GuidePedia

0
Η ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί ετησίως από το 1998 εκθέσεις προόδου για την Τουρκία , οι οποίες ανακλούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πεδίο της ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η 13η Έκθεση Προόδου για τη Τουρκία δημοσιοποιήθηκε σήμερα μαζί με Έγγραφο της Στρατηγικής για τη Διεύρυνση που περιέχει τα ευρήματα, τα συμπεράσματα και τις προτεραιότητες της ημερήσιας διάταξης της διεύρυνσης της ΕΕ.

Στην Έκθεση Προόδου του 2010 γίνεται ευρύτατη αναφορά στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί τον τελευταία χρόνο στη χώρα μας. Οι θετικές διαπιστώσεις αποτελούν την αντανάκλαση των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και είχαν ως στόχο την αναβάθμιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών μας στα ύψιστα διεθνή πρότυπα. Αισθανόμαστε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η πρόοδος που έχει επιτελεστεί από την Τουρκία στο πεδίο των πολιτικών κριτηρίων κατά την περίοδο αναφοράς αποτυπώνεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην Έκθεση Προόδου.

Οι προσδοκίες που αναφέρονται στην Έκθεση αποτελούν μια καταγραφή των αναγκαίων βημάτων που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων, όπως γίνεται και με κάθε άλλη υποψήφια ή υπό την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χώρα, μέχρι την πλήρη ένταξη. Άλλωστε, οι εργασίες που θα συντελεσθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τις έχουμε γνωστοποιήσει και στην κοινή γνώμη, μέσω του Εθνικού Προγράμματος και Σχεδίου Εφαρμογής που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση μας. Η Κυβέρνηση μας, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση εξασφάλισης προόδου στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Οι ευρείες αλλαγές του Συντάγματος που υιοθετήθηκαν με το δημοψή-φισμα της 12ης Σεπτεμβρίου 2010, αποτελούν το πλέον απτό παράδειγμα αυτής της αποφασιστικότητας. Οι προσδοκίες που αφορούν το κοινοτικό κεκτημένο θα συνεχίζουν να υπάρχουν με μειωμένη ένταση στις Εκθέσεις Προόδου μέχρι την περίοδο πλήρους ένταξης.

Επίσης, στην Έκθεση σημειώνεται το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας που εφαρμόζει η χώρα μας, οι διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποίησε σε βασικούς τομείς αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της τουρκικής οικονομίας στις κρίσεις, τονίζοντας την επιτυχία της συνεπούς και πειθαρχημένης πολιτι-κής που ακολούθησε στον τομέα αυτό η Κυβέρνηση μας. Από την άλλη πλευρά, η Έκθεση υπογραμμίζει ότι χάρη στα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν και την υγιή δομή του τραπεζικού μας συστήματος, η χώρα μας κατόρθωσε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ο ρυθμός ανάπτυξης της αυξάνεται ουσιαστικά.

Στην Έκθεση γίνεται αναφορά και στο θέμα της Κύπρου. Οι διαπραγματεύσεις προς μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο συνεχίζονται στη βάση ενός νέου συνεταιρισμού με δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς και τις καθιερωμένες από τον ΟΗΕ παραμέτρους της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας. Τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, είτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά είτε από τη χώρα μας στο ζήτημα επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου, είναι γνωστές στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ. Η επιθυμία της τουρκικής πλευράς για την επίλυση του ζητήματος μέχρι το τέλος του 2010 σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, επιβεβαιώνεται κι από την πλευρά του ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα, οι σκληρές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στη διαδικασία. Με την παρακίνηση και υποστήριξη της Τουρκίας, η Τ/Κ πλευρά σημείωσε σημαντική πρόοδο με την υποβολή ενός εμπεριστατωμένου πακέτου προτάσεων στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης και Διανομής Εξουσίας τον Ιανουάριο, και πρόσφατα, με την προετοιμασία στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενός εμπεριστατωμένου και εποικοδομητικού πακέτου προτάσεων με νέες και δημιουργικές ιδέες για το περιουσιακό. Ο ΟΗΕ επίσης επιβεβαίωσε ότι πλέον είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της συνολικής διευθέτησης. Η Τουρκία, όπως έκανε μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στην εν εξελίξει διαδικασία διαπραγματεύσεων στη Νήσο και σύμφωνα με τα δικαιώματα της και τις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη να παράγει πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με μια συμφωνία. Αλλά, στη φάση αυτή παρ΄ όλες τις προσπάθειες μας, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η επιθυμητή πρόοδος στη διαδικασία. Αυτή η κατάσταση δεν οφείλεται ούτε στην Τ/Κ πλευρά αλλά ούτε και στην Τουρκία. Με αυτά τα δεδομένα, μας προξενεί εντύπωση η ύπαρξη εκφράσεων στην Έκθεση προσδοκιών για (περαιτέρω) ενεργό υποστήριξη από την τουρκική πλευρά. Εάν η ΕΕ επιθυμεί να ανοίξει το δρόμο για την επίλυση, θα πρέπει λαμβάνοντας υπ΄ όψη αυτά τα δεδομένα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την Απόφαση του Συμβουλίου στις 26 Απριλίου 2004, για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ.

Το Έγγραφο για τη Στρατηγική Διεύρυνσης, από τη μια τονίζει τη σημασία που έχει η ημερήσια διάταξη της διεύρυνσης για την ΕΕ, ενώ από την άλλη πλευρά περιέχει αξιολογήσεις και επισημάνσεις σχετικά με τις υποψήφιες και υπό καθεστώς διαπραγμάτευσης χώρες, όπως η χώρα μας που περιλαμβάνεται στο επόμενο κύμα διεύρυνσης.

Με ευχαρίστηση σημειώνουμε την ευρύ αναφορά και στα δύο έγγραφα των εποικοδομητικών βημάτων που έχει κάνει η χώρα μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και τον χαρακτηρισμό της δραστήριας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ως πλεονεκτήματος για την ΕΕ. Θεωρούμε θετικές τις επαινετικές αναφορές στις πρωτοβουλίες που η χώρα μας έχει αναλάβει ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και στο ρόλο που η ΕΕ και η Τουρκία μαζί μπορούν να διαδραματίσουν για την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας, την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, και την αποτροπή των εθνοτικών και θρησκευτικών διενέξεων. Στα έγγραφα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και τα κράτη που βρίσκονται στη διαδικασία διεύρυνσης αλλά και με κράτη περιοχών όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική. Στην Έκθεση επισημαίνεται ότι η Τουρκία συμβάλλει σημαντικά στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ κάτι που αποτελεί θετική αξιολόγηση. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της ένταξης στην ΕΕ. Η κυβέρνηση μας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς αυτή τη κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά αναμένουμε και η ΕΕ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι στην Τουρκία.

Οι αξιολογήσεις και οι ακριβείς απόψεις της Τουρκίας σχετικά με τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Προόδου θα επιδοθούν στην Επιτροπή όπως κάθε χρόνο. Ως γνωστών, η Έκθεση αναφέρεται σε νομοθεσία που έχει ήδη ψηφιστεί και σε μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί και δεν λαμβάνει υπ΄όψη τις υπό προετοιμασία νομοθετικές εργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα ενημερωθεί επίσης για τις εν εξελίξει θέσεις σε ότι αφορά νέα νομοθετικά μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε η πρόοδος που θα επιτευχθεί σε αυτούς τους τομείς να συμπεριληφθεί στις επόμενες εκθέσεις προόδου.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top