμπληρωματικές προσπάθειες.
Παράλληλα, η Ευρώπη εκφράζει τη λύπη της για την άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο, παραβιάζοντας την Τελωνειακή Ένωση, με αποτέλεσμα να διατηρεί τα μέτρα που έλαβε το 2006 και αφορούν το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων. Το «πάγωμα» έχει αρνητικές επιδράσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισημαίνουν τα κράτη-μέλη.
Στην κοινή θέση των “27” δεν απουσιάζει και η προτροπή προς την Τουρκία να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου, που αποτελεί θεμελιώδη αξία, καθώς και άλλες τροποποιήσεις που διευκολύνουν την ελευθερία έκφρασης.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top