GuidePedia

0
Κορυφαίοι οικονομολόγοι στη Γερμανία υποστηρίζουν την αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων, την οποία αρνείται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με το αιτιολογικό, ότι θα ήταν αντιπαραγωγικά και θα μετέδιδαν λανθασμένα μηνύματα στις αγορές. Το Ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο απορρίπτει την πρόταση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ περί κοινών ομολόγων των χωρών της ζώ νης του ευρώ λόγω του τεράστιου κόστους που θα μπορούσε να προκύψει στη Γερμανία.
Ο επικεφαλής της οικονομικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου Ifo, Kai Carstensen επεσήμανε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt : “ Με δεδομένο ότι οι υπερχρεωμένες χώρες Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία αυτή την περίδο αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των υψηλών ασφαλίστρων κινδύνου, θα πρέπει οι προτάσεις να αποβλέπουν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της πιστοληπτικής τους ικανότητας με “δανεισμό” από τις υπόλοιπες χώρες. Πρόκειται δηλαδή για μία κρυφή επιδότηση την οποία η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά, γιατί η αποδοχή της πρότασης αυτής θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τη χώρα“. Το συμπέρασμα του Kai Carstensen είναι ότι ” η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απορρίπτει τη δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων από υποτιθέμενη άγνοια, όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του Γιουρογκρούπ αλλά μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη των δεδομένων“. Παρόμοια άποψη εξέφρασε στην ίδια εφημερίδα και ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας ( IW) Michael Huther. ” Είναι καλύτερο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών για τη σταθεροποίηση των εθνικών τραπεζικών συστημάτων από τα υπάρχοντα πακέτα διάσωσης και από τις κεντρικές τράπεζες που δύνανται να εκπληρώσουν τη βασική λειτουργία τους για παροχή ρευστότητας” υπογράμμισε ο Michael Huther.
Και η Γαλλία
Η Γαλλία εκτιμά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να προστεθεί η έκδοση ευρωομολόγου στο οπλοστάσιο των απαντήσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που κλονίζει την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα πηγή της γαλλικής προεδρίας. «Δεν συντρέχει σήμερα λόγος να συζητήσουμε νέες προτάσεις καθώς μάλιστα μόλις συμφωνήσαμε ως προς το μόνιμο μηχανισμό» στήριξης, έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία. Η εν λόγω πρόταση «υπήρξε αντικείμενο αντίδρασης από τη γερμανική πλευρά, θέτει δυσκολίες, ιδιαίτερα αναφορικά με τον καταμερισμό του κόστους και των κερδών των ομολόγων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top