GuidePedia

0
Στον αέρα βρίσκεται η επόμενη δόση – 9 δισ. ευρώ – προς τη χώρα μας από ΕΕ – ΔΝΤ καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταφέρει να πιάσει τους στόχους, με αποτέλεσμα η στάση πληρωμών να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ αρμόδιες κοινοτικές πηγές εκφράζουν έντονη ανησυχία – η οποία δεν είναι τίποτα μπροστά στην ανησυχία της κυβέρνησης – για το αν η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, καθώς στα κρατικά ταμεία υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων σε σχέση με όσα είχαν προβλεφθεί.

Βουτιά στα έσοδα από τα ακίνητα

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από το βασικό πυλώνα της ανάπτυξης στη χώρα μας, την οικοδομή, καθώς οι νέες άδειες έχουν μειωθεί αισθητά. Το Φεβρουάριο του 2010 η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έχει πέσει κατά 11,9%. Λόγω της αύξησης του ΦΠΑ η τιμή των οικοδομικών υλικών έχει εκτοξευτεί κατά 3,5% και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος προϋπολόγιζε να εισπράξει από την αγορά ακινήτων 865 εκατομμύρια για το 2010. Ωστόσο το Μάιο – με στόχο τα 288 εκατ. - εισέπραξε μόλις 58 εκατομμύρια.

Παράλληλα, ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ΕΤΑΚ από το 2008, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα εισπραχθεί το ΕΤΑΚ του 2009, για το οποίο όμως δεν έχει αρχίσει ούτε καν η αποστολή ειδοποιητηρίων. Ωστόσο, μόνο από το Εννιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 το κράτος είχε προϋπολογίσει ότι θα εισέπρατε 700 εκατ. ευρώ.

Πληγή αποτελεί ακόμη το ζήτημα με τις αποδείξεις – παρότι ήταν το πρώτο και από τα λίγα που πήγαν καλά- καθώς πλέον οι χαμηλοεισοδηματίες έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες και δεν έχουν πια τον ίδιο ζήλο να τις ζητούν.

Επίσης, λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμέντει ότι δεν θα έρθουν στα κρατικά ταμεία, κονδύλια 11,4 δισ. ευρώ των φόρων φυσικών προσώπων που όμως έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις -με “αιχμή του δόρατος” το ασφαλιστικό- , επίσης οι ελεγκτές κρίνουν ότι προχωρά πολύ αργά ενώ δυσαρέσκεια εκφράζεται και για τον υπουργό κ. Λοβέρδο ο οποίος όπως λένε δεν ζήτησε να γίνει καμία διαπραγμάτευση, ούτε απάντησε στην επιστολή της Κομισιόν που του εφιστούσε την προσοχή για τις αποκλίσεις – την ίδια ώρα που δήλωνε δημοσίως ότι προσπαθεί για κάτι διαφορετικό από αυτά που είχαν υπογραφεί ήδη.

Οι ελεγκτές φοβούνται ότι αυτό που γίνεται με το ασφαλιστικό, ισχύει στην Αθήνα και με άλλες μεταρρυθμίσεις που κρίθηκαν απαραίτητες. Αναφέρουν τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με τα νέα μέτρα για αποζημιώσεις και τροποποίηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις αποκρατικοποιήσεις – που πάνε πολύ αργά- , τον εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία κα.

Μετεξεταστέοι...

Αυτό που αναμένεται τώρα, είναι οτι η έκθεση αξιολόγησης του Ιουλίου από την “τρόικα”, θα είναι απορριπτική και η χώρα θα προειδοποιηθεί ότι οφείλει να επιταχύνει αλλιώς θα βρεθεί εκτός μηχανισμού. Με πολύ κόπο η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει καλά σημάδια γραφής μέχρι τον Οκτώβριο και να πάρουμε την επόμενη δόση 9 δισ. του δανείου.

Αλλιώς θα λάβουμε την “κόκκινη κάρτα”, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεθούμε στην θέση το κράτος να μην μπορεί να εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις όπως την πληρωμή των συντάξεων.

Στην πράξη οι μισθοί μειώνονται στον ιδιωτικό τομέα

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό της στενωπού που περνάει η αγορά, είναι ότι σε μεγαλοστελέχη του ιδιωτικού τομέα, επιβάλλεται μείωση αποδοχών. Ακόμη και σε πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχείρησεις μισθοί των στελεχών “ψαλιδίζονται”.

Η μείωση ξεκίνησε από τα μπόνους που πέρυσι περιορίστηκαν κατά 50% και φέτος βαίνουν προς οριστική κατάργηση. Τώρα οι εταιρείες – για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και να μην προβούν σε απολύσεις προσωπικού – κόβουν αποδοχές διευθυντικών στελεχών κατά 10 και 20%.

Γίνεται έτσι σαφές ότι η επιβολή μειώσεων στον ιδιωτικό τομέα – πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει το ΔΝΤ αλλά που δεν έχει βγει και από την ατζέντα- δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση καθώς η αγορά προς τα εκεί σπρώχνει και θεωρείται θέμα χρόνου – όταν τα πράγματα στενέψουν κι άλλο – να αρχίσει να επιβάλλεται και σε πιο χαμηλόμισθους υπαλλήλους μεγάλων επιχειρήσεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top