GuidePedia

0
Η κατάσταση στο Λίβανο χειροτερεύει, καθώς φαίνεται πως ο διεθνής παράγοντας είναι διατεθειμένος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση.
Στελέχη της Χεζμπολάχ προειδοποίησαν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι, ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία εάν δεν υποχωρήσει στο αίτημα ασυλίας επί της ουσίας, από το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ το οποίο διερευνά τη δολοφονία του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργό, Ραφίκ Αλ Χαρίρι…

Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το δικαστήριο θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον στελεχών της Χεζμπολάχ για συμμετοχή στη δολοφονία. Η Χεζμπολάχ δίνει και ένα κίνητρο «συμμόρφωσης» στον γιο του δολοφονηθέτος πρώην πρωθυπουργού, ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2013 εάν υποχωρήσει… Επίσης, σε ένα συγκεκαλυμμένο μήνυμα, το τηλεοπτικό δίκτυο που ελέγχει η Χεζμπολάχ, το Al Manar, αναφέρθηκε σα γεγονότα στην Τυνησία, λέγοντας ότι η εξέγερση εκεί δείχνει το δρόμο και πως οι Άραβες ηγέτες θα πρέπει να υιοθετήσουν τα διδάγματα που προκύπτουν…


Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ φέρεται να έχει θέσει τις δυνάμεις του σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, φοβούμενο το ξέσπασμα συγκρούσεων, ως την επιλογή της Χεζμπολάχ για να ξεφύγει από τη μέγγενη του διεθνούς ειδικού δικαστηρίου.


Επισήμως, το Ισραήλ διακηρύσσει ότι πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα του Λιβάνου στο οποίο δεν έχει την παραμικρή διάθεση να αναμιχθεί, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τη Χεζμπολάχ να μην επιχειρήσει τη διάχυση της σύγκρουσης στην περιοχή, διότι θα δεχτεί συντριπτικό στρατιωτικό πλήγμα.

Χαρακτηριστικά, το ισραηλινό αποτρεπτικό μήνυμα αναφέρει, ότι «το λεπτό» που θα δεχθεί επίθεση, δεν θα περιοριστεί απλώς στο να αντιδράσει, αλλά η στρατηγική του θα είναι η επιδίωξη της απόλυτης επικράτησης… Άπαντες αντιλαμβάνονται τη σημαίνουν τα συγκεκριμένα λόγια.

Από το σκηνικό δεν θα μπορούσε να λείψει και η Τουρκία, με τον Ερντογάν να λέει αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Σαάντ Χαρίρι στην Άγκυρα, ότι η χώρα του θα παίξει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος στο Λίβανο. Ανέφερε μάλιστα ότι θα έρθει σε επαφή με τη Συρία και το Ιράν για το ζήτημα αφού η Τουρκία δεν μπορεί αν ανεχθεί την επικράτηση πολιτικής αστάθειας στον γειτονικό της Λίβανο…

Αυτό το «ανεχθεί» είναι όλα τα λεφτά, αφού αποδεικνύει την τρέχουσα κρίση μεγαλείου της νεοθωμανικής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top