GuidePedia

0
Στο θεμα των συνομιλιων για την αποκατάσταση των  σχέσεων Tουρκίας- Ισραήλ αναφερεται ο τουρκικος τυπος.Συγκεκριμενα,η Milliyet, παραπέμποντας σε δημοσιεύματα  του ισραηλινού Τύπου, αναφέρει ότι επίκειται συμφωνία Ισραήλ- Τουρκίας για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέληξαν σε συμφωνία επί της διατύπωσης κειμένου στο πλαίσιο
της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων και οι Πρωθυπουργοι των δύο χωρών πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον της διαδικασίας. Το Ισραήλ συμφώνησε να απολογηθεί για την επέμβαση στο Mavi Marmara και να καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων αλλά από την άλλη πλευρά η Τουρκία θα πρέπει να παραδεχθεί ότι το Ισραήλ δεν είχε κακές προθέσεις.
Επιπλέον, το Ισραήλ απαιτεί να μην μηνυθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες για τη συμμετοχή τους στην επέμβαση. Πάντως, όπως η Milliyet αναφέρει, ενδεχομένως ο ισραηλινός Πρωθυπουργος να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τον Υπουργο Εξωτερικων Lieberman. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι η συγγνώμη προς την Τουρκία σημαίνει «παράδοση στην τρομοκρατία». Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Τουρκία θέτει νέους όρους, ζητώντας μεταξύ άλλων την  παραπομπή των ισραηλινών commandoes σε  στρατιωτικό δικαστήριο και  την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
 Στον αντίποδα των πληροφοριών αυτών, ο ισραηλινός πρέσβης στην Άγκυρα, Gaby Levy, διέψευσε χθες τις φήμες για καταβολή αποζημιώσεων και έκφρασης συγγνώμης από το Ισραήλ. Η Sabah συμπληρώνει επί του θέματος ότι η Τουρκία επιμένει στην απαίτησή της για γραπτή, δημόσια συγγνώμη ενώ το Ισραήλ απαιτεί την ταυτόχρονη έκδοση  ανακοινώσεων από Άγκυρα και Τελ Αβίβ που θα αναφέρουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αποκατασταθεί, απαίτηση. η οποία αντιμετωπίζεται αρνητικά από την τουρκική πλευρά.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top